Radu F. Alexandru cere o hotărâre de guvern prin care să suspende sechestrul pus TVR de ANAF

Senatorul PDL Radu F. Alexandru a declarat, vineri, că îi cere premierului Victor Ponta "să-şi probeze buna credinţă şi respectul faţă de independenţa televiziunii publice şi să dea imediat o hotărâre de guvern" prin care să suspende pe următoarele şase luni sechestrul pus de ANAF.

171 afișări
Imaginea articolului Radu F. Alexandru cere o hotărâre de guvern prin care să suspende sechestrul pus TVR de ANAF

Radu F. Alexandru cere o hotărâre de guvern prin care să suspende sechestrul pus TVR de ANAF (Imagine: Alexandru Solomon/Mediafax Foto)

"Îi cer domnului prim-ministru Victor Ponta să-şi probeze buna credinţă, respectul faţă de independenţa televiziunii publice şi să dea imediat o hotărâre de guvern prin care să suspende acest sechestru pus pe televiziunea publică pe următoarele şase luni. Ar fi un gest care ar permite ca postul naţional de televiziune să rămână o televiziune liberă", a spus Radu F. Alexandru, într-o conferinţă de presă.

El a arătat că televiziunea publică este "pe lista marilor creditori" din cele trei categorii aflate pe site-ul ANAF.

"Din lunga listă, astăzi, ANAF a găsit de cuvinţă să pună sechestru pe postul naţional de televiziune. Pe toată lista nu mai e nicio instituţie de stat asupra căreia ANAF intervine cu o asemenea brutalitate", a apreciat Radu F. Alexandru.

El a vorbit despre "presiunea psihologică", despre "frica" pe care o simt şi care se exercită asupra angajaţilor postului naţional de televiziune şi a reamintit faptul că Victor Ponta a declarat că nu intenţionează să schimbe conducerea televiziunii publice.

"Domnul Ponta a declarat că nu schimbă conducerea TVR, îi cer o decizie care să-i probeze bunele intenţii şi care să-i elibereze pe angajaţii televiziunii de presiune", a mai spus Radu F. Alexandru, arătând că în Codul de procedură fiscală sunt prevăzute condiţiile în care un debitor poate fi scos de sub sechestru.

Alexandru Lăzescu a prezentat, săptămâna trecută, într-o conferinţă de presă, cauzele care au făcut ca Televiziunea Română să aibă datorii acumulate - din 2005 până la sfârşitul lui 2011 - către bugetul de stat în valoare de 272.699.000 lei. Din cauza acestor datorii, pe 22 mai, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a blocat în totalitate conturile operaţionale ale Televiziunii Române.

Lăzescu a spus că şedinţa Consiliului de Administraţie va fi una extraordinară, însă nu vede în momentul de faţă ce decizii ar putea lua CA în legătură cu situaţia creată de faptul că ANAF a blocat conturile operaţionale ale TVR.

"M-aş aştepta ca, având în vedere că mulţi dintre membrii CNA sunt propuşi şi bănuiesc că au unele legături cu partidele politice din care provin, să militeze la unison în mod responsabil ca factorii politici să ajute la deblocarea situaţiei. Asta mi se pare mie că ar trebui să fie o atitudine responsabilă, dar ce se va întâmpla nu ştiu", a spus Lăzescu.

La aceeaşi conferinţă de presă, Lăzescu a mai spus că nu a luat în calcul posibilitatea de a demisiona, pentru că nu este el responsabil de actuala situaţie financiară a instituţiei, iar dacă demersul ANAF de blocare a conturilor televiziunii este unul politic, el trebuie asumat ca atare. "Eu, personal, nu am luat în calcul posibilitatea de a demisiona. Aş lua în calcul posibilitatea asta dacă m-aş simţi responsabil faţă de situaţia asta (...) Sigur că se pot face discuţii întotdeauna, dar nu văd cum demisia mea ar rezolva ceva. Suntem într-o situaţie obiectivă", a declarat Alexandru Lăzescu, precizând că "în mod explicit" nimeni nu l-a îndemnat să-şi dea demisia.

El a mai spus că, dacă demersul ANAF de blocare a conturilor operaţionale ale TVR este unul politic, el trebuie asumat ca atare de factorul politic.

Totodată, Lăzescu a precizat că Televiziunea Română va trimite o adresă la ANAF în care va solicita reeşalonarea datoriilor Televiziunii Române, precizând că speră că ANAF va avea suficientă deschidere pentru a debloca funcţionarea televiziunii.

"Propunerea viabilă este să discutăm o sumă de plată, un anumit cuantum plătit regulat, şi să negociem o formulă de reeşalonare a datoriei restante şi sper, cum s-a făcut şi în alte părţi, la o ştergere a penalităţilor (...). Trebuie stabilit un calendar de plăţi care să aibă şi o perioadă de graţie, urmând ca în această perioadă factorii politici, cei care sunt interesaţi să rezolve situaţia Televiziunii Române să ajungă la o soluţie care poate fi în diferite forme", a spus Lăzescu.

Lăzescu a mai spus că, dacă situaţia cu ANAF nu se rezolvă, probabil Televiziunea Română va fi nevoită să îngheţe cu totul producţia în premieră. De asemenea, el a mai spus că decizia ANAF duce la blocarea activităţii TVR în campania electorală, dar este posibil să ducă şi la blocarea Campionatului European de Fotbal, dar şi a Jocurilor Olimpice.

Pe de altă parte, Lăzescu a explicat că, spre deosebire de companiile private, Societatea Română de Televiziune nu poate să ceară insolvenţa.

Totodată, Alexandru Lăzescu a precizat că nu este de acord în niciun caz "cu ideea jafului". "Nici vorbă de aşa ceva", a mai spus Lăzescu.

În plus, el a spus că situaţia financiară dificilă a TVR este cauzată de istoricul instituţiei, pierderile televiziunii publice adâncindu-se în timpul a trei mandate - cel al lui Tudor Giurgiu, cel al lui Alexandru Sassu şi cel al lui, care a început în 2010.

Potrivit SRTv, preluarea mandatului de către noul Consiliu de Administraţie, la data de 30 iunie 2010 - Alexandru Lăzescu fiind propus membru al CA al TVR de către Administraţia Prezidenţială -, s-a făcut în contextul unei pierderi fiscale cumulate de 243.500.000 de lei, echivalent a circa 61 milioane de euro, dar şi a unui contract în curs de derulare pentru drepturi de difuzare UEFA Champions League, care generează pierderi cumulate, începând cu semestrul al doilea al anului 2009, de peste 38 milioane de euro pentru următorii trei ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici