Realitatea TV, somată pentru prezentarea vacanţelor lui Videanu, fără punctul lui de vedere

CNA a decis, joi, să someze public Realitatea TV pentru mai multe emisiuni de ştiri şi dezbateri din perioada 3 - 11 iunie, în care s-au prezentat informaţii despre vacanţele ministrului Economiei, Adriean Videanu, fără să se transmită şi punctul său de vedere cu privire la acest subiect.

26 afișări
Imaginea articolului Realitatea TV, somată pentru prezentarea vacanţelor lui Videanu, fără punctul lui de vedere

Realitatea TV, somată pentru prezentarea vacanţelor lui Videanu, fără punctul lui de vedere

Potrivit CNA, în perioada respectivă, subiectul vacanţelor lui Adriean Videanu a fost abordat în 15 ediţii de ştiri şi în 6 ediţii de dezbateri.

În emisiunea "Ora de foc" din 3 iunie, moderatoarea Oana Stancu a precizat că imaginile prezentate nu sunt de actualitate, fiind făcute în anul 2007, la Cannes. De asemenea, Adriean Videanu şi-a exprimat punctul de vedere, în direct, prin telefon, în emisiunea "Ediţie specială" din 11 iunie.

Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA, a spus că doar la emisiunea "Ora de foc" din 5 iunie se face referirea că imaginile sunt din 2007, de la Cannes. "Ulterior, la nicio emisiune nu se mai face această precizare", a spus Onisei. "Avem pretenţii de post de ştiri serios şi rostogolim această ştire de 25 de ori", i-a spus Ioan Onisei reprezentantei postului Realitatea TV, Roxana Niculescu.

"Era suficient un punct de vedere din partea domnului Videanu. În 15 ediţii de ştiri şi 6 de dezbatere nu aţi avut punctul de vedere al persoanei de care vorbeaţi", a spus şi Narcisa Iorga. "Puneţi tot acest huzur în contextul sărăciei, al tăierii pensiilor şi salariilor. Aţi adus dovezi că au plătit 25.000 de euro la o masă?", a spus Iorga. Ea a făcut referire la o informaţie dintr-o ştire difuzată de Realitatea TV potrivit căreia o masă a grupului din care face parte şi Adriean Videanu costă între 10.000 şi 25.000 de euro.

O poziţie similară a avut şi Gelu Trandafir. "Obligaţia revine radiodifuzorului să solicite un punct de vedere şi, dacă persoana respectivă nu dă punct de vedere, acest lucru trebuie menţionat pe post", a spus Gelu Trandafir.

"Dumneavoastră aţi preluat informaţia şi imaginile, fără să le verificaţi (...)", a spus, la rândul său, Christian Mititelu. El a precizat, însă, că "nici domnul Videanu, când a avut ocazia să răspundă, nu a răspuns".

De cealaltă parte, Roxana Niculescu, directorul de programe al Realitatea TV, a spus în şedinţa CNA că Adriean Videanu a fost invitat în toate emisiunile în care a fost discutat subiectul vacanţelor sale. "Domnul ministru Videanu a fost invitat în toate emisiunile respective", a spus Roxana Niculescu, precizând că Adrian Videanu a solicitat să-şi spună punctul de vedere doar în emisiunea "Ediţie specială" din 11 iunie.

Ea a mai spus că postul Realitatea TV a verificat informaţiile prezentate. "Dovada se vede de pe site-ul ministerului despre familiile din jurul domnului ministru Videanu", a spus Roxana Niculescu.

"Faptul că această informaţie este legată de sărăcia din România mi se pare normal. România este o ţară săracă şi nişte oameni îşi cheltuiesc banii lor din afaceri private cum vor. Problema este că un subiect care ar putea fi foarte serios, este dus în derizoriu pentru că jurnalistul nu a dat un telefon să vadă cât costă o cameră de hotel....", a spus Mihai Mălaimare.

"E legitim să te interesezi ca jurnalist de veniturile şi cheltuielile oamenilor politici. E normal să te intereseze cum se fac numirile în anumite funcţii (...) Fiind nu numai o chestiune de persoană, ci de mentalitate de grup, poţi discuta chestiunea nu numai cu persoana în cauză, ci şi cu formaţiunea din care face parte. Nu e o chestiune care să privească strict persoana, ci mentalitatea care duce la asemenea situaţii", a spus Răsvan Popescu, precizând, la rândul său, că "era obligatorie şi intervievarea domnului Videanu".

În urma discuţiilor, Ioan Onisei a propus amendarea postului Realitatea TV cu 5.000 de lei, în timp ce Mihai Mălaimare a propus somarea publică a televiziunii. Doar propunerea lui Mălaimare a primit numărul minim de voturi (şase) pentru a putea fi aplicată.

Sancţiunea s-a dat în baza articolelor 42 şi 71 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici