Radu Muntean: "Eu când vreau să fluier, fluier" ar putea să le placă americanilor

Lungmetrajul "Eu când vreau să fluier, fluier", de Florin Şerban, propunerea României la premiul Oscar, la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină", pentru ediţia din 2011, ar putea să fie pe placul Academiei de film americane, este de părere regizorul Radu Muntean.

38 afișări
Imaginea articolului Radu Muntean: "Eu când vreau să fluier, fluier" ar putea să le placă americanilor

Radu Muntean: "Eu când vreau să fluier, fluier" ar putea să le placă americanilor (Imagine: Diana Iurkiewicz/Mediafax Foto)

"Eu când vreau să fluier, fluier" este "un film de succes. A avut succes şi în străinătate, a câştigat Ursul de Argint la Berlin, a avut succes şi la noi", a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, Radu Muntean.

În ceea ce priveşte criteriile pe baza cărora s-a făcut propunerea României la premiile Oscar, ediţia din 2011, Muntean este de părere că nu sunt relevante şi că reprezentanţii Academiei de film americane nu ar fi interesaţi de ele.

"Îmi scapă criteriile după care este ales un film, dar până la urmă nu e important. Puţin îi interesează pe americani de aceste criterii. Totuşi, ("Eu când vreau să fluier, fluier", n.r) s-ar putea să aibă mai mult succes decât alte filme. S-ar putea să le placă americanilor. E greu de zis. Orice fel de participare la Oscar e greu de intuit", a mai spus Muntean.

În acelaşi timp, regizorul Cristi Puiu este de părere că trimiterea unei propuneri din partea României pentru premiul Oscar este mai mult un act de rutină, care nu are semnificaţii deosebite.

"Povestea asta cu Oscarul este o prostie. Au şi ei o chestie de bifat şi o bifează. Cine sunt aceşti specialişti care aleg filmele? Ce altceva poate însemna o nominalizare la Oscar sau chiar câştigarea premiului decât capital de imagine, să ne putem spune că nu suntem nici noi aşa tâmpiţi", a declarat, pentru MEDIAFAX, Cristi Puiu.

În opinia regizorului, pentru profesioniştii din industria filmului, premiile nu contează cu adevărat, fiind mai mult un instrument de marketing. "Pentru oamenii care se mişcă în industria asta, premiile sunt mai mult un instrument de marketing. Sigur, unii vor zice că spun asta pentru că nu am fost eu ales şi că strugurii sunt acri. Cine vrea să mă creadă, bine, cine nu, nu", a mai spus Puiu.

Pe de altă parte, regizorul Corneliu Porumboiu este de părere că "Eu când vreau să fluier, fluier" este un film bun.

"Este un juriu care se ocupă cu alegerea asta. Este foarte bine. Este un film bun. Dacă juriul a ales asta, este bine", a declarat pentru MEDIAFAX Porumboiu.

Un juriu format din Eugenia Vodă, critic de film şi realizator TV, Magda Mihăilescu, critic de film, Cristina Corciovescu, critic de film, Mihai Chirilov, critic de film, directorul artistic al Festivalului Internaţional de Film Transilvania (Cluj-Napoca), Dana Duma, critic de film, Dinu Tănase, director de imagine şi regizor, şi Eugen Athanasiu, critic de film, a ales, cu o majoritate de cinci voturi, ca lungmetrajul "Eu când vreau să fluier, fluier", în regia lui Florin Şerban, să reprezinte România la secţiunea "cel mai bun film străin" a premiilor Oscar, la ediţia care va avea loc în 2011, a anunţat Centrul Naţional al Cinematografiei.

"Mă bucură lucrul acesta, dar nu trebuie să facem un spectacol din el, deoarece este o propunere pentru nominalizare. Încă nu s-a încheiat procesul. Mă bucur că filmul a fost socotit", a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX Florin Şerban.

Pelicula "Eu când vreau să fluier, fluier", debutul în lungmetraj al lui Florin Şerban, este primul film românesc din ultimii 17 ani care a intrat în competiţia oficială a Festivalului de la Berlin şi a reuşit să ia şi două premii importante: marele premiu al juriului - Ursul de Argint şi distincţia "Alfred Bauer".

După patru ani petrecuţi într-un penitenciar pe malul Dunării, Silviu (interpretat de George Piştereanu) a avansat în ierarhia de dormitor, devenind Jupân. Cu două săptămâni înainte de eliberare, el primeşte o vizită neaşteptată. El află că mama lui s-a întors acasă, după mult timp, din Italia şi vrea să îl ia pe fratele lui mai mic. Silviu are cinci zile să găsească o soluţie. Cele cinci zile devin o eternitate când Silviu se îndrăgosteşte de o studentă frumoasă la Sociologie, Ana (Ada Condeescu), venită în practică la penitenciar. Copleşit de emoţii şi presat de timp, Silviu închide ochii. Libertatea, vântul, drumul, primul sărut. Din acest moment i se poate întâmpla orice.

Filmul a avut un buget de circa 900.000 de euro, din care finanţare de la Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) în valoare de 250.000 de euro. Totodată, proiectul "Eu când vreau să fluier, fluier" a primit două premii la Festivalul Internaţional de Film de la Sarajevo: în 2009 a primit servicii de postproducţie în valoare de 80.000 de euro, iar în 2008 a primit premiul The Magic Box Service la CineLink.

Potrivit regulamentului Academiei de film americane, care acordă premiile Oscar, producţiile eligibile la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină" trebuie să fie lungmetraje produse în afara Statelor Unite ale Americii, cu un dialog preponderent într-o altă limbă decât engleza, care să fi fost lansate în ţara de origine nu mai devreme de 1 octombrie 2009 şi nu mai târziu de 30 septembrie 2010. De asemenea, filmele eligibile trebuie să fi rulat cel puţin şapte zile consecutiv într-un cinematograf şi să aducă încasări producătorului şi distribuitorului.

Propunerile ţărilor trebuie să fie primite de Academia de film americană până la data de 1 octombrie ale anului în curs. Fiecare ţară poate avea o singură propunere. Nominalizările la premiile Oscar 2011 vor fi anunţate pe 25 ianuarie, la Samuel Goldwyn Theater din Los Angeles.

Cea de-a 83-a gală a premiilor Oscar va avea loc la Los Angeles, pe 27 februarie 2011.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici