Programe speciale, sâmbătă şi duminică, la Televiziunea Română, în memoria victimelor din Polonia

Televiziunea Română dedică, sâmbătă şi duminică, programe speciale în memoria victimelor catastrofei aeriene de la Smolensk, pe principalele posturi ale sale, TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Cultural şi TVR Internaţional, informează instituţia.

121 afișări
Imaginea articolului Programe speciale, sâmbătă şi duminică, la Televiziunea Română, în memoria victimelor din Polonia

Programe speciale, sâmbătă şi duminică, la Televiziunea Română, în memoria victimelor din Polonia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Astfel, TVR 1 şi TVRi vor transmite pe 17 aprilie, de la ora 11.55, o ediţie specială dedicată funeraliilor victimelor accidentului aviatic de la Smolensk. Ediţia va fi moderată de Mihai Constantin şi va consta în transmisiuni directe de la Varşovia şi din Studioul 11 al TVR.

Duminică, de la ora 14.00, TVR 1 şi TVRi vor transmite în direct ceremonia de înhumare a preşedintelui polonez Lech Kaczynski şi a soţiei acestuia Maria Kaczynski.

Programul TVR 1 pentru restul zilei de duminică va cuprinde, de la ora 17.15, spectacolul de teatru "Concert din muzică de Bach", de Hortensia Papadat Bengescu, realizat de Dinu Tănase în 1974, avându-i în distribuţie, printre alţii, pe Fory Etterle, Irina Petrescu, Ovidiu Iuliu Moldovan.

De la ora 18.50, realizatorul Ioan Grigorescu invită telespectatorii la "Spectacolul lumii", într-o incursiune în Varşovia lui Canaletto, veneţianul care a pictat oraşul la comanda ultimului rege al Poloniei, Stanislaw August, cu o extraordinară precizie a redării detaliilor. Dincolo de valoarea artistică, tocmai aceasta caracteristică avea să dea, peste 200 de ani, o folosinţă la care nimeni nu s-ar fi gândit.

Seara, de la ora 21.10, TVR 1 şi TVRi au programat un film difuzat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Dacin Sara, ca un omagiu adus celor dispăruţi în accidentul aviatic de la Smolensk şi în semn de respect pentru drama poporului polonez: "Trenul de aur", în regia lui Bohdan Poreba, pe un scenariu de Ioan Grigorescu, cu Waclaw Ulewicz, Ewa Kuklinska, Mitică Popescu şi Mircea Albulescu, o coproducţie Polonia-România.

TVR 2 va transmite pe 17 aprilie, de la ora 13.30, concertul pe care Jon Lord l-a susţinut în România, la Sala Palatului, alături de Orchestra Filarmonică din Ruse, dirijor Naiden Todorov, cu participarea soliştilor Kasia Laska şi Steve Balsamo. De la ora 14.25 va fi difuzat un medalion Tatiana Stepa, din cadrul Festivalului "Folk you".

Pe 18 aprilie, de la orele 9.00 şi 18.00, este programat concertul susţinut de Gheorghe Zamfir, "Rapsodia Pământului fără frontieră", iar de la ora 19.10 va fi transmis filmul artistic "De vorbă cu Dumnezeu", cu Henry Czerny şi Abdul Salaam El Razzac în rolurile principale. Drama este inspirată de povestea reală a lui Neale Donald Walsch, autorul unei serii de cărţi motivaţionale care s-au bucurat de succes în întreaga lume. După ce suferă un accident grav şi îşi pierde slujba, Walsch ajunge să trăiască pe străzi şi să cerşească pentru a putea supravieţui. Disperat şi descurajat, în cea mai neagră perioadă a existenţei sale, cere socoteală divinităţii şi primeşte răspunsuri.

Tot duminică, de la ora 21.00, va fi difuzat la TVR 2 documentarul "Ultima prescură", realizat de Tudor Chirilă, producţie premiată recent de UCIN pentru documentar de lungmetraj. Realizat în întregime în satul Bălnaca din comuna Şuncuiuş, filmul o are ca personaj central pe Nana Veronica, aproape octogenară, care trăieşte de una singură în gospodăria ei din cătunul numit Vizurişte - câteva case lângă o pădure de munte, departe de sat. Figură emblematică a zonei, respectată de toţi vecinii, ea era cea care pe vremuri făcea prescura pentru biserica satului, fiind considerată de preoţi o femeie curată. Descoperită de realizator în gospodăria ei, bătrâna acceptă în urma rugăminţilor să mai coacă o dată prescura şi paştile pentru slujba de Înviere în cuptorul din curtea ei. Va fi, cu adevărat "ultima prescură", iar aparatul a înregistrat meticulos toate etapele procesului, dar a şi surprins, în tehnica cine-verite, universul cotidian al bătrânei, în detaliile sale semnificative.

Ziua de Doliu Naţional se va încheia la TVR 2 cu difuzarea, de la ora 23.10, a filmului "Fără teamă: Viaţa Papei Ioan Paul al II-lea", povestea vieţii polonezului Karol Jozef Wojtila, cel care a fost pentru 26 de ani suveranul pontif Ioan Paul al II-lea, spusă în frânturi de amintiri, care au ca punct de plecare călătoria la Ierusalim din martie 2000 şi momentele de reculegere de la Zidul Plângerii.

TVR Cultural va adapta programul de duminică pentru ziua de doliu naţional. De la ora ora 14.00, emisiunea "La porţile ceriului" va fi dedicată semnificaţiilor acestei zile de doliu, cu ajutorul gazdei - Grigore Leşe. De la ora 17.00 a fost programat special documentarul "Evadat din Gulag" (Georgia, 2003), în regia lui Amiredjibi Kutsna. De asemenea, de la 18.25, TVR Cultural difuzează un alt episod al noii emisiuni "Ziduri şi umbre", în continuarea prezentării poveştilor unora dintre cele mai importante monumente naţionale.

TVR 3 îşi invită telespectatorii să urmărească duminică, de ora 13.05 documentarul "Sălaşul", realizat de Studioul teritorial Timişoara. Personaj central este o bătrână ce a trăit singură, ruptă complet de lume (inclusiv de satul ei). Din când în când o mai vizitează fiul, care are în grijă oile, sau o fată care o mai ajută cu treburile casei. Mai mănâncă, singură sau însoţită, câte o ciorbă cu pâine sau o mămăligă cu brânză, iar în jurul unei mese se infiripă discuţia. Nu are televizor sau radio, doar o ,,Biblie" roasă de vreme, din care mai citeşte uneori. Cam aşa curge viaţa, aparent neschimbată de o eternitate, a acestui personaj, pe al cărui chip putem citi, în clipele de singurătate, o adâncă suferinţă. De la ora 14.05 este programat concertul Filarmonicii Banatul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici