Proiect OUG: Reorganizarea Institutului Patrimoniului şi a altor instituţii ale Ministerului Culturii

Ministerul Culturii supune spre adoptare Guvernului un proiect de Ordonanţă de Urgenţă care prevede, printre altele, reorganizarea Institutului Naţional al Patrimoniului (INP), prin înfiinţarea Administraţiei Fondului Monumentelor Istorice şi diminuarea cheltuielilor pentru materiale şi personal.

742 afișări
Imaginea articolului Proiect OUG: Reorganizarea Institutului Patrimoniului şi a altor instituţii ale Ministerului Culturii

Proiect OUG: Reorganizarea Institutului Patrimoniului şi a altor instituţii ale Ministerului Culturii (Imagine: Shutterstock)

Astfel, potrivit documentului publicat pe site-ul Ministerului Culturii şi supus dezbaterii publice, se propune înfiinţarea Administraţiei Fondului Monumentelor Istorice, instituţie publică cu personalitatea juridică subordonată ministerului, finanţată din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat. Aceasta ar urma să preia de la Institutul Naţional al Patrimoniului (INP) activităţi referitoare la gestionarea fondurilor destinate expertizării şi executării lucrărilor de consolidare-restaurare şi punere în valoare a monumentelor istorice finanţate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Culturii, a celor finanţate prin acordare de credite şi din sumele provenite din aplicarea timbrului monumentelor istorice, precum şi din alte surse cu aceeaşi destinaţie, obţinute în condiţiile legii.

De asemenea, componenta de atestare a specialiştilor în domeniul protejării monumentelor istorice va fi preluată de Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală, în timp ce Institutul Naţional al Patrimoniului va gestiona în continuare componenta de cercetare şi de evidenţă a monumentelor istorice şi domeniul patrimoniului imaterial.

Documentul prevede, totodată, comasarea INP cu Centrul Naţional pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, care se desfiinţează.

În acest mod, domeniul vast al patrimoniului cultural va fi gestionat de două instituţii - Administraţia Fondului Monumentelor Istorice, având ca obiect de activitate componenta tehnică (gestionarea de fonduri speciale şi derularea proiectelor de restaurare şi conservare a monumentelor istorice) şi Institutul Naţional al Patrimoniului, care va avea componenta ştiinţifică, de cercetare, evidenţă şi dezvoltare de proiecte legate de patrimoniu imobil, mobil şi imaterial.

Institutul Naţional al Patrimoniului, instituţie publică de importanţă naţională, rezultată în urma reorganizării prin comasare, în temeiul Legii nr.329/2009, gestionează, în prezent, trei domenii majore legate de patrimoniul cultural: restaurarea monumentelor istorice, cercetarea şi evidenţa monumentelor istorice şi atestarea specialiştilor din domeniul protejării monumentelor istorice.

În domeniul patrimoniului imaterial, în subordinea Ministerului Culturii funcţionează Centrul Naţional pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, potrivit OUG nr. 118/2008, instituţie finanţată integral de la bugetul de stat.

Printre modificările prevăzute în proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind reorganizarea unor instituţii publice aflate în subordinea Ministerului Culturii se mai află şi reorganizarea Centrului de Pregătire Profesională în Cultură, ca urmare a comasării acestuia cu Centrul de Studii şi Cercetări în Domeniul Culturii, care se desfiinţează. Noua instituţie se va numi Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală, va fi subordonată Ministerului Culturii şi finanţată din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat.

Ministerul Culturii anunţă că respectiva modificare va avea ca efect şi reducerea de cheltuieli pentru materiale pentru două sedii - chirie şi întreţinere -, precum şi diminuarea cheltuielilor de personal cu un procent de 24%, respectiv de la 2.210.000 de lei la 1.685.000 de lei.

Totodată, proiectul prevede reorganizarea studioului Video Art, ca urmare a comasării cu Arhiva Naţională de Filme, instituţie publică de interes naţional, cu personalitate juridică, în subordinea Centrului Naţional al Cinematografiei, şi cu Studioul de Creaţie Cinematografică din Bucureşti - care se desfiinţează. Totodată, studioul îşi schimbă denumirea în Institutul Naţional al Filmului, instituţie publică de cultură subordonată Ministerului Culturii, finanţată din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat.

Referitor la personalul angajat al instituţiilor care se reorganizează sau se desfiinţează, documentul prevede că acesta va fi încadrat în limita posturilor aprobate pentru instituţia care preia activitatea lor, beneficiind de drepturile salariale acordate, potrivit legii, pentru categoriile de funcţii din cadrul autorităţii sau instituţiei publice. De asemenea, încadrarea personalului în numărul de posturi aprobat şi pe noile funcţii din instituţia care preia, precum şi stabilirea drepturilor salariale aferente se realizează în termen de maximum 60 de zile de la data intrării în vigoare a actelor normative prevăzute la aliniatul al doilea al Ordonanţei de Urgenţă, cu respectarea regimului juridic aplicabil fiecărei categorii de funcţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici