Radu Herjeu, noul membru al CNA, a ieşit din incompatibilitatea în care se afla cu această funcţie

Radu Herjeu, noul membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), a ieşit din incompatibilitatea în care se afla din cauză că deţinea şi funcţia de preşedinte al unor ONG-uri şi are drept de vot, potrivit unui anunţ făcut la începutul şedinţei de joi a CNA.

872 afișări
Imaginea articolului Radu Herjeu, noul membru al CNA, a ieşit din incompatibilitatea în care se afla cu această funcţie

Radu Herjeu, noul membru al CNA, a ieşit din incompatibilitatea în care se afla cu această funcţie

"Începând cu această şedinţă, domnul Herjeu nu mai este incompatibil şi are drept de vot", a anunţat membrul CNA Monica Gubernat, cea care prezidează şedinţa de joi a Consiliului.

Radu Herjeu a fost numit, pe 9 februarie, membru titular în CNA de plenul Parlamentului, pentru un mandat de şase ani, fiind susţinut în această funcţie de grupurile PSD din Parlament. Acesta este primul mandat de membru CNA pentru Radu Herjeu.

Pe 19 martie, Radu Herjeu a participat la prima şedinţă publică a instituţiei, dar a declarat la momentul respectiv, pentru MEDIAFAX, că nu poate să voteze în nicio speţă discutată de Consiliu, din cauză că este şi preşedintele a două ONG-uri, fapt care este incompatibil cu funcţia deţinută din CNA.

În ciuda faptului că nu a avut atunci drept de vot, Radu Herjeu a asigurat cvorumul CNA într-o chestiune delicată, introducerea pe ordinea de zi a şedinţei din 19 martie a unei propuneri făcute de membrul CNA Monica Gubernat. Gubernat a propus adoptarea de către CNA a unei decizii prin care să se solicite Parlamentului revocarea Laurei Georgescu din funcţia de preşedinte al Consiliului.

Decizia a fost luată în cele din urmă prin votul a şase membri ai Consiliului, într-o şedinţă cu uşile închise, la care au participat Radu Călin Cristea, Răsvan Popescu, Dorina Rusu, Radu Herjeu (fără drept de vot), Gabriel Tufeanu, Monica Gubernat, Valentin Jucan şi Florin Gabrea. La luarea acestei decizii nu au participat Laura Georgescu, preşedintele CNA, şi alţi doi membri ai Consiliului, Lorand Turos şi Viorel-Vasile Buda. Acesta din urmă se afla în concediu.

Întrebat, la momentul respectiv, de agenţia MEDIAFAX de ce nu are drept de vot, Radu Herjeu a spus că este preşedintele a două ONG-uri, respectiv Societatea pentru Cultură, Oameni şi Prietenie şi Asociaţia Clubul "Nouă ne Pasă!".

"Sunt preşedintele unor ONG-uri şi trebuie să-mi dea voie statul să nu mai fiu (...) Sunt două ONG-uri, unul vechi de 24 de ani şi unul mai nou - Societatea pentru Cultură, Oameni şi Prietenie şi Asociaţia Clubul Nouă ne Pasă!. Sunt preşedinte la amândouă. Ca să nu mai fiu preşedinte, judecătorul trebuie să aprobe demisia mea", a spus Radu Herjeu, în 19 martie.

El a mai spus că, potrivit Legii audiovizualului, nu are voie să îndeplinească alte funcţii decât cea de la CNA. "Sigur, unii au spus că nu are nicio legătură, alţii au spus că are, oricum în declaraţia de interese te pune să specifici clar dacă eşti membru (al vreunei asociaţii, n.r.) şi dacă îndeplineşti funcţii în cadrul (acestora, n.r.) (....) Am presupus şi juridicul de la CNA mi-a spus că e incompatibil (funcţia de membru al CNA, n.r.) cu funcţia de preşedinte al unui ong", a mai spus Radu Herjeu, pentru MEDIAFAX.

Potrivit articolului 12 din Legea audiovizualului, "(1) Membrii Consiliului au funcţie de demnitate publică asimilată funcţiei de secretar de stat. (2) Calitatea de membru al Consiliului este incompatibilă cu funcţiile publice sau private, cu excepţia celor didactice, dacă nu dau naştere unor conflicte de interese. (3) În timpul exercitării mandatului membrii Consiliului nu pot face parte din partide sau din alte structuri politice. (4) Membrii Consiliului nu au dreptul să deţină acţiuni sau părţi sociale, direct sau indirect, la societăţi comerciale cu activităţi în domenii în care ei s-ar afla în conflict de interese cu calitatea de membru al Consiliului".

Potrivit alineatului 5 din acelaşi articol al Legii audiovizualului, membrii Consiliului care, în momentul numirii, se află în una dintre aceste situaţii "au la dispoziţie un termen de cel mult trei luni pentru renunţarea la calitatea sau la acţiunile respective, perioadă în care nu au drept de vot în cadrul Consiliului".

Totuşi, pe 19 martie, Radu Herjeu se afla în această situaţie de peste o lună. Astfel, întrebat dacă sunt şanse să se încheie procedurile din instanţă prin care el nu va mai fi preşedinte al celor două ONG-uri, Radu Herjeu a spus că speră că săptămâna viitoare sau "cât de curând" să se rezolve acest aspect.

El a subliniat însă la momentul respectiv că poate participa la şedinţe CNA, fără a avea însă drept de vot. "Am 90 de zile să rezolv. Am dreptul să particip fără drept de vot. Deciziile se iau cu prezenţa a 8 membri (ai CNA, n.r.) şi cu votul a şase. Nu scrie că 8 membri cu drept de vot. Iar eu sunt membru al CNA din 9 februarie, nu sunt în nicio incompatibilitate, de aceea legiuitorul mi-a dat 3 luni", a spus Herjeu, precizând că de fapt ar fi în incompatibilitate în momentul în care şi-ar exercita votul în CNA.

Întrebat dacă a fost chemat special la şedinţa de din 19 martie a CNA, care a fost una delicată, având în vedere decizia luată cu uşile închise în privinţa retragerii sprijinului Laurei Georgescu şi solicitării care a fost făcută Parlamentului de revocare a acesteia din funcţia de preşedinte al Consiliului, Radu Herjeu a spus că nu a fost chemat de nimeni şi că "habar nu a avut" că urma să se discute acest subiect, care nu fusese anunţat în prealabil pe ordinea de zi a şedinţei.

De asemenea, Herjeu a susţinut atunci că a fost o "coincidenţă" decizia lui de a participa chiar la şedinţa din 19 martie, în care s-a discutat subiectul care o privea pe Laura Georgescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici