Realitatea TV s-a închis miercuri noapte. De la ora 00.00, Realitatea Plus a început emisia online - FOTO

Postul Realitatea TV, care a început să emită în 2001, a încetat emisia miercuri seară, odată cu expirarea licenţei audiovizuale, şefii postului au promis că o parte dintre programele televiziunii vor putea să fie urmărite pe noul post, Realitatea Plus, a cărui emisie a început la miezul nopţii.

13380 afișări
Imaginea articolului Realitatea TV s-a închis miercuri noapte. De la ora 00.00, Realitatea Plus a început emisia online - FOTO

Realitatea TV s-a închis miercuri noapte. De la ora 00.00, Realitatea Plus a început emisia online

”Trei foşti angajaţi ai postului au votat pentru închiderea Realităţii”, a spus Edward Pastia, director editorial Realitatea TV, prezent în studio, în ultima transmisiune live din studiourile televiziunii. ”Din punctul meu de vedere vom fi Realitatea şi de la ora 00”, a spus Pastia.

”Realitatea TV, istoria se încheie”, au titrat jurnaliştii pe ecranul ultimei ore de emisie. La miezul nopţii, emisia s-a întrerupt brusc pentru cei care urmăreau programul Realitatea Tv prin cablu, pe ecran fiind afişate benzi colorate, în timp ce programul a continuat pe Realitatea Plus, pentru cei care aveau deschisă transmisiunea postului pe internet.

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a discutat în şedinţa de marţi cererea de prelungire a valabilităţii licenţei audiovizuale Realitatea TV, votul membrilor autorităţii audiovizuale stabilind că legea nu permite continuarea activităţii postului.

Postul Realitatea TV, care a început să emită în 2001, se va închide miercuri seară, odată cu expirarea licenţei audiovizuale. Realitatea Media, care deţine Realitatea TV, a intrat în insolvenţă în urmă cu opt ani, iar, în aprilie, Curtea de Apel Bucureşti a decis intrarea companiei în faliment.

Potrivit documentelor depuse de Realitatea Media la dosarul de la CNA, compania înregistra restanţe fiscale de peste 10 milioane de lei iar planul de reorganizare al societăţii era infirmat.

Societatea mai deţine şi licenţele Realitatea Fm Bucureşti satelit, Realitatea FM terestru, Realitatea FM Cluj Napoca satelit Sulina terestru, Galaţi-Brăila. Reprezentanţii companiei au cerut să fie judecată situaţia în ansamblu. "Noi am făcut tot ce se putea face ca să reparăm ceea ce au stricat alţii", au explicat reprezentanţii Realitatea Media prezenţi în faţa Consiliului. "Realitatea va rămâne. Am condus câteva sute de oameni şi pot să vă spun cu certitudine că indiferent unde vom fi, vom fi Realitatea. Noi nu avem cum să umplem vidul legislativ din Legea Audio-vizualului", au pledat cei reprezentanţii companiei care au susţinut că din punctul lor de vedere planul de restructurare ar fi viabil. Tot marţi, CNA a aprobat modificarea licenţei Realitatea Plus, deţinută de Geopol International SRL, controlată de Cozmin Guşă, în sensul în care aceasta va avea aceeaşi emisie ca cea pe care o avea Realitatea TV.

Edward Pastia, director editorial Realitatea TV, a explicat pentru MEDIAFAX faptul că "Noi am sperat până în ultima clipă că ni se va face dreptate, că se va ţine cont de faptul că Legea Audiovizualului are prevederi vizavi de firmele media aflate în insolvenţă, am sperat că se va ţine cont de încercările noastre repetate de a ne achita datoriile către buget, încercări respinse de fiecare dată de ANAF, care ne aplică legea nouă a insolvenţei, deşi noi am intrat în insolvenţă pe legea veche, am sperat că lumea va judeca, până la urmă nu numai în litera ci şi în spiritul legii, am sperat că, în general, peisajul mass-media are nevoie de o clarificare a tuturor problemelor. Dacă legiuitorul modifică o lege a insolvenţei, însă nu modifică şi celelalte legi şi acte normative legate de această problemă, se ajunge în această situaţie".

Reprezentantul postului de televiziune a explicat pentru MEDIAFAX şi în ce fel vede debutul programelor pe postul Realitatea Plus.

"Tehnic va fi o provocare, reacţia şi partea legală, avocaţi, vom vedea, astăzi mâine cât de repede se va putea... astfel încât să vedem cum se va putea înlocui Realitatea cu o nouă televiziune de ştiri. Din punct de vedere tehnic este cel mai greu pentru noi să venim cu emisiuni noi pe Realitatea plus, dar Realitatea Plus avea în grilă retransmisie, o bună parte din program Realitatea Tv. Dispărând Realitatea Tv, o bună parte din program ar trebui să fie producţii proprii. Însă nu suntem pregătiţi, cum am spus, am sperat până în ultima clipă că nu se va face dreptate, nouă, jurnaliştilor care lucrăm acolo, dar lucrul acesta nu s-a întâmplat, ca atare va trebui, într-o primă fază, să încercăm să acoperim emisia Realitatea plus cu ce a fost mai bun la Realitatea Tv, după care, să începem să dezvoltăm Realitatea Plus ca o televiziune de ştiri fără nicio legătură cu trecutul", a spus Pastia.

Realitatea Tv a început să emită în 2001, fiind primul post de ştiri din România. A fost creat de omul de afaceri Silviu Prigoană. În 2002 era primul canal din România care transmitea ştiri 24 de ore din 24. Marţi, Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis respingerea cererii de prelungire a valabilităţii licenţei audiovizuale Realitatea TV - care expiră pe 30 octombrie -, membrii autorităţii audiovizuale stabilind că legea nu permite continuarea activităţii postului. Mai precis, Realitatea Media, care are, în prezent, restanţe fiscale de peste 10 milioane de lei şi al cărei plan de reorganizare a fost infirmat în luna aprilie, nu a depus în documentaţia de la CNA certificatul fiscal necesar pentru prelungirea valabilităţii licenţei. În aceeaşi şedinţă, CNA a aprobat modificarea structurii serviciului de programe pentru Realitatea Plus din Bucureşti, deţinută de Geopol International SRL, controlată de Cozmin Guşă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici