Raport CE: Presa română este influenţată de afilierile politice ale unor proprietari

Jurnalismul din România este, adesea, influenţat de interesele şi de afilierile politice ale proprietarilor unor societăţi media şi au existat intimidări la adresa magistraţilor şi a unor persoane implicate în combaterea corupţiei, se arată în primul raport CE privind corupţia din toate ţările UE.

432 afișări
Imaginea articolului Raport CE: Presa română este influenţată de afilierile politice ale unor proprietari

Raport CE: Presa română este influenţată de afilierile politice ale unor proprietari (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Informarea obiectivă s-a deteriorat în ultimii ani şi jurnalismul este adesea influenţat de interesele specifice şi de afilierile politice ale proprietarilor unor societăţi de media, incluzând uneori intimidarea magistraţilor sau a unor persoane implicate în combaterea corupţiei", precizează raportul la capitolul mass-media şi accesul la informaţii.

Totodată, se arată că "limitările libertăţii presei au redus şi mai mult accesul la informaţii la nivelul întregii ţări". În opinia CE, această situaţie este agravată de faptul că România are cea mai scăzută rată de acoperire a internetului din UE.

De asemenea, o punere în aplicare "inadecvată" a legislaţiei de reglementare a accesului la informaţii afectează capacitatea de a preveni şi de a controla corupţia.

Documentul menţionează că raportul Freedom House's Freedom of the Press 2013 a stabilit că presa din România este "parţial liberă".

Acesta este primul raport anticorupţie care analizează situaţia din fiecare stat membru, realizat de Executivul european.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici