Producţii premiate la Berlin şi Veneţia, la Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti

Scurtmetraje premiate la Berlin şi Veneţia vor fi proiectate la Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti (BIEFF), care se defăşoară între 16 şi 20 noiembrie, la Cinema Scala, informează un comunicat al organizatorilor.

136 afișări
Imaginea articolului Producţii premiate la Berlin şi Veneţia, la Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti

Producţii premiate la Berlin şi Veneţia, la Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti (Imagine: Shutterstock)

La fel ca la prima ediţie, competiţia internaţională BIEFF 2011 reuneşte unele dintre cele mai interesante titluri din zona cinema-ului de avangardă şi a artelor vizuale, filme multipremiate, printre care, în premieră în România, scurtmetrajele câştigătoare la festivalurile de film de la Berlin, Rotterdam, Veneţia, Cannes şi Oberhausen.

"Night Fishing", creaţia surprinzător de rafinată a regizorului filmului "Oldboy", Park Chan-wook, şi a fratelui său, artistul vizual Park Chan-kyong (aflaţi la prima lor colaborare, sub acronimul PARKing CHANce), va fi prezentată în premieră în România. Filmat integral cu un iPhone4 şi laureat cu Ursul de Aur pentru scurtmetraj la Berlinale 2011, scurtmetrajul "Night Fishing" reprezintă o impresionantă, din punct de vedere vizual, şi profund emoţionantă meditaţie despre viaţă, moarte şi dragoste. Motivaţia juriului nu a lăsat loc de interpretări în ceea ce privea favoritul: "Tânjim după filme care împletesc armonios visul cu realitatea, care nasc sentimente profunde, emoţii intense, care te transportă către ceva nou. Acest film e o mică minune. Povestea originală, desfăşurată pe mai multe planuri, despre un om obişnuit confruntat cu propria sa viaţă si moarte şi care trece printr-o schimbare interioară profundă-, vorbeşte despre transformare, judecată şi iertare".

Potrivit celebrei publicaţii Screen Daily, "nu multe filme de 33 de minute reuşesc să aibă atâta presă şi să facă atâta vâlvă precum «Night Fishing» (...) somptuos din punct de vedere vizual şi îndrăzneţ din punct de vedere artistic. Alternând alb/negru-ul cu colorul şi cu o coloană sonoră hipnotică aparţinând UhUhBoo Project, filmul atinge o tonalitate mai sobră şi mai dificilă decât multe din precedentele filme de gen marca Park".

În acest an, BIEFF continuă excelenta colaborare începută în 2010 cu Festivalul de la Rotterdam, aducând din nou la Bucuresti câteva titluri de excepţie din programul din 2011, printre care:
"Stardust", un scurtmetraj al artistului vizual belgian Nicolas Provost (câştigătorul ediţiei din 2010 a BIEFF, cu Plot Point), filmat integral la Las Vegas, cu camera ascunsă, splendoarea ambiguă şi puterea de seducţie a capitalei jocurilor de noroc fiind folosită de autor pentru a transforma activităţi cotidiene banale în thriller. După lansarea la Festivalul de la Veneţia 2010, scurtmetrajul a fost laureat cu marele premiu la Rotterdam 2011 şi proiectat în festivaluri precum Clermont Ferrand, Sundance, Tampere, Cinemajove şi multe altele. Reflecţie asupra gramaticii filmice şi a relaţiei dintre arta vizuală şi experienţa cinematică, "Stardust"este partea a doua a unei trilogii în care Provost investigheaza graniţele dintre ficţiune şi realitate prin filmarea vieţii cotidiene cu o cameră ascunsă de înaltă rezoluţie şi montarea imaginilor sub formă de film de ficţiune prin folosirea clişeelor narative şi cinematografice hollywoodiene.

Un alt titlu sosit direct de la Rotterdam este "Maska", cel mai recent film de animaţie experimentală a doi dintre cei mai influenţi autori contemporani de gen, fraţii Quay. Un basm de o frumuseţe întunecată, înfricoşător şi poetic totodată, despre dezvoltarea conştiinţei, despre putere, feminitate şi forţă, "Maska" se desfăşoară într-un univers suprearealist unde, suspendată între viitor şi trecut, între vis şi coşmar, o maşinărie diabolică deghizată într-o femeie superbă, Duenna, este trimisă în misiune într-un regat unde trebuie să-l identifice şi să-l ucidă fără milă pe un prinţ rebel. Deşi programată să ucidă, ceva asemănător cu conştiinţa pare să iasă la suprafaţă în caracterul său lipsit de scrupule şi-i pune la îndoială programul care îi dirijează acţiunile. Acest conflict suflet - maşinărie generează o serie întreagă de reflecţii tulburătoare în jurul conceptelor de "iubire", "identitate", "putere". Filmul are la bază romanul omonim al lui Stanislaw Lem şi a fost premiat la Annency 2011 şi Uruguay IFF 2011ş şi a participat la festivaluri precum Tampere, Edinburgh, Curtas Vila do Conde, Melbourne, Seattle, Sitges etc.

"1989 (When I Was Five years Old)", al danezului Thor Ochsner, este un documentar animat profund emoţionant, care, cu ajutorul desenelor din copilărie, reconstituie amintirea traumatizantă a accidentului de maşină trăit de autor pe când avea 5 ani. Filmul a primit premiul Silver Dragon la Cracovia 2011, a fost difuzat în cadrul festivalurilor de la Rotterdam, Oberhausen, Edinburgh, Los Angeles, Premiers Plans d'Angers şi Uppsala şi va fi difuzat în premieră în România.

Tot în acest an, BIEFF inaugurează parteneriatul cu celebrul Studio de Artă Contemporană Le Fresnoy din Franţa, unul dintre cele mai interesante laboratoare internaţionale de film experimental şi artă vizuală, loc de întâlnire şi formare a unor artişti celebri precum Chantal Akerman, Bruno Dumont, Tsai Ming Liang, Jean Luc Godard, Jean-Marie Straub, Danielle Huillet, Raoul Ruiz şi Eugene Green, dar şi a unor foarte tineri artişti vizuali extrem de talentaţi, printre care Neil Beloufa şi românul Mihai Grecu, ale căror inedite lucrări au fost selectate în competiţia BIEFF 2010.

Dintre filmele recent realizate la Le Fresnoy, BIEFF aduce la Bucureşti două premiere internaţionale, "French Version" şi "The Second Office" şi o premieră românească, "Red Road". Autoarea filmului "French Version", artista vizuală Maya Da-Rin, spune despre filmul său că "are ca punct de pornire replici din cateva filme-cult ale cinematografiei franceze, care stabilesc o relaţie specială între cuvânt şi imagine ("Hiroshima, dragostea mea", "Anul trecut la Marienbad"). Situaţia este banală, întâlnită adesea în cinema: un bărbat şi o femeie, de naţionalităţi diferite, petrec împreună o seară într-o cameră de hotel. "«French Version» este un scurtmetraj de ficţiune bazat pe experienţa mea personala de a sosi într-o ţară străină si a intra in contact cu o noua limba. Filmul explorează limitele comunicării, atunci când suntem nevoiţi să ne traducem emoţiile şi percepţiile într-o limbă străină", adaugă ea.

"Red Road", prezentat la festivaluri precum Interfilm Berlin, FIDEC International Film Schools Festival Belgium, Amiens, Split, Temps d'Images, Lille, Molodist etc., amintind de estetica lui David Lynch, este un film care, cum spune însuşi regizorul Jero Yun, "vorbeşte despre teamă şi moarte, prin intermediul unui vis personal. Mai presus de toate, am dorit să vorbesc despre senzaţia trecerii către o lume necunoscută, care ne aşteaptă, probabil, pe toţi..."

Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti (BIEFF) este organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine şi susţinut de UNATC, UNArte, Le Fresnoy Studio National des Arts Contemporaines, ARCUB, România Film, Institutul Cultural Român, British Council, Ambasada Finlandei, Centrul Ceh, Fundaţia Konrad Adenauer, Institutul Polonez, Delegaţia Wallonie-Bruxelles, Design Forge.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici