Radio France Internationale îşi vinde toate filialele europene, dar păstrează RFI România

Conducerea Radio France Internationale (RFI) va păstra RFI România, dar a demarat procedurile de vânzare a celorlalte filiale din Europa - RFI Sofia, Radio Europa Lisboa şi Beta Rfi.

216 afișări
Imaginea articolului Radio France Internationale îşi vinde toate filialele europene, dar păstrează RFI România

Radio France Internationale îşi vinde toate filialele europene, dar păstrează RFI România

Singura filială europeană păstrată în portofoliul companiei va fi RFI România. Potrivit unei noi strategii, din 2010, RFI nu va avea decât două filiale, Monte Carlo Doualiya, care emite în limba arabă, şi RFI România, care acoperă România şi Republica Moldova.

Surse din cadrul RFI România au declarat că această filială s-a dezvoltat mai mult şi în alte direcţii decât celelalte filiale.

RFI România este o filială a postului public francez Radio France Internationale, un radio de actualităţi, care emite în Bucureşti din 1992. RFI România poate fi ascultat pe frecvenţele proprii în Bucureşti (93,5 FM), Iaşi (97,9 FM), Cluj (91,7 FM), Craiova (94 FM) şi Chişinău (107,3 FM), o parte dintre programele sale informative fiind preluate de 56 de radiouri locale.

Potrivit site-ului rfienaction.com, RFI a pus în vânzare filiala sa din Bulgaria, RFI Sofia, aceasta urmând să fie achiziţionată de societatea Vazrazhdane Varna. În urma tranzacţiei, postul de radio, lansat în 1990, ar putea trata cu precădere subiecte despre religia ortodoxă, informaţie care nu a fost negată, dar nici confirmată de către reprezentanţii Vazrazhdane Varna.

Pe de altă parte, Manuela Manliherova, responsabilă a departamentului de relaţii publice al postului de radio, a declarat că tranzacţia are o clauză care prevede păstrarea formatului staţiei radio.

Odată cu realizarea acestei tranzacţii, RFI va declanşa oficial procedura de vânzare a tuturor staţiilor sale europene, care va fi finalizată, cel mai probabil, în februarie 2010. După vânzarea RFI Sofia, va urma închiderea posturilor Beta RFI de la Belgrad şi Radio Europa Lisboa de la Lisabona.

Vânzarea Radio Europa Lisboa, lansat în 1989, la iniţiativa ministerului francez de Externe, este prevăzută pentru începutul lunii ianuarie 2010.

Beta RFI, post înfiinţat în urmă cu doar trei ani, în parteneriat cu agenţia de presă sârbă Beta, a fost caracterizat de conducerea RFI drept ineficient şi, probabil, va fi, de asemenea, vândut.

Conducerea RFI a anunţat, în ianuarie, un plan de concediere a 206 din cei 1.000 de angajaţi ai săi şi închiderea a şase birouri în limbi străine (germană, albaneză, poloneză, sârbo-croată, turcă şi laoţiană), pe motiv că acestea aveau o audienţă prea mică. Decizia conducerii RFI stă la originea unei greve în rândul salariaţilor, declanşată în mai, întreruptă în iulie şi care a fost reluată la începutul lui septembrie.

RFI are sediul principal la Paris, include 19 redacţii în diferite limbi străine, printre care şi limba română, şi emite în 74 de ţări din întreaga lume, având o audienţă de circa 45 de milioane de ascultători.

Surse apropiate radioului au declarat, în iunie 2009, pentru MEDIAFAX că şi redacţia în limba română din cadrul RFI de la Paris va fi restructurată. Astfel, din cei circa zece angajaţi şi colaboratori ai redacţiei ar putea să rămână doar doi sau trei, care ar urma să devină colaboratori ai postului de radio RFI România, cu sediul la Bucureşti.

În prezent, grupul Radio France Internationale, din care face parte RFI România, numără 1.000 de colaboratori - dintre care 400 de jurnalişti - şi o reţea de 600 de corespondenţi în lume.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici