Răsvan Popescu, ales vicepreşedinte al CNA: Pot să contribui la o normalizare a situaţiei în instituţie

Răsvan Popescu a fost ales vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), joi, într-o şedinţă fără caracter public şi în care voturile membrilor au fost secrete.

449 afișări
Imaginea articolului Răsvan Popescu, ales vicepreşedinte al CNA: Pot să contribui la o normalizare a situaţiei în instituţie

Răsvan Popescu a fost ales vicepreşedinte al CNA (Imagine: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)

În urma scrutinului organizat joi la sediul CNA, Răsvan Popescu a fost ales vicepreşedinte al CNA, cu opt voturi "pentru" şi unul "împotrivă".

Răsvan Popescu a declarat, joi, că alegerea sa în această funcţie are loc într-un context tulbure, precizând că, în timp, poate contribui la o normalizare a situaţiei, iar experienţa sa de fost preşedinte al CNA poate să conteze.

"Alegerea mea ca vicepreşedinte are loc într-un context cunoscut, într-un context să zic aşa destul de tulbure, în care, pe un fond de veşnic conflict în această instituţie, toată lumea caută soluţii. CNA caută soluţii, Parlamentul caută soluţii, prin proiectul său de modificare a Legii audiovizualului, şi consider că, în acest context, experienţa mea de fost preşedinte poate să conteze. Primul atribut al vicepreşedintelui este acela de înlocuitor al preşedintelui, în momentul în care acesta nu este disponibil. Oricând s-ar întâmpla asta, eu pot gestiona instituţia aşa cum am mai făcut-o şi în condiţiile în care se dovedeşte că sunt agreat de majoritatea colegilor mei şi în condiţiile în care sunt agreat de cei mai mulţi funcţionari ai instituţiei. Cred că pot contribui la o normalizare, în timp, a situaţiei", a spus Răsvan Popescu.

El a mai spus că, din postura de fost preşedinte al CNA, nu a avut niciodată probleme nici în gestionarea banului public şi întotdeauna Curtea de Conturi a validat modul în care şi-a încheiat mandatul.

"Şi, pe de altă parte, văd un vicepreşedinte al Consiliului şi nu un fel de adjunct al preşedintelui. Deci, un vicepreşedinte care să aibă mereu în proiectele sale un mandat din partea Consiliului şi să se ocupe de nişte proiecte speciale, cum ar fi trecerea la digital, coordonarea colectivului care face asta (se ocupă de trecerea la digital, n.r.) la noi în instituţie. Dar ne putem gândi şi la reluarea proiectului, de exemplu, de protecţie a limbii române în audiovizual. Am mai gestionat acest proiect. Ne putem gândi şi la reluarea problemei localismului, mai ales în contextul trecerii la digital, unde multe licenţe sunt în pericol, dar şi a localismului din perspectiva radio, eventual chiar a radiourilor comunitare, care pot să fie de viitor în ţara noastră. Pot fi şi proiecte interne, cum ar fi, de exemplu, îmbunătăţirea performanţelor Direcţiei inspecţie, care nu acoperă în momentul de faţă circa zece judeţe cu inspectori. Deci, un vicepreşedinte al Consiliului, care, având mandatul acestuia, poate să vină să articuleze nişte proiecte, pe care să le prezinte colegilor spre adoptare", a spus Răsvan Popescu.

El a precizat că din noua sa funcţie mai există şi posibilitatea de a funcţiona ca un fel de legătură cu toate organizaţiile şi instituţiile cu care CNA are parteneriate, în aşa fel încât să fie identificate proiecte comune, eventual modificări de norme, pe care Consiliul să le adopte.

"Cam aşa văd lucrurile şi să nu îşi imagineze cineva că de mâine lucrurile se vor schimba în mod radical. E o problemă de timp, o să dureze, însă cred că, din aproape în aproape, o să fie ceva mai bine", a mai spus Răsvan Popescu.

Acesta a precizat că, recent, a primit raportul final al cercetărilor pe care le-a efectuat Agenţia Naţională de Integritate (ANI) în privinţa sa. "După circa doi ani de cercetări şi o mulţime de documente adunate, ANI mi-a transmis raportul final de evaluare, care se încheie cu concluzia că nu sunt probleme de legalitate, că nu sunt diferenţe semnificative între declaraţia mea de avere şi realitate şi clasează lucrarea. Am depus această încheiere, pentru că raportul nu este public, dar măcar concluziile le depun la dosarul meu de personal din instituţie", a explicat Răsvan Popescu.

Răsvan Popescu a fost ales vicepreşedinte al CNA în urma unui vot secret la care au participat nouă membri ai Consiliului (Florin Gabrea, Valentin Jucan, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea), singurii absenţi fiind Laura Georgescu, preşedintele CNA, şi Gabriel Tufeanu.

Pentru ocuparea acestei funcţii, Răsvan Popescu a concurat cu Lorand Turos.

Răsvan Popescu a fost numit membru titular în CNA de Parlamentul României, la propunerea Senatului (fiind susţinut de PSD), pentru perioada decembrie 2012 - 2018.

Răsvan Popescu a ocupat şi funcţia de vicepreşedinte interimar al CNA, în perioada 28 decembrie 2012 - 14 ianuarie 2013.

De asemenea, Răsvan Popescu a fost preşedinte al CNA în perioada 2007 - 2012.

Până în 2000, când şi-a început activitatea de membru CNA, Răsvan Popescu a lucrat ca jurnalist de presă scrisă şi radio BBC, redactor-şef la TVR şi purtător de cuvânt al Guvernului şi apoi al Preşedinţiei României.

Pentru ocuparea locului vacant de vicepreşedinte al CNA, Consiliul a trebuit să organizeze alegeri, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Potrivit articolului 14 din Legea audiovizualului, "(1) Consiliul este condus de un preşedinte, asimilat funcţiei de ministru, numit prin votul Parlamentului, dintre membrii Consiliului, la propunerea acestora. Mandatul este de 6 ani. (2) În absenţa preşedintelui conducerea Consiliului este asigurată de vicepreşedinte. (3) Vicepreşedintele este ales prin vot secret de către Consiliu, în prezenţa a cel puţin 9 membri ai acestuia, pentru un mandat de 6 ani. (4) Dacă funcţia de preşedinte sau vicepreşedinte devine vacantă, se procedează la alegerea, în condiţiile alin. (1) şi (3), a unui preşedinte, respectiv vicepreşedinte".

Pentru funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Audiovizualului a putut candida orice membru al Consiliului, numit în condiţiile legii. Alegerea candidatului/ candidaţilor pentru funcţia de vicepreşedinte al CNA se face prin vot secret, în condiţiile prevăzute de lege. În cazul în care candidaţii nu întrunesc numărul de voturi necesar pentru alegerea în această funcţie, votul se poate relua de cel mult trei ori. Dacă nici în acest caz nu se reuşeşte alegerea candidatului pentru funcţia de vicepreşedinte, se declanşează o nouă procedură de alegere.

În prezent, Consiliul Naţional al Audiovizualului include 11 membri: Laura Georgescu (preşedinte), Florin Gabrea, Valentin Jucan, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea.

Funcţia de vicepreşedinte al CNA a devenit vacantă după ce Viorel Vasile Buda a anunţat, pe 16 septembrie 2014, că şi-a dat demisia, invocând motive personale. El a rămas în continuare membru al CNA.

Pe de altă parte, pe 19 martie, şase membri ai Consiliului Naţional al Audiovizualului au votat, într-o şedinţă cu uşile închise, o decizie pentru retragerea sprijinului acordat Laurei Georgescu în funcţia de preşedinte al CNA şi pentru a transmite Parlamentului o solicitare de revocare a acesteia de la conducerea Consiliului.

Hotărârea a fost transmisă la Comisia pentru cultură a Camerei Deputaţilor de membrii CNA Radu Călin Cristea, Monica Gubernat, Valentin Jucan, Răsvan Popescu, Dorina Rusu şi Florin Gabrea, potrivit precizărilor făcute, pe 24 martie, de parlamentarul PNL Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei, în timpul unei şedinţe în care au fost audiaţi membrii CNA.

Tot pe 24 martie, deputaţii Gigel Ştirbu şi Mădălin Voicu i-au cerut Laurei Georgescu să îşi dea demisia de la şefia CNA, după ce au constatat că Legea audiovizualului nu prevede posibilitatea revocării sale din funcţia de preşedinte, însă Georgescu a spus că nu va demisiona, pentru că nu a încălcat niciodată legea.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici