Radu F. Alexandru şi-a depus demisia din funcţia de membru al CNA. Îşi va desfăşura în continuare activitatea de senator

Radu F. Alexandru şi-a depus, joi, demisia din funcţia de membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), el urmând să îşi desfăşoare în continuare activitatea de senator, a anunţat preşedintele CNA, Răsvan Popescu, în şedinţa de joi a Consiliului.

550 afișări
Imaginea articolului Radu F. Alexandru şi-a depus demisia din funcţia de membru al CNA. Îşi va desfăşura în continuare activitatea de senator

Radu F. Alexandru (Imagine: www.senat.ro)

"În această dimineaţă, la secretariatul nostru, domnul Radu F. Alexandru şi-a depus demisia din CNA, începând de astăzi, urmând să-şi desfăşoare în continuare activitatea în Senat", a anunţat Răsvan Popescu.

El a precizat că va informa conducerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului de demisia lui Radu F. Alexandru. "Va intra în vigoare hotărârea Parlamentului privind numirea în funcţia de membru al CNA a supleantului (lui Radu F. Alexandru, n.r.), respectiv a domnului Deacă Mircea Valeriu, cu mandat până în 22 decembrie 2012", a mai spus Răsvan Popescu.

"O activitate scurtă şi rodnică", a glumit Cristina Trepcea, membru al CNA. "Mi-ar fi plăcut să fim colegi măcar un pic", a mai spus ea.

Radu F. Alexandru şi-a depus demisia la CNA după ce, pe 24 aprilie, membrii Comisiei juridice a Senatului au stabilit că senatorul PDL poate decide dacă optează între calitatea de parlamentar sau cea de membru al CNA până vineri, 27 aprilie.

Comisia juridică a Senatului a luat această decizie în urma unei scrisori care i-a fost adresată de senatorii PNL Minerva Boitan, Ioan Ghişe şi Paul Ichim, referitoare la situaţia de incompatibilitate a senatorului PDL Radu F. Alexandru, numit membru titular al CNA în 27 martie.

Prezent la comisie, senatorul PNL Ioan Ghişe a susţinut că Radu F. Alexandru este incompatibil în calitatea de parlamentar, la care a renunţat public în două rânduri, din momentul publicării în Monitorul Oficial a hotărârii Parlamentului privind numirea sa în calitatea de membru al CNA. Liberalul a arătat că acestuia i-a încetat de drept calitatea de membru al Parlamentului odată cu publicarea deciziei în Monitorul Oficial, când a început mandatul acestuia de membru al CNA. "A spus că vrea să se mai joace cu votul lui încă trei luni de zile ca să ajute Guvernul. (...) Dânsul vrea să fie şi cu slănina în pod şi cu sufletul în rai", a comentat Ghişe în Comisia juridică.

Senatorul PDL Radu F. Alexandru, numit membru în Consiliul Naţional al Audiovizualului, a anunţat, pe 2 aprilie, că îşi va continua activitatea în Senat "pe o perioadă conferită şi stipulată clar de lege", deoarece nu doreşte să destabilizeze majoritatea coaliţiei guvernamentale în această Cameră legislativă. El a precizat că timpul acordat unui membru al CNA pentru a-şi da demisia din partid sau din instituţia pe care a reprezentat-o este de trei luni.

Ulterior, preşedintele CNA, Răsvan Popescu, a cerut conducerii Parlamentului un punct de vedere privind momentul la care CNA pune în executare Hotărârea Parlamentului de numire a lui Radu F. Alexandru ca membru al CNA, având în vedere că acesta deţine şi calitatea de senator.

În scrisoarea preşedintelui CNA se arăta că Radu F. Alexandru este senator PDL, iar în şedinţa din 2 aprilie a adus la cunoştinţa Senatului că intenţionează să-şi exercite în continuare, în condiţiile legii, această funcţie, urmând ca în termenele stabilite să opteze între exercitarea mandatului de senator şi aceea de membru al CNA.

În scrisoarea preşedintelui CNA se menţiona că, potrivit Constituţiei, calitatea de deputat sau de senator este incompatibilă cu exercitarea oricărei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de membru al Guvernului şi că legea audiovizualului menţionează că, în timpul exercitării mandatului, membrii CNA nu pot face parte din partide sau din alte structuri politice.

Senatorul PDL Radu F. Alexandru a fost numit, pe 27 martie, prin votul Parlamentului, membru titular în Consiliul Naţional al Audiovizualului, iar Mircea Valeriu Deacă, membru supleant în Consiliu.

Senatorul PDL Radu F Alexandru a fost propus de Guvern pentru a ocupa funcţia de membru în CNA, în locul lui Dan Grigore, care a demisionat din Consiliu pe 8 martie. Pe de altă parte, Mircea Valeriu Deacă a fost propus de Guvern ca membru supleant al lui Radu F Alexandru în CNA.

Dan Grigore şi-a depus, pe 8 martie, demisia din funcţia de membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului, menţionând că nu poate funcţiona într-o instituţie obligată să lucreze într-un climat de presiune permanentă şi lipsă de respect faţă de reguli. Mandatul lui Dan Grigore în CNA ar fi expirat în decembrie 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici