Primele benzi desenate cu supereroi transsexuali vor apărea pe rafturile librăriilor din SUA

Chalice îşi va face debutul în luna septembrie, în benzile desenate "Alters", o serie de poveşti despre un grup de proscrişi, a căror circumstanţe unice le dă superputeri, potrivit Reuters.

273 afișări
Imaginea articolului Primele benzi desenate cu supereroi transsexuali vor apărea pe rafturile librăriilor din SUA

Primele benzi desenate cu supereroi transsexuali vor apărea pe rafturile librăriilor din SUA (Imagine AFP)

Făcând tranziţia la sexul feminin şi purtând cu încredere o fustă mini şi o pelerină, Chalice dezvoltă abalitatea de a controla mecanica cuantică. Alţi proscrişi din Alters includ un bărbat tetraplegic şi un personaj care suferă de stres posttraumatic.

În timp ce drepturile transsexualilor au acaparat titlurile ziarelor din Statele Unite, povestea lui Chalice nu este menită să fie un comentariu politic, potrivit creatorului ei, Paul Jenkins, un artist de benzi desenate ce trăieşte în Atlanta.

"Tranziţia ei este o parte importantă a poveştii. Dar ce e important, de ce e ea aşa grozavă? Pentru că este foarte cool", a declarat Jenkins pentru Fundaţia Thomson Reuters.

Totuşi, făcând aluzie la dezbaterea curentă, o copertă specială a primului număr din povestea lui Chalice va fi concepută şi lansată în Carolina de Nord (Statele Unite), un stat recunoscut pentru legea controversată în ceea ce priveşte folosirea toaletelor de către transsexuali. Legea, cunoscută sub denumirea de HB2, prevede că transsexualii trebuie să utilizeze toaletele care corespund cu sexul declarat la naştere, impunând ca toate instituţiile publice să deţină afişe pe care să scrie acest lucru.

Momentan, nu se ştie cu exactitate ce va apărea pe coperta, dar s-ar putea ca aceasta să o conţină pe Chalice în centru, în timp ce transmite salutări din vârful clădirii organului legislativ din Carolina, sau pe eroină fiind confruntată de diverse semne care indică toalete.

"Facem referire la absurditatea legii, sincer", a comentat creatorul benzii desenate.

Jenkins a contribuit prin scrierile sale la benzile desenate "Spider-Man", "Wolverine şi Inumanii", publicate de editura de benzi desenate Marvel. Ideea sa Alters a fost adoptată de o companie nouă, destul de mică, dar cu un nume de impact: AfterShock.

Chalice nu este primul personaj transsexual care apare într-o bandă desenată, dar este primul care va avea un rol central, potrivit lui Tamra Bonvillain, femeie transsexuală, care face parte din echipa creativă a benzii desenate Alters.

Predecesorii fictivi ai lui Chalice îi includ pe Alysia Yeoh, care a dezvăluit că este transsexuală într-o bandă desenată cu BatGirl, în 2013, şi Shvaughn Erin, care într-o poveste cu legiunea de supereroi, din 1992, a dezvăluit că a fost născută bărbat.

Jenkins a fost ajutat de transsexuali, pentru a putea recrea cât mai fidel lupta interioară a lui Chalice în ceea ce-i priveşte identitatea sexuală. În acest sens, el a trimis grupului de susţinere a comunităţii LGBT GLAAD câteva copii după schiţele sale, pentru a primi feedback.

"Câţiva oameni transsexuali mi-au scris. 'Ştii, este destul de periculos când suntem prezentaţi ca bărbaţi în fuste sau rochii", a mai spus Jenkins.

Bonvillain a spus că speră ca oamenii să regăsească măcar o părticică din ei înşişi în Chalice.

"Sentimentul că duci o viaţă falsă înainte de a face tranziţia la sexul opus este cu siguranţă ceva cu care rezonez", a conchis aceasta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici