Raport TVR: Televiziunea Română va finanţa filme ale unor regizori ca Nae Caranfil şi Florin Şerban

Societatea Română de Televiziune (SRTv) va finanţa realizarea a şapte filme, regizate de Nae Caranfil, Florin Şerban, Igor Cobileanski, Radu Gabrea, Nicolae Mărgineanu, Alexa Visarion şi Thomas Ciulei, potrivit raportului de activitate al TVR pe anul 2013.

267 afișări
Imaginea articolului Raport TVR: Televiziunea Română va finanţa filme ale unor regizori ca Nae Caranfil şi Florin Şerban

Nae Caranfil (Imagine: Emil Badea/Mediafax Foto)

În raport se spune că, potrivit articolului 17 din Ordonanţa Guvernului numărul 39 din 2005, pentru susţinerea producţiei de film cinematografic, Societatea Română de Televiziune trebuie să contribuie cu o sumă reprezentând 15% din veniturile proprii realizate din publicitate.

Societatea Română de Televiziune poate opta pentru finanţarea directă a producţiei de filme, în condiţiile respectivei ordonanţe, cu până la jumătate din suma datorată Fondului cinematografic, la solicitarea producătorilor şi după notificarea adresată Centrului Naţional al Cinematografiei.

Totodată, Ordonanţa prevede că sumele neutilizate se virează în contul Fondului cinematografic până cel mai târziu la data de 31 martie a anului în curs, pentru anul precedent.

Potrivit raportului de activitate al TVR, au început negocierile pentru şapte proiecte, "în baza procentului de 7,5% din încasările obţinute din publicitate în 2013".

"Imaginea SRTv se va afla pe genericele unor filme de lung metraj regizate de Nae Caranfil («6.9 pe scara Richter»), Florin Şerban («Box»), Igor Cobileanski («Afacerea est»), Radu Gabrea («Pianul»), Nicolae Mărgineanu («Poarta albă»), Alexa Visarion («Ana»), Thomas Ciulei («2+2»)", se spune în raportul TVR.

Potrivit documentului citat, SRTv a finanţat, începând din 2006 până la sfârşitul anului 2013, aproximativ 80 de lungmetraje şi scurtmetraje de ficţiune, documentare şi filme de animaţie ale producătorilor independenţi din România.

În raport se mai spune că majoritatea acestor contracte au înregistrat restanţe la efectuarea plăţilor. În interiorul Casei de Producţie a TVR s-au purtat negocieri cu reprezentanţii producătorilor independenţi pentru eşalonarea plăţilor, evitându-se procese în instanţă.

Astfel, s-au reluat procedurile de finanţare ale proiectelor câştigătoare la CNC, "semnându-se zece contracte de finanţare cu producători care au confirmat la nivel internaţional, regizori premiaţi în festivalurile de profil şi apreciaţi atât de public, cât şi de presa de specialitate".

Cele zece contracte au vizat filmele: "A doua şansă", regia Geo Saizescu şi Cătălin Saizescu, "Doar cu buletinul la Paris", regia Şerban Marinescu, "Domnişoara Christina", regia Alex Maftei, "Domnul de la curte", regia Cornel Gheorghiţă, "El Rumano", regia Cătălin Mitulescu, "Rocker", regia Marian Crişan, "Kira Kiralina", regia Dan Piţa, "Limani", regia Viorel Sergovici, "Lupu", regia Bogdan Mustaţă, "Toată lumea din familia noastră", regia Radu Jude, şi "Silent River", regia Anca Miruna Lăzărescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici