Premiul Saharov i-a fost decernat adolescentei pakistaneze Malala Yousafzai. Cum au reacţionat talibanii

Adolescenta pakistaneză Malala Yousafzai, care militează pentru dreptul la educaţie, a obţinut prestigiosul premiu Saharov al Parlamentului European (PE), a anunţat preşedintele PE, Martin Schulz.

721 afișări
Imaginea articolului Premiul Saharov i-a fost decernat adolescentei pakistaneze Malala Yousafzai. Cum au reacţionat talibanii

Malala Yousafzai (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedinţii grupurilor politice din PE au ales în unanimitate să îi confere acest premiu tinerei care, în urmă cu un an, a fost ţinta unui atentat comis de talibani din cauza faptului că a militat în favoarea educaţiei fetelor, a precizat o sursă parlamentară.

"Parlamentul European salută puterea incredibilă a acestei fete", a declarat Schulz, citat într-un comunicat. "Malala apără cu îndrăzneală dreptul tuturor copiilor la educaţie", un "drept prea adeseori refuzat tinerelor fete", a adăugat el.

El trebuie să anunţe oficial desemnarea tinerei pakistaneze la ora 10.00 GMT (13.00, ora României) în faţa deputaţilor europeni reuniţi la Strasbourg.

De asemenea, numele adolescentei pakistaneze Malala Yousafzai este adeseori citat pentru obţinerea Premiului Nobel pentru Pace, care va fi anunţat vineri.

Ea a fost preferată americanului Edward Snowden, autorul unor dezvăluiri despre supravegherea electronică mondială efectuată de Statele Unite, şi unor opozanţi belaruşi încarceraţi.

Premiul Saharov pentru libertate de gândire, care va fi decernat la 20 noiembrie la Strasbourg, recompensează în fiecare an un apărător al drepturilor omului şi democraţiei.

Malala Yousafzai a primit Premiul Saharov pentru acţiunile contra islamului, consideră talibanii

Tânăra activistă pentru dreptul la educaţie Malala Yousafzai "nu a făcut nimic" pentru a merita acordarea Premiului Saharov, consideră talibanii pakistanezi, reiterând ameninţarea că o vor asasina.

"Nu a făcut nimic. Inamicii islamului i-au decernat acest premiu pentru că a renunţat la religia musulmană pentru a se converti la secularizare", a reacţionat Shahidullah Shahid, purtătorul de cuvânt al Mişcării Talibanilor Pakistanezi (TTP).

"A primit acest premiu pentru că lucrează împotriva islamului. Talibanii o vor căuta pe Malala indiferent unde ar fi, în Statele Unite sau Marea Britanie", avertizează reprezentantul organizaţiei fundamentaliste.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici