"Profetul", de Jacques Audiard, marele câştigător la gala César 2010

Lungmetrajul "Profetul", de Jacques Audiard, a primit nouă premii la cea de-a 35-a ediţie a premiilor César, inclusiv pentru cel mai bun film şi cel mai bun regizor, în timp ce "Concertul", de Radu Mihăileanu, a primit două trofee, potrivit imaginilor difuzate de TV5 Monde.

128 afișări
Imaginea articolului "Profetul", de Jacques Audiard, marele câştigător la gala César 2010

Regizorul Jacques Audiard (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Regizat de Jacques Audiard, considerat un maestru al cinematografiei franceze actuale, filmul "Profetul/ Un prophète", care a câştigat, în primăvara lui 2009, Marele Premiu al Juriului la Festivalul de Film de la Cannes, a fost nominalizat la 13 categorii César.

Filmul prezintă povestea lui Malik El Djebena (Tahar Rahim), un tânăr francez de origine arabă care îşi descoperă adevărata identitate după ce ajunge la închisoare, un loc în care este obligat să se maturizeze şi să devină respectat. Pentru prima dată în istoria premiilor Academiei de film franceze trofeele pentru cel mai bun debut masculin şi cel mai bun actor în rol principal au fost atribuite aceleiaşi persoane - Tahar Rahim.

"Profetul" a fost nominalizat la premiile Globul de Aur, este nominalizat la premiile Oscar şi a mai primit, printre altele, premiul BAFTA, premiul pentru cel mai bun actor (Tahar Rahim) şi premiul de excelenţă din partea Academiei Europene de Film, premiul Lumiere şi premiul National Board of Review.

Lungmetrajul "Concertul/ Le Concert", regizat de Radu Mihăileanu, care a primit şase nominalizări la premiile César, printre care şi cele pentru cel mai bun film şi cea mai bună regie, a câştigat trofeele categoriilor "cel mai bun sunet" şi "cea mai bună coloană sonoră".

Actriţa Marion Cotillard a prezidat cea de-a 35-a gală a premiilor César, la care un premiu César onorific i-a fost decernat actorului american Harrison Ford. Starul hollywoodian a primit premiul din mâinile unui alt nume mare al cinematografiei americane, Sigourney Weaver.

Organizatorii galei i-au adus un omagiu lui Eric Rohmer, considerat unul dintre pionierii Noului Val din cinematografia franceză, decedat pe 11 ianuarie, la vârsta de 89 de ani.

Cea de-a 35-a ediţie a premiilor César a avut loc la Théâtre du Châtelet din Paris, sâmbătă seară. Premiile César sunt cele mai importante distincţii din cinematografia franceză, reprezentând echivalentul francez al Oscarurilor.

Prezentăm lista completă a câştigătorilor premiilor César 2010:

Cel mai bun film: "Profetul/ Un Prophète" de Jacques Audiard

Cel mai bun regizor: Jacques Audiard - "Profetul/ Un Prophète"

Cel mai bun actor: Tahar Rahim - "Profetul/ Un Prophète"

Cea mai bună actriţă: Isabelle Adjani - "La Journée De La Jupe"

Cel mai bun actor în rol secundar: Niels Arestrup - "Profetul/ Un Prophète"

Cea mai bună actriţă în rol secundar: Emmanuelle Devos - "A L'Origine"

Cel mai promiţător actor debutant: Tahar Rahim ("Profetul/ Un Prophète")

Cea mai promiţătoare actriţă debutantă: Mélanie Thierry - "Le Dernier Pour La Route"

Cel mai bun film de debut: "Les Beaux Gosses" de Riad Sattouf

Cel mai bun film documentar: "L'Enfer D'Henri-Georges Clouzot" de Serge Bromberg şi Ruxandra Medrea

Cel mai bun scenariu original: Jacques Audiard, Thomas Bidegain, Abdel Raouf Dafri, Nicolas Peufaillit - "Profetul/ Un Prophète"

Cel mai bun scenariu adaptat: Stéphane Brizé, Florence Vignon - "Mademoiselle Chambon"

Cel mai bun film străin: "Gran Torino" de Clint Eastwood

Cea mai bună coloană sonoră: Armand Amar - "Concertul/ Le Concert"

Cel mai bun sunet: Pierre Excoffier, Bruno Tarrière, Selim Azzazi - "Concertul/ Le Concert"

Cea mai bună scenografie: Michel Barthelemy - "Profetul/ Un Prophète"

Cele mai bune costume: Catherine Leterrier - "Coco Chanel"

Cea mai bună imagine: Stéphane Fontaine - "Profetul/ Un Prophète"

Cel mai bun montaj: Juliette Welfling - "Profetul/ Un Prophète"

Cel mai bun scurtmetraj: "C'Est Gratuit Pour Les Filles" de Claire Burger şi Marie Amachoukeli

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici