Proiect de modificare a Legii audiovizualului: Parlamentul va putea demite preşedintele CNA

Georgică Severin şi Gigel Ştirbu, preşedinţii Comisiilor de cultură din Parlament, au realizat un proiect de modificare a Legii audiovizualului, astfel încât Parlamentul să poată demite preşedintele CNA, în contextul în care mai mulţi parlamentari au cerut demisia Laurei Georgescu de la şefia CNA.

329 afișări
Imaginea articolului Proiect de modificare a Legii audiovizualului: Parlamentul va putea demite preşedintele CNA

Proiect de modificare a Legii audiovizualului: Parlamentul va putea demite preşedintele CNA (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Acest proiect de modificare a Legii audiovizualului a fost iniţiat de parlamentarul PSD Georgică Severin, preşedintele Comisiei pentru cultură şi media din Senat, şi de parlamentarul PNL Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor.

Proiectul a fost depus, marţi, la Biroul Permanent (BP) al Camerei Deputaţilor şi prevede modificarea articolului 20 din actuala Lege a audiovizualului, în sensul în care se introduc mai multe alineate: "Respingerea de către Parlament a raportului anual de activitate (al Consiliului Naţional al Audiovizualului, n.r.) atrage, de drept, demiterea din funcţie a preşedintelui Consiliului".

În această situaţie, "Parlamentul va numi un nou preşedinte al Consiliului, pentru restul de mandat al fostului preşedinte", iar "fostul preşedinte demis nu mai poate fi reales în funcţie până la expirarea mandatului".

În prezent, Legea audiovizualului nu prevede posibilitatea demiterii preşedintelui CNA, însă prevede că CNA trebuie să depună un raport anual de activitate şi execuţia bugetară. Acest raport trebuie depus la Parlament până la data de 15 aprilie a fiecărui an.

Apariţia acestui proiect de modificare a Legii audiovizualului vine în contextul în care atât Georgică Severin, cât şi Gigel Ştirbu i-au cerut în mai multe rânduri, în ultimul an, demisia Laurei Georgescu, preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului.

Pe de altă parte, şase membri ai CNA au votat, pe 19 martie, într-o şedinţă cu uşile închise, o decizie pentru retragerea sprijinului acordat Laurei Georgescu în funcţia de preşedinte al CNA şi pentru a transmite Parlamentului o solicitare de revocare a acesteia de la conducerea Consiliului. Hotărârea a fost transmisă la Comisia pentru cultură de membrii CNA Radu Călin Cristea, Monica Gubernat, Valentin Jucan, Răsvan Popescu, Dorina Rusu şi Florin Gabrea.

Totuşi, contactat miercuri de MEDIAFAX, Georgică Severin a declarat că proiectul de modificare a Legii audiovizualului, iniţiat de el alături de Gigel Ştirbu, nu permite demiterea unui membru al CNA, ci doar schimbarea din funcţie a preşedintelui Consiliului.

"Raportul (de activitate al CNA, n.r.), având un caracter care priveşte în primul rând activitatea managerială la nivelul CNA sau şi acest lucru, este normal ca actul de control pe care Parlamentul îl exercită asupra CNA să capete un sens mai practic, fără să ne atingem de inamovibilitatea membrilor CNA. Nu putem compara situaţia de la TVR şi de la Radio (Radioul Public, n.r.), unde există Consilii de Administraţie, cu CNA, care este un organism de reglementare şi control pe baza directivei europene. În aceste condiţii, propunerea noastră a fost ca, în cazul în care raportul CNA este respins de Parlament, preşedintele în funcţie al CNA să îşi piardă funcţia de preşedinte, rămânând membru, şi să fie ales pe durata mandatului cât a mai rămas din mandatul preşedintelui un alt membru al CNA dintre ceilalţi membri, evident cu votul din Parlament, ca să respectăm toată procedura legală", a spus Georgică Severin.

Întrebat dacă a găsit această soluţie pentru eliminarea Laurei Georgescu de la conducerea CNA, Georgică Severin a negat.

"Este vorba de o iniţiativă care îşi propune să mărească responsabilitatea CNA în raport cu Parlamentul, pentru exercitarea controlului parlamentar. Fiind o instituţie în subordinea Parlamentului, este normal ca şi controlul parlamentar, cum este la alte instituţii, să aibă şi efecte, pentru că altfel un control care nu prevede niciun fel de sancţiune nu mai este un control de fapt", a spus Georgică Severin.

El a precizat că prin această iniţiativă legislativă se încearcă "responsabilizarea CNA" şi a preşedintelui Consiliului.

"Este vorba despre a da un sentiment de responsabilitate CNA. Atunci şi preşedintele CNA va fi mult mai atent la modul cum conlucrează cu colegii, la modul cum se gestionează banii, la modul cum se achiziţionează bunurile, la scandalurile care apar pe lângă instituţie, pentru că, în acest moment dat, el, ştiindu-se pe un mandat de şase ani, el este ultrafericit şi crede că poate să facă absolut orice doreşte. Noi nu vrem să scăpăm de nimeni, noi nu ne atingem de inamovibilitatea membrilor. S-au lansat în spaţiul public diverse propuneri ca să se includă acelaşi sistem ca la CA-ul de la TVR sau ca la CA-ul de la Radio. Cea mai mare valoare a CNA din punctul de vedere al independenţei sale este inamovibilitatea. Nu o să fiu niciodată de acord ca o eventuală schimbare de majoritate să ducă la înlocuirea CNA, pentru că s-ar pierde rolul de autoritate de reglementare", a mai spus Severin.

Întrebat dacă această iniţiativă legislativă deschide posibilitatea ca Parlamentul să schimbe în fiecare an preşedintele CNA, Georgică Severin a spus: "Nu văd rostul să schimbi un preşedinte dacă lucrurile funcţionează. El oricum rămâne membru, nu schimbi majorităţi. Ce câştigi? Se încearcă rezolvarea unei situaţii când apar probleme".

Totodată, Georgică Severin a spus că cei mai mulţi membri ai CNA şi-au făcut datoria.

"Nu au fost probleme atât de mari (la CNA, n.r.). Nu este vina noastră că unii membri ai CNA au folosit funcţia pentru trafic de influenţă şi acum au uitat acest lucru, cum ar fi doamna Narcisa Iorga, şi ştiu că este suspectă într-o anchetă a DNA. Nu este vina noastră că unii membrii CNA transformă într-o tribună politică acest Consiliu. Dar marea majoritate a membrilor şi-au făcut datoria. Eu am încercat şi când a fost blocajul astă-vară să-i aduc la o concluzie şi să încercăm să găsim o soluţie ca lucrurile să funcţioneze în contextul existent. Din nefericire, nu s-a putut", a mai spus Severin.

Totodată, el a precizat că proiectul a fost depus "în procedură de urgenţă" la Camera Deputaţilor.

"Înseamnă că se va grăbi dezbaterea acestui proiect de lege, evident, dacă plenul va aproba procedura de urgenţă. Evident, el intră într-un circuit legislativ, nu vă imaginaţi că acest proiect de lege depus astăzi se va aplica într-o săptămână, o lună, două luni. E un întreg circuit legislativ", a mai spus Georgică Severin.

Întrebat dacă a discutat la Guvern în vederea iniţierii unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă în acest caz, Georgică Severin a spus că nu a dorit să se interpreteze că această iniţiativă este făcută "cu dedicaţie".

"Imaginaţi-vă cum ar privi lumea o ordonanţă pe acest subiect. La modul serios, când apar asemenea situaţii, care nu trebuie să apară, trebuie să existe o cale de a le rezolva, pentru că instituţia trebuie să funcţioneze, nu să se dea în judecată între ei. Nu poţi să blochezi audierile la CNA sau toate problemele care apar (...) e un munte de probleme şi ei sunt blocaţi. Din această perspectivă trebuie să găsim soluţie", a mai spus Georgică Severin.

La rândul său, contactat, miercuri, de agenţia MEDIAFAX, parlamentarul PNL Gigel Ştirbu a confirmat faptul că a depus acest proiect de modificare a Legii audiovizualului, marţi, la Biroul Permanent (BP) al Camerei Deputaţilor, urmând să stabilească când va fi depus actul normativ pe ordinea de zi a comisiilor şi a şedinţei plenului forului legislativ.

Întrebat dacă această reglementare adusă Legii audiovizualului nu ar politiza CNA, preşedintele Comisiei pentru cultură din Camera Deputaţilor a precizat: "Este singura soluţie în momentul de faţă. Nu se politizează, pentru că nu îşi pierde mandatul de membru CNA, îşi pierde numai funcţia de preşedinte. Rămâne membru CNA, nu schimbăm un «pesedist» cu un «penelist» sau o persoană de la PP-DD cu una de la UDMR. Preşedintele rămâne membru CNA, numai că îşi pierde funcţia administrativă din cauza căreia în momentul de faţă nu funcţionează instituţia. Este blocată efectiv şi, pe lângă asta, un întreg domeniu de activitate".

El a precizat că nu poate fi demis întregul Consiliu, CNA fiind o instituţie de reglementare, "ca atare, preşedintele îşi pierde funcţia administrativă, rămâne simplu membru CNA, iar ei îşi aleg un nou preşedinte, care este validat de Parlament".

"Este singura soluţie legală pe care am putut să o găsim. Ne-am bătut capul luni de zile pentru a termina cu ceea ce se întâmplă acolo", a mai spus Gigel Ştirbu.

Şase membri ai Consiliului Naţional al Audiovizualului au votat, pe 19 martie, într-o şedinţă cu uşile închise, o decizie pentru retragerea sprijinului acordat Laurei Georgescu în funcţia de preşedinte al CNA şi pentru a transmite Parlamentului o solicitare de revocare a acesteia de la conducerea Consiliului.

"Astăzi, reunit în cvorum, potrivit regulamentelor în vigoare, CNA a decis cu o majoritate de voturi, şase «pentru» şi un vot «împotrivă», prin vot secret, aşa cum prevede legea, retragerea sprijinului acordat doamnei preşedinte Laura Georgescu şi, de asemenea, decizia de a trimite Parlamentului o solicitare de revocare a domniei sale din această calitate de preşedinte al Consiliului Naţional al Audiovizualului", a anunţat la momentul respectiv Radu Călin Cristea, membru al Consiliului.

La şedinţa cu uşile închise au participat Radu Călin Cristea, Răsvan Popescu, Dorina Rusu, Radu Herjeu (fără drept de vot), Gabriel Tufeanu, Monica Gubernat, Valentin Jucan şi Florin Gabrea. La luarea acestei decizii nu au participat Laura Georgescu, preşedintele CNA, şi alţi doi membri ai Consiliului, Lorand Turos şi Viorel-Vasile Buda (acesta din urmă era în concediu).

Pe de altă parte, Legea audiovizualului nu prevede în mod explicit această procedură privind retragerea sprijinului acordat preşedintelui Consiliului.

În mod concret, potrivit articolului 14 din Legea audiovizualului, "Consiliul este condus de un preşedinte, asimilat funcţiei de ministru, numit prin votul Parlamentului, dintre membrii Consiliului, la propunerea acestora. Mandatul este de 6 ani".

Pe de altă parte, decizia de retragere a sprijinului acordat Laurei Georgescu în funcţia de preşedinte CNA a fost luată pe 19 martie la propunerea Monicăi Gubernat.

Gubernat a invocat în acest sens "conflictul permanent" din interiorul CNA, care a ajuns în instanţă. "Având în vedere conflictul permanent din interiorul instituţiei, conflict care a ajuns în instanţă, conflictele de interese rezultate în urma acestei acţiuni şi o să vă dau un singur exemplu, CNA, în calitate de pârât (în instanţă, n.r.), trebuie să depună o întâmpinare, acea întâmpinare va suna în felul următor: «CNA, reprezentat legal de doamna Laura Georgescu, dat în judecată de doamna Laura Georgescu»; de asemenea, având în vedere adrese asumate în numele CNA, cu caracter ascuns de recomandare, de care aflăm din păcate din presă; de asemenea, decizii luate de CNA, care nu sunt puse în practică, corespondenţe cu diverse instituţii ascunse de ochii CNA, nu mai vorbesc de credibilitatea şi de imaginea instituţiei, vă propun spre adoptare o decizie prin care solicităm Parlamentului revocarea din funcţia de preşedinte a doamnei Laura Georgescu", a spus Monica Gubernat.

Ea a făcut referire la faptul că Laura Georgescu, preşedintele CNA, a dat în judecată, pe 9 martie, CNA şi şase membri ai CNA - Valentin Jucan, Monica Gubernat, Răsvan Popescu, Florin Gabrea, Radu Călin Cristea şi Viorel Vasile Buda -, care, în septembrie 2014, i-au redus atribuţiile la conducerea Consiliului, prin modificarea Regulamentului de Organizare şi Funcţionare al instituţiei.

Aceasta a cerut Curţii de Apel Bucureşti anularea unui act administrativ al Consiliului Naţional al Audiovizualului, respectiv a deciziei 530 (Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al CNA) din 16 septembrie 2014, potrivit informaţiilor publicate pe portalul instanţelor de judecată.

De cealaltă parte, Laura Georgescu a declarat, la momentul respectiv, pentru MEDIAFAX, că a dat în judecată 6 membri CNA şi a cerut instanţei anularea ROF al instituţiei, din cauză că unele articole din acest document încalcă Legea audiovizualului, precizând că toate eforturile pe care le-a făcut pentru corectarea ROF au rămas fără rezultat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici