Protestul de la Salon du Livre din Paris a fost un moment artistic, spun iniţiatorii

Reprezentanţii grupului de tineri care au protestat, joi, la inaugurarea Salonului de Carte de la Paris, au explicat că demersul lor a fost un "performance" - pe care l-au numit "Dansul măştilor" - prin care au încercat să marcheze absenţa de la eveniment a "unor mari nume din literatura română".

230 afișări
Imaginea articolului Protestul de la Salon du Livre din Paris a fost un moment artistic, spun iniţiatorii

Protestul de la Salon du Livre din Paris a fost un moment artistic, spun iniţiatorii (Imagine: http://salondulivreparis.com)

Contactaţi, vineri, de MEDIAFAX, reprezentanţii grupului care se autointitulează "ICR OFFF" au spus că nu doresc să îşi dezvăluie identitatea, pentru a nu da naştere unor "orgolii sau eroi".

"Aşadar, rămânem un grup de artişti români de la Paris. Nu numele, ci acţiunile noastre sunt importante. În jurul nostru sunt sute de alţi oameni care gândesc ca noi. De aceea, cel mai important acum este cauza pe care o susţinem. E momentul să facem ceva. Acţiunile noastre vorbesc nu doar pentru noi, ci în numele tuturor care lucrează în cultură şi pentru cultura română de oriunde", au spus aceştia pentru MEDIAFAX.

"Performance-ul" "ICR OFFF", care a avut loc joi seară la inaugurarea Salonului de Carte de la Paris, a avut-o ca invitată pe artista de origine japoneză Azusa Kurokawa, care, "împreună cu artiştii români de la Paris şi alţi tineri susţinători ai «ICR OFFF» din Franţa şi Germania, au ocupat scena pavilionului românesc pentru a oferi un moment artistic publicului aflat la deschiderea salonului".

"Dincolo de gestul artistic, «ICR OFFF» a marcat astfel absenţa unor mari nume din literatura română contemporană la Salonul Cărţii de la Paris, unde România este ţara invitată de onoare anul acesta", au spus reprezentanţii grupului.

Aceştia au adăugat că au fost întrerupţi cu brutalitate de forţele de ordine. "Artiştii au fost îndepărtaţi de standul României şi blocaţi de securitate timp de aproape o oră, după care au fost invitaţi să părăsească salonul", au spus membrii grupului de manifestanţi, care susţin că au din ce în ce mai multă susţinere. "Asta ne face să credem că acţiunile noastre trebuie să continue", au spus ei pentru MEDIAFAX.

Artişti români şi străini purtând măşti cu chipurile scriitorilor Mircea Cărtărescu, Andrei Pleşu şi Gabriel Liiceanu au manifestat, joi seară, la Salon du Livre de la Paris contra absenţei de la eveniment a autorilor români de anvergură, care au refuzat să participe în semn de protest faţă de actuala conducere a ICR. Astfel, grupul a împărţit manifeste pe care scria "ICR off", un protest faţă de actuala politică culturală şi conducere ale Institutului Cultural Român (ICR), organizator al standului românesc la Salon du Livre de la Paris.

Despre acest incident, Andrei Marga, preşedintele ICR, a declarat că nu şi-a dat seama de vreun protest şi că a fost preocupat de primirea preşedintelui francez François Hollande.

"Inaugurarea Salon du Livre în care România, ştim bine, este ţară invitată de onoare, a fost pentru România, cu siguranţă, o sărbătoare şi un succes. Au fost peste 1.000 de participanţi, standul românesc fiind unul dintre cele mai vizitate şi trebuie să remarc cu satisfacţie, deşi eu, în general, sunt destul de critic, bogăţia foarte pronunţată a standului românesc şi cu cărţi care au fost editate în Franţa şi cu producţia editurilor din ţară. Un succes enorm", a declarat acesta pentru Digi 24.

De asemenea, contactat de MEDIAFAX, Nicolae Manolescu, unul dintre autorii participanţi la ediţia din acest an a Salon du Livre, a spus că informaţia potrivit căreia grupul tinerilor veniţi să protesteze la eveniment a fost bruscat de forţele de ordine este exagerată.

"Unul singur dintre ei a fost rugat, la un moment dat, de către un om de securitate să iasă de acolo, pentru că venea preşedintele Hollande şi el stătea în mijlocul drumului. Nu i-a împins, nu a fost nimic de genul acesta. Am stat acolo până ce a trecut preşedintele", a declarat Manolescu pentru MEDIAFAX.

Scriitorul Andrei Pleşu a confirmat, pe 15 martie, pentru MEDIAFAX, că nu va participa la Salonul de Carte de la Paris şi că a anunţat conducerea instituţiei despre decizia sa încă de acum două luni. "Drumurile în străinătate şi călătoriile mai lungi îmi sunt dozate de medici cu foarte multă rigoare, dar nici nu sunt încântat să colaborez cu ICR-ul în formula lui actuală. I-am anunţat încă de acum două luni că nu particip", a spus Andrei Pleşu pentru MEDIAFAX.

Preşedintele Institutului Cultural Român, Andrei Marga, a precizat, marţi, într-o scrisoare remisă MEDIAFAX că Andrei Pleşu nu a fost invitat la Salon du Livre de ICR, ci de editura franceză căreia ICR i-a plătit traducerea volumului său şi spune că scriitorul "atacă continuu, fără a se informa".

Printre scriitorii care au anunţat că se retrag de la ediţia din acest an a Salon du Livre se numără Mircea Cărtărescu şi Gabriel Liiceanu.

Totodată, scriitorul Neagru Djuvara a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că nu va lua parte la Salonul de Carte de la Paris deoarece o întâlnire-dialog cu scriitorul Jean d'Ormesson, "promisă" în cadrul evenimentului de fostul preşedinte al ICR, Horia Roman Patapievici, nu s-a materializat.

De asemenea, scriitoarea Ana Blandiana a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX că nu va reprezenta la Salon du Livre de la Paris nici Guvernul României, nici Institutul Cultural Român (ICR), ci propriile sale cărţi şi literatura română, care este invitat de onoare al salonului. "Voi fi la Paris ca invitată a Ministerului Culturii Francez şi dintr-o obligaţie firească faţă de editorul meu din Franţa, care îmi lansează volumul de nuvele fantastice «Les Saisons», finanţat de el însuşi, fără ajutorul ICR. Nu voi reprezenta la Salon du Livre nici Guvernul României, nici ICR, ci propriile mele cărţi şi literatura română care este invitat de onoare al salonului", a spus Ana Blandiana.

Salonul de Carte de la Paris, una dintre cele mai mari manifestări literare internaţionale, se desfăşoară în perioada 22 - 25 martie.

Salonul Internaţional de Carte de la Paris are o medie de 180.000 de vizitatori pe ediţie. Salon du Livre reuneşte în fiecare an peste 1.000 de expozanţi din 40 de ţări, 30.000 de profesionişti ai pieţei editoriale internaţionale şi peste 2.000 de autori din toată lumea.

Bugetul ICR pentru Salonul Cărţii de la Paris se ridică la aproximativ 700.000 de euro, după cum spunea Andrei Marga, preşedintele Institutului, într-un interviu acordat MEDIAFAX în octombrie 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici