Preşedintele Comisiei pentru cultură din Camera Deputaţilor: Niciun oraş din România nu este pregătit să fie Capitală Culturală Europeană

Preşedintele Comisiei pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor, Gigel Ştirbu, a declarat, joi, la Sibiu, că "niciun oraş din România nu este pregătit să fie Capitală Culturală Europeană”, nefiind făcute pregătiri, ci doar "declaraţii politice”.

171 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Comisiei pentru cultură din Camera Deputaţilor: Niciun oraş din România nu este pregătit să fie Capitală Culturală Europeană

Gigel Ştirbu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Preşedintele Comisiei pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor, Gigel Ştirbu, a fost întrebat, joi, într-o conferinţă de presă la Sibiu, dacă, în opinia sa, România este pregătită să aibă o nouă Capitală Culturală Europeană (CCE), în 2021, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Nu România trebuie să fie pregătită, ci Guvernul şi oraşele care doresc să devină CCE. Craiova, Iaşi, Cluj, Timişoara, Braşov sunt comunităţi locale care şi-au exprimat dorinţa de a aplica pentru obţinerea acestei titulaturi. Aceste autorităţi locale, împreună cu Ministerul Culturii şi Guvern, trebuie să fie pregătite”, a răspuns Gigel Ştirbu.

Întrebat dacă vreunul din oraşe este pregătit pentru această titulatură, Gigel Ştirbu a răspuns: "Nu eu sunt cel în măsură să spună cine este pregătit sau nu pentru această candidatură. Un lucru este cert: în momentul de faţă, nu este nimeni pregătit să fie Capitală Culturală. Nicinul dintre aceste oraşe nu este pregătit să devină Capitală Culturală”.

El a adăugat că evaluarea dosarului pentru CCE din 2021 ar trebui să se facă în 2015, iar în România pregătirea documentelor nici măcar nu a început.

"Demersurile nu au pornit. În afară de declaraţii politice şi declaraţii conjuncturale nu s-a făcut nimic. Anul viitor dosarul va intra în analiză. Păi cum să intre în analiză când acest dosar nici nu a început să fie creionat. Despre asta este vorba”, a declarat Gigel Ştirbu.

Acesta le-a cerut autorităţilor locale care doresc să aplice pentru titulatura pe care municipiul Sibiu a deţinut-o în anul 2007 să ia exemplul Sibiului.

"Eu am făcut apel către toate autorităţile locale care doresc să acceseze acest proiect extrem de important de CCE să nu neglijeze experienţa celor de la Sibiu care au demonstrat că pot să facă un proiect naţional de mare succes, un proiect naţional viabil”, a mai declarat Gigel Ştirbu.

Gigel Ştirbu, alături de alţi 15 membri ai Comisiei pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor, a participat, joi, la Sibiu, la o şedinţă specială a acestui organism, în care s-a discutat, printre altele, şi despre statutul de CCE pe care municipiul Sbiu l-a deţinut în 2007.

Membrii Comisiei au spus că tocmai pentru că Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană în 2007, dar şi pentru că în oraş are loc cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru, considerat al treilea ca mărime şi importanţă din lume, au fost de acord să ţină această şedinţă în deplasare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici