Realitatea TV, somată de CNA pentru o informaţie incorectă despre Traian Băsescu

Administraţia Prezidenţială a reclamat postul Realitatea TV la CNA, că a transmis o informaţie "tendenţioasă, mincinoasă" şi care "poate aduce prejudicii de imagine preşedintelui României", titrând pe ecran în data de 21 august "Geamănu: Am făcut afaceri de 25 de milioane dolari cu T. Băsescu".

83 afișări
Imaginea articolului Realitatea TV, somată de CNA pentru o informaţie incorectă despre Traian Băsescu

Realitatea TV, somată de CNA pentru o informaţie incorectă despre Traian Băsescu

În 21 august, Realitatea TV a difuzat începând cu ora 20.00, emisiunea "Realitatea te priveşte", moderată de Andreea Creţulescu, având ca subiect "Afacerile familiei Băsescu" şi implicarea lui Mircea Băsescu într-o afacere cu echipamente militare. În timpul emisiunii, prin telefon s-a exprimat Cristian Geamănu, unul dintre asociaţii lui Mircea Băsescu la firma Desintco.

Potrivit CNA, în timpul discuţiilor au fost postate pe ecran titlurile: "Miza contractelor cu armata: sute de milioane de euro!", "Afacerile familiei Băsescu, Geamănu: Am făcut afaceri de 25 de milioane de dolari cu T. Băsescu", "Afacerile s-au derulat în perioada în care T. Băsescu era Ministerul Transporturilor".

În urma emisiunii, Valeriu Turcan, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Traian Băsescu, a transmis o adresă CNA prin care a cerut Consiliului să analizeze dacă respectiva ştire "respectă principiile unei informări corecte". El a făcut referire directă la titlul "Geamănu: Am făcut afaceri de 25 de milioane dolari cu T. Băsescu".

"Vă semnalez în acest context că informaţia difuzată de Realitatea TV sub formă scrisă pe ecran a fost infirmată chiar de persoana citată. În opinia Administraţiei Prezidenţiale, informaţia titrată de Realitatea TV este tendenţioasă, mincinoasă şi poate aduce prejudicii de imagine preşedintelui României", se arată în adresa semnată de Valeriu Turcan.

Potrivit monitorizării emisiunii făcute de CNA, Cristian Geamănu (unul dintre asociaţii lui Mircea Băsescu la firma Desintco) a afirmat prin telefon la Realitatea TV că îl cunoaşte pe Traian Băsescu din anul 1990 şi că a avut cu acesta "diverse activităţi investiţionale la nivelul Ministerului Transporturilor". "În 1997 am finalizat unul dintre cele mai mari proiecte: silozul terminal de cereale 100 de mii de tone în portul Agigea făcut de mine şi semnat de mânuţa mea, 25 de milioane aduse în România de la Banca Europeană", a spus Cristian Geamănu.

În urma declaraţiei, moderatoarea emisiunii Andreea Creţulescu a spus: "Aşadar, aţi avut un contract cu Ministerul Transporturilor pe vremea când domnul Băsescu era ministru al Transporturilor, în valoare de 25 de milioane de dolari".

După convorbirea cu Geamănu, pe ecran la postul Realitatea TV a fost pus titlul: "Geamănu: Am făcut afaceri de 25 de milioane dolari cu T. Băsescu".

Ulterior, tot prin telefon, Geamănu a spus: "Eu nu am făcut afaceri cu Traian Băsescu de 25 de milioane de dolari cum apare la televizor. (...) Am adus program cu Banca Europeană de 25 de milioane de dolari pentru execuţia unui terminal de cereale în perioada, coincidenţă, Traian Băsescu era ministrul Transporturilor. Să se revină asupra acestei afirmaţii".

Totuşi, şi după aceste precizări ale lui Geamănu, pe ecran au fost afişate succesiv pe ecran titlurile: "Geamănu: Am făcut afaceri de 25 de mil. dolari cu T. Băsescu", urmat de "Afacerile s-au derulat în perioada în care T. Băsescu era Ministrul Transporturilor".

CNA a analizat, în şedinţa de joi, emisiunea "Realitatea te priveşte" din 21 august şi reclamaţia de la Preşedinţie, constatând că Realitatea TV a încălcat legislaţia audiovizuală privind informarea corectă a publicului.

Astfel, Gelu Trandafir a propus somarea publică a televiziunii Realitatea TV, pentru încălcarea art. 3, alin. 2 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor".

Membrii CNA au adoptat propunerea lui Gelu Trandafir.

O altă propunere, cea de transmitere a unei scrisori de atenţionare Realitatea TV - făcută de Mihai Mălaimare -, nu a întrunit numărul necesar de voturi din partea membrilor CNA pentru a fi aplicată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici