Proiect: Muzeele, obligate să ţină evidenţa obiectelor de patrimoniu şi digital, prin DOCPAT

Muzeele şi alte instituţii ale statului care deţin obiecte de patrimoniu ar putea fi obligate să le inventarieze atât pe hârtie, cât şi pe suport digital, prin programul DOCPAT, finanţat de Ministerul Culturii.

Share pe Facebook 753 afişări

Imaginea articolului Proiect: Muzeele, obligate să ţină evidenţa obiectelor de patrimoniu şi digital, prin DOCPAT

Proiect: Muzeele, obligate să ţină evidenţa obiectelor de patrimoniu şi digital, prin DOCPAT

"Instituţiile publice deţinătoare de bunuri culturale mobile aparţinând patrimoniului cultural naţional mobil sunt obligate să inventarieze aceste bunuri atât pe suport de hârtie, care constituie document oficial, cât şi pe suport electronic", potrivit unui proiect de lege aflat în dezbatere publică pe site-ul Senatului.

De asemenea, proiectul prevede că "instituţiile publice sunt obligate să folosească programul DOCPAT, program finanţat de Ministerul Culturii" şi că finanţarea pentru dezvoltarea programului provine tot de la minister.

Acest proiect de lege este necesar pentru că legislaţia actuală permite ca "orice instituţie publică deţinătoare de patrimoniu mobil (muzeu) poate solicita cu succes bani de la Ministerul Culturii/Primărie pentru achiziţionarea unui program (soft) şi poate organiza o licitaţie", potrivit expunerii de motive, semnată de parlamentarii PNL Raluca Turcan şi Traian Igaş.

Iniţiatorii mai spun că "este total greşit pentru un macro-management optim" folosirea mai multor programe pentru inventarierea obiectelor de patromoniu.

Totodată, prin adoptarea acestui proiect de lege, va fi combătut traficul cu obiecte de patrimoniu, gestionare mai bună a banilor, combaterea corupţiei în domeniu sau încadrarea patrimoniului naţional în ansamblul patrimoniului european, potrivit iniţiatorilor.

Proiectul este susţinut de mai mulţi parlamentari PNL, printre care Puiu Haşotti, Roberta Anastase, Tinel Gheorghe, Dan Cristian Popescu, senatorul PSD Gabriela Crețu, doi parlamentari UNPR şi un deputat independent. Proiectul este în procedură de urgenţă la Senat, fiind prima cameră sesizată, iar Camera Deputaţilor for decizional.

 

Share pe Facebook

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
MUZEE ,
DOCPAT ,
Versiunea: mobil  |  completa

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.