Propuneri pentru Oscar 2016, în maraton cinematografic, la Les Films de Cannes à Bucarest - VIDEO

Propuneri cinematografice pentru o nominalizare la categoria "cel mai bun film străin" a premiilor Oscar 2016, din Portugalia, Franţa şi Belgia, fac parte din selecţia celei de-a şasea ediţii a Les Films de Cannes à Bucarest, care are loc între 23 şi 29 octombrie.

733 afișări
Imaginea articolului Propuneri pentru Oscar 2016, în maraton cinematografic, la Les Films de Cannes à Bucarest - VIDEO

Propuneri pentru Oscar 2016, în maraton cinematografic, la Les Films de Cannes à Bucarest

La cea de-a şasea ediţie a Les Films de Cannes à Bucarest vor fi proiectate zeci de pelicule în premieră absolută în România, unele programate în prezenţa cineaştilor, alături de masterclass-uri, mese rotunde, retrospective şi alte evenimente speciale, la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco şi Cinema Pro, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

Filmul lui Miguel Gomes este o aventură cinematografică de 338 de minute în care poveştile Şeherezadei din "O mie şi una de nopţi" sunt transplantate în Portugalia de azi. Împărţit în trei părţi şi proiectat la Cannes în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs, "Arabian Nights" este amuzant, percutant şi suprarealist. Partea a doua, "Arabian Nights: Vol. 2 - The Desolate One", este propunerea Portugaliei pentru o nominalizare la categoria cel mai bun film străin la Oscar 2016.

Spectatorii Les Films de Cannes à Bucarest vor avea ocazia să vizioneze filmul în maraton şi să-i pună întrebări, la final, regizorului Miguel Gomes, care va avea o intervenţie live prin platforma online Skype.

Aleasă să reprezinte Franţa la Oscar 2016, coproducţia turco-franceză "Mustang" este unul dintre cele mai apreciate filme din selecţia de la Cannes. Regizoarea Deniz Gamze Ergüven debutează cu o dramă emoţionantă şi subtilă, cu bătaie politică, despre cinci surori adolescente ale căror instincte sunt înăbuşite de familia lor strictă şi de tradiţii, într-o societate profund patriarhală. Filmul a câştigat premiul Europa Cinemas Label în Quinzaine des Réalisateurs şi marele premiu la Festivalul de la Sarajevo.

"Le tout nouveau testament", în regia lui Jaco Van Dormael ("Mr. Nobody"), este cel mai "amuzant, delirant şi inventiv" film de la Cannes 2015, după cum îl descrie presa franceză, şi este propunerea Belgiei pentru gala Oscar 2016. Comedia cineastului belgian a fost ovaţionată de public la proiecţia din secţiunea în Quinzaine des Réalisateurs. Din distribuţie fac parte Benoît Poelvoorde, Yolande Moreau şi Catherine Deneuve.

Alte două producţii anunţate de organizatori ca parte din programul ediţiei de anul acesta sunt "La vie en grand/ Learn by Heart" (Franţa) şi "La Tierra y la Sombra / Land and Shade" (Columbia).

Comedia socială "La vie en grand/ Learn by Heart", de Mathieu Vadepied, a fost filmul de închidere al secţiunii Semaine de la Critique la Cannes şi i-a fermecat pe spectatori cu optimismul şi umorul său. Este povestea a doi puşti din periferia Parisului care încearcă să iasă din lumea cartierului lor.

"La Tierra y la Sombra/ Land and Shade", de César Augusto Acevedo, a plecat de la Cannes cu trei premii: trofeul Camera d'Or, acordat celui mai bun debut din întreaga selecţie, şi premiile SACD şi Révélation France 4 în secţiunea Semaine de la Critique. Filmul spune povestea unui bărbat care se întoarce acasă şi-şi găseşte fiul bolnav şi ferma în ruină. La 17 ani după ce şi-a abandonat familia, acesta va încerca să-şi regăsească locul şi să o salveze.

Toate filmele vor rula în premieră în România la Les Films de Cannes à Bucarest.

Ediţia a şasea a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films, în parteneriat cu Ambasada Franţei şi Institutul Francez din Bucureşti. Este un proiect cultural finanţat cu sprijinul Ministerului Culturii, al Centrului Naţional al Cinematografiei, al ArCuB, în cadrul Programului cultural "Eşti Bucureşti" 2015 (Centrul Cultural de proiecte al Primăriei Municipiului Bucureşti), şi al Institutului Cultural Român.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici