Prima campanie de promovare a bibliotecilor din România, lansată cu sprijinul Fundaţiei Bill Gates

Radu Paraschivescu, Vlad Petreanu şi Cătălin Ştefănescu vor face un tur al bibliotecilor publice din România în căutare de istorii autentice, în cadrul primei campanii naţionale de promovare a acestor instituţii, lansată în programul Biblionet, finanţat de Fundaţia Bill & Melinda Gates.

475 afișări
Imaginea articolului Prima campanie de promovare a bibliotecilor din România, lansată cu sprijinul Fundaţiei Bill Gates

Prima campanie de promovare a bibliotecilor din România, lansată cu sprijinul Fundaţiei Bill Gates

Campania "Căutătorii de Poveşti" a fost lansată miercuri, fiind un demers ce devine prima campanie naţională de promovare a bibliotecilor publice din România. Astfel, mai mulţi scriitori şi personalităţi publice din România vor pleca într-un tur al bibliotecilor din ţară în căutare de istorii autentice, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Scriitorul Radu Paraschivescu şi jurnaliştii Vlad Petreanu şi Cătălin Ştefănescu vor deveni "Căutători de Poveşti" pentru o carte care se va scrie sub ochii utilizatorilor, pe site-ul www.cautatoriidepovesti.ro.

Ei vor iscodi după poveşti prin bibliotecile modernizate în programul Biblionet.

La sfârşitul marii călătorii şi al proiectului, poveştile celor trei se vor întâlni într-un ebook şi într-o carte, un manifest pentru redescoperirea bibliotecilor publice din România. Cartea se va regăsi în peste 2.000 de biblioteci publice din România.

Campania naţională de promovare a bibliotecilor publice din România este o iniţiativă Biblionet, în parteneriat cu Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România şi Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional.

Cele 2.933 de biblioteci publice din România pot oferi cetăţenilor acces la informaţia la scară naţională. Până în prezent, prin intermediul programului Biblionet, peste 1.500 de biblioteci publice au fost dotate cu 6.460 de calculatoare şi echipamente aferente, iar aproape 2.175 de bibliotecari au parcurs cursuri de formare.

Potrivit comunicatului, programul Biblionet are scopul de a reda bibliotecilor publice locul vital în inima comunităţilor. Astfel, bibliotecile publice de la sat sau de la oraş redevin adevărate centre sociale, spaţii în care oamenii vin să caute informaţii pe internet, de la ştiri la locuri de muncă sau la soldul de pe cardul bancar, informaţii medicale sau să vorbească cu familia aflată la distanţă.

Bibliotecarii sunt formaţi, prin cursuri de IT şi de management al noilor sevicii de bibliotecă, să gestioneze, de acum, un spaţiu adus la zi şi contemporan cu societatea informaţiei.

Totodată, bibliotecarii îi pot instrui mai departe gratuit pe localnici şi îi pot asista în demersurilor lor.

Peste jumătate (54%) din populaţia ţării nu a folosit niciodată un calculator, conform unui studio Eurostat din 2011.

"Mulţi dintre bibliotecari au făcut parte din această categorie, dar programul Biblionet i-a motivat să recupereze rapid şi să devină ei promotori ai accesului digital în comunităţile lor. Procentul este în continuare foarte mare, România şi Bulgaria ocupând ultimele locuri în Uniunea Europeană privind accesul la internet la nivel naţional. Este însă în scădere faţă de anul trecut, când se situa la 65%, iar bibliotecile moderne prezente în tot mai multe comunităţi şi în fiecare judeţ al României deţin un rol considerabil în reducerea decalajului digital", a mai spus Paul-Andre Baran, directorul programului Biblionet.

Potrivit unui studiu naţional lansat odată cu iniţierea campaniei "Căutătorii de Poveşti", aproape un sfert dintre români spun că nu merg la bibliotecă din lipsă de timp, în timp ce 42% dintre români spun că citesc cărţi o dată pe an sau niciodată.

Conform studiului, 275.000 de români au intrat pentru prima dată pe internet datorită noului serviciu oferit de bibliotecă, în timp ce 7.000.000 de vizite au fost înregistrate la bibliotecile publice pentru utilizarea computerelor şi a internetului.

Pentru utilizatorii bibliotecilor publice, internetul este principala sursă de informare, spre deosebire de non-utilizatori, unde principalul canal este televizorul. Aproape 28% dintre respondenţii care nu merg la bibliotecă au afirmat că petrec zilnic peste trei ore în faţa televizorului. Nefolosirea internetului în general se asociază statistic cu venituri dintre cele mai mici în cadrul populaţiei României.

Potrivit aceluiaşi studiu naţional, numărul persoanelor care trec pragul unei biblioteci a crescut cu 50% în comunităţile mici (sub 15.000 de locuitori), din 2010 până în prezent.

Biblionet este o iniţiativă a Fundaţiei Bill & Melinda Gates, în valoare totală de 26,9 milioane de dolari. Programul are o durată de 5 ani şi îşi propune facilitarea accesului la informaţie prin introducerea tehnologiei moderne în bibliotecile publice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici