"Protest cu telecomandă": Circa 150 de persoane au protestat faţă de desfiinţarea TVR Cultural - FOTO

Circa 150 de persoane, între care dirijorul Tiberiu Soare, regizorul Alexandru Solomon, producătoarea Ada Solomon, Valentin Nicolau, membru în Consiliul de Administraţie al TVR, şi angajaţi ai Televiziunii Române, au protestat joi seară, la Ateneul Român, faţă de desfiinţarea TVR Cultural.

603 afișări
Imaginea articolului "Protest cu telecomandă": Circa 150 de persoane au protestat faţă de desfiinţarea TVR Cultural - FOTO

"Protest cu telecomandă": Circa 150 de persoane au protestat, joi, faţă de desfiinţarea TVR Cultural (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Intitulată simbolic "Protest cu telecomandă", iniţiativa Asociaţiei Române pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate - ARCEN, organizată joi seară, în faţa Ateneului Român din Bucureşti, a strâns circa 150 de persoane, în mare parte angajaţi ai Televiziunii Române, dar şi câţiva oameni de cultură şi tineri care au susţinut necesitatea menţinerii în funcţiune a postului TVR Cultural.

Iniţiativa ARCEN, al cărei simbol a fost telecomanda - deşi nu toţi participanţii la protest au adus cu ei în faţa Ateneului instrumentul utilizat pentru schimbarea posturilor TV -, a venit după ce Consiliul de Administraţie al TVR a aprobat, pe 10 august, Programul de redresare economică a Televiziunii Române, potrivit căruia TVR Cultural îşi va înceta emisia, iar misiunea sa va fi preluată de TVR 2 (care se va redenumi TVR 2 Cultural ) şi de TVR 3. În aceeaşi zi, o petiţie împotriva desfiinţării TVR Cultural a fost postată pe site-ul petitieonline.ro, aceasta strângând până în prezent peste 7.500 de semnături.

Reprezentanţii ARCEN au spus, joi seară, în faţa Ateneului Român că protestează faţă de decizia conducerii TVR de desfiinţare a singurei televiziuni cu caracter cultural din România. "Decizia desfiinţării TVR Cultural este una politică şi anulează un post cultural care, în ultimii zece ani, şi-a îndeplinit misiunea", au spus reprezentanţii ARCEN. Aceştia au atras atenţia şi "asupra crizei instituţiilor publice de cultură din România, asupra crizei valorilor care devine profundă în societatea românească, dar şi asupra faptului că zona culturală românească este supusă presiunilor puterii politice, care încearcă limitarea spaţiului cultural". "TVR Cultural este un mediu apolitic de întâlnire a oamenilor de cultură", au mai spus aceştia.

Necesitatea TVR Cultural a fost susţinută şi de producătoarea Ada Solomon. "Susţin TVR Cultural, pentru că cred că cultura contează, pentru că cred că sănătatea mentală a unei naţiuni contează la fel de mult ca sănătatea fizică a unei naţiuni, pentru că educaţia este importantă şi TVR Cultural face asta. Cred că, prin emisiuni atractive ca formă şi bogate în conţinut, putem să readucem publicul către televiziune", a declarat Ada Solomon pentru jurnalişti. Ea a mai spus că televiziunea publică nu trebuie să aibă aceeaşi menire ca televiziunile private. "Televiziunea Română trebuie să facă educaţie plăcută, nu cu forţa, ci cu încântarea", a mai spus Ada Solomon.

La rândul său, dirijorul Tiberiu Soare consideră "greşită" şi "regretabilă" decizia conducerii Televiziunii Române de desfiinţare a TVR Cultural.

"Eu nu pot să vorbesc în numele tuturor celor care sunt aici de faţă, dar bănuiesc că toţi au venit să arate că instituţiile de artă şi cultură din România nu ar trebuit să plătească oalele sparte de nişte domni şi doamne, care - s-o recunoaştem cinstit - au cam dat cu ţara-n gard. Şi dând cu ţara-n gard, au cam dat-o şi cu cultura şi la fel cum copilul cel mai sensibil şi fragil din familie este primul care are de suferit aşa se întâmplă şi în cazul nostru. Din nefericire, nu ieşim din tipare şi cultura şi arta au de suferit primele. Se consideră că se rezolvă probleme financiare sau de altă natură, organizatorice, prin renunţarea la acest consum 'imens', de 1,7% cât am înţeles că reprezintă TVR Cultural din bugetul televiziunii publice", a spus Tiberiu Soare.

Şi dramaturgul Radu F Alexandru, senator PDL, s-a numărat printre cei care au protestat faţă de desfiinţarea TVR Cultural, precizând că această televiziune este ca "o mască de oxigen, care se aplică unui om în mare dificultate".

"Îmi pare rău să spun, furia oarbă, atât de rudimentară, furia animalică cu care s-au năpustit pe acest fir atât de firav crescut în mijlocul betonului e un lucru care, în timp, va arăta cât de mult şi cât de nocive vor fi urmările. Vom regreta aceste emisiuni în care cei care ne uitam, mai puţini decât cei care se uită la emisiuni pe care nu vreau să le numesc, aveam nevoie de ele şi vom simţi acest gol şi vom simţi nevoia de a putea să fim într-adevăr într-o zonă, într-o lume, într-un climat de normalitate în care cultura se scrie cu majuscule. Asta au reuşit să facă, fără nicio noimă. ICR-ul a fost prima probă a lipsei de organ pe care o are actuala conducere politică a ţării. Cum se spune: 'Ai sau n-ai organ pentru cultură'. Nu numai că nu au, dar nu conştientizează nevoia multora dintre cetăţenii României de cultură, nevoia de o emisiune în care să se audă vorbindu-se despre o carte bună, despre un spectacol bun, despre pictură, despre arhitectură, despre tradiţii culturale, despre film, despre teatru, altceva decât fese goale, altceva decât agramatisme, altceva decât înjurături, altceva decât mizeria care a ajuns să compună clipă de clipă şi ceas de ceas viaţa noastră", a declarat Radu F Alexandru.

Printre cei care au protestat faţă de desfiinţarea TVR Cultural s-a numărat şi Valentin Nicolau, membru în Consiliul de Administraţie al Televiziunii Române din partea angajaţilor instituţiei. Nicolau a catalogat drept "o prostie" decizia colegilor săi din CA, care au aprobat desfiinţarea TVR Cultural.

"Este o prostie, pentru că pe piaţa de televiziune nişa culturală era ocupată doar de TVR Cultural. Mai mult decât atât, într-o ţară în care rezultatele de la bacalaureat sunt dezastruoase, în care consumul de bunuri culturale - mă refer la cărţi, filme, concerte - este cel mai mic din Europa, în care abandonul şcolar e la limite aproape ne-europene, într-o astfel de ţară, în cine tragi, pe cine omori, singurul post de cultură. Concluzia e că politicienii încă o dată îşi fac de cap şi nu reuşesc să găsească soluţiile pentru cetăţeni, ci doar improvizaţii pentru a face încă o operaţiune de imagine", a spus Valentin Nicolau.

El a mai afirmat că este o "păcăleală" şi anunţul conducerii TVR privind mutarea misiunii TVR Cultural pe TVR 2, care ar urma să se redenumească TVR 2 Cultural. "Ştiţi cum o să fie? Un fel de 'Surprize, Surprize' cu Patapievici şi cu alţi băieţi de cultură, o struţo-cămilă, o amestecătură, o salată în care pui de toate din care nu înţelegi nimic. Una e să fie un post de nişă cultural, care să-şi asume o misiune de dimineaţa până noaptea, să ai un program coerent, şi una e să improvizezi, să bagi printre nişte linii comerciale nişte emisiuni aşa-zise de cultură ca să mimezi că ai făcut ceva. Bifează şi bifează pentru imagine şi atâta tot. Marele păcat e că în loc să îndrepţi lucrurile - pentru că TVR Cultural nu este cel mai bun produs care s-ar putea face, sunt de acord şi eu cu asta - dar se poate îndrepta, se poate corecta, se poate construi, iar soluţia lor de neprofesionişti e să demoleze, nu să îndrepte", a spus Nicolau.

El a precizat că a încercat să blocheze, în CA al TVR, acest proiect care prevedea desfiinţarea TVR Cultural. Nicolau a mai spus, fără să detalieze, că în spatele acestor decizii este "şi o situaţie de captivitate a unui grup de interese".

Pe de altă parte, mai mulţi angajaţi ai Televiziunii Române şi membri ai sindicatului reprezentativ din TVR, Sindicatul pentru Unitatea Salariaţilor TV (SPUSTV), prezenţi joi seară la protest, s-au întrebat unde sunt marii artişti ai României - care au avut primele lor apariţii la Televiziunea Română - în acest moment "în care se doreşte ca televiziunea publică să fie pusă la pământ". "Unde sunt toţi marii artişti ai României, toţi cei care îşi datorează atât de mult cariera şi faptul că au fost cunoscuţi de public televiziunii publice? Unde sunt cei care ar trebui să-şi asume rolul de educatori acum, să facă publicul să înţeleagă de ce este necesară televiziunea publică?", a declarat, pentru MEDIAFAX, unul dintre aceşti membri ai sindicatului din TVR, precizând că preferă să îşi păstreze anonimatul.

Un alt membru al SPUS TV a declarat că cei mai afectaţi de recentele decizii ale conducerii TVR sunt salariaţii Televiziunii Române, deşi aceştia nu au niciun fel de vină pentru situaţia în care se află în prezent televiziunea publică. Potrivit acestuia, cheltuielile cu personalul TVR au fost în 2011 de 27,2% din totalul cheltuielilor, fiind reduse la 25% în primul semestru din 2012.

"Toţi salariaţii acestei instituţii se întreabă de ce, de atâţia ani, doar salariaţii sunt cei care plătesc oalele sparte ale celor care i-au adus în această situaţie. Nu noi am pus conducere în instituţie? Noi am pus o conducere numită doar pe criterii politice, fără să aibă niciun fel de competenţe, manageriale sau din punctul de vedere al mass-media, şi am ajuns aici? Este vina salariaţilor care au salariile îngheţate de cinci ani? Nici indicele de inflaţie nu ni s-a mai acordat. Cât au crescut preţurile în aceşti ani? De fiecare dată când vine o nouă conducere, spune că sunt salariaţii vinovaţi. De ce sunt vinovaţi? Pentru că vor să muncească cinstit? Nu ni se mai recunosc nici măcar drepturi elementare", a spus un alt angajat al Televiziunii Române, membru la rândul său al SPUS TV, precizând că s-a ajuns ca în prezent să fie contestat Contractul Colectiv de Muncă din TVR, care este legal şi valabil până în martie 2013.

Pe 10 august, CA al TVR a adoptat Programul de redresare economică a Televiziunii Române, care prevede că TVR Info şi TVR Cultural trebuie să îşi înceteze emisia, iar misiunea TVR Cultural va fi preluată de TVR 2 (care se va redenumi TVR 2 Cultural ) şi de TVR 3.

TVR Info şi-a suspendat emisia miercuri, 15 august, la ora 23.59. Pe de altă parte, conducerea TVR nu a anunţat momentul în care TVR Cultural îşi va suspenda emisia.

TVR are în momentul de faţă o pierdere cumulată de 145.618.779,33 de euro, iar perioada necesară pentru a plăti această datorie este estimată la 7,5 ani, după cum a declarat Claudiu Săftoiu, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX în 10 august şi publicat în data de 11 august.

Conducerea Societăţii Române de Televiziune trebuie să elaboreze o strategie de restructurare a Televiziunii Române, după ce, pe 27 iunie, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă (OUG) potrivit căreia Consiliul de Administraţie al TVR trebuie să aprobe, în termen de 45 zile (de la publicarea în MO a OUG, n.r), un program de redresare economică, cu restructurări economice, de personal şi plata datoriilor fiscale în şase luni. După acest interval, CA al TVR trebuie să prezinte rezultatele Parlamentului, conform respectivei ordonanţe a Guvernului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici