Regal teatral - Radu Beligan i-a aplaudat minute în şir pe George Mihăiţă şi Horaţiu Mălăele - VIDEO

Patriarhul teatrului românesc, Radu Beligan, şi-a aplaudat minute în şir "copiii", pe George Mihăiţă, Horaţiu Mălăele şi Dorina Chiriac, sâmbătă seară, la finalul spectacolului "Femeia care şi-a pierdut jartierele", momentul emoţionându-i peste măsură pe actori, dar şi pe spectatori.

414 afișări
Imaginea articolului Regal teatral - Radu Beligan i-a aplaudat minute în şir pe George Mihăiţă şi Horaţiu Mălăele - VIDEO

Radu Beligan (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

Sâmbătă seară, la Teatrul Teatrelor de la Romexpo din Capitală, spectatorii care au venit să vadă "Femeia care şi-a pierdut jartierele" au avut parte de un moment unic, de un adevărat regal. Rege a fost, fără îndoială, Radu Beligan, deşi acesta nu a urcat pe scenă, ci a urmărit din primele rânduri jocul actoricesc desăvârşit al celebrilor George Mihăiţă, Horaţiu Mălăele şi Dorina Chiriac, care au pus în scenă "Femeia care şi-a pierdut jartierele".

Piesa, scrisă în 1851 de Eugène Labiche, maestrul vodevilului francez, a fost memorabil adusă în actualitate de Silviu Purcărete, care a demonstrat încă o dată, dacă mai era nevoie, că este unul dintre puţinii regizori care au în vedere în primul rând publicul, aşteptările celor din sală, în al doilea rând, punerea în valoare a actorilor şi abia apoi dorinţa de a arăta cât de genial este el însuşi.

"Femeia care şi-a pierdut jartierele" este un spectacol remarcabil de la primele acorduri, interpretate la fierăstrău de Lucian Maxim, care introduc spectatorul într-o lume trecută-actuală, într-o lume în care parveniţii şi imoralii sunt expuşi bunului plac al farsei. Nu lipsesc mobilele care se mişcă, elementele deosebit de comice interpretate cu măiestrie de Horaţiu Mălăele şi George Mihăiţă, completaţi de mai tânăra, dar nu mai puţin experimentata Dorina Chiriac.

Arta actorilor se îmbină şi cu elementele fantastice, aşa cum Silviu Purcărete şi-a obişnuit spectatorii. Mobile fantomatice umblătoare, dispariţii şi apoi apariţii ca în numerele de magie, explozii, foc, fum, toate vin să completeze decorul gândit de marele păpuşar Purcărete, care se joacă cu publicul său, ordonat într-un mod inedit pentru o reprezentaţie de teatru, de o parte şi de alta a scenei. De altfel, jocul actorilor are ceva din faimoasa "Gioconda" lui Leonardo da Vinci. Fie că stai în partea stângă a scenei, fie că stai în partea dreaptă a acesteia, fiecare actor pare că ţi se adresează în mod special ţie, alintatul spectator.

Radu Beligan a urmărit cu atenţie "explozia" de talent actoricesc şi, la sfârşitul spectacolului, şi-a aplaudat în picioare, minute în şir, discipolii. În mai multe rânduri, el le-a transmis şi sărutări lui George Mihăiţă, Horaţiu Mălăele şi Dorinei Chiriac, în aplauzele publicului. La rândul lor, George Mihăiţă, Horaţiu Mălăele şi Dorina Chiriac, împreună cu cele câteva sute de persoane prezente la spectacol, l-au aplaudat minute în şir pe venerabilul Radu Beligan, care a părut copleşit de admiraţia tuturor. După spectacol, înainte de a părăsi sala, mulţi dintre spectatori au mers emoţionaţi la Radu Beligan să-l salute şi să-i strângă mâna.

Într-o perioadă în care se vorbeşte din ce în ce mai des despre "deruta morală şi culturală" în care se află poporul român, emoţionantul moment petrecut sâmbătă seară la Teatrul Teatrelor de la Romexpo şi spectacolul în sine, "Femeia care şi-a pierdut jartierele", au reprezentat mai mult decât un act de normalitate. A fost o dovadă că oamenii sunt acolo unde le este şi sufletul. Iar artiştii ajung foarte uşor la sufletele oamenilor, mai ales atunci când ei se numesc Radu Beligan, George Mihăiţă, Horaţiu Mălăele, Dorina Chiriac şi Silviu Purcărete.

Radu Beligan este cel mai longeviv artist al scenei româneşti. La 93 de ani, împliniţi pe 14 decembrie, Radu Beligan este pe scenă, aproape de spectatorii săi. "Iubesc teatrul, care este arta de a povesti opoziţiile. Teatrul te învaţă să-l cunoşti şi să-l iubeşti pe celălalt", spune Radu Beligan pe site-ul său oficial. Sâmbătă seară, spectatorii au demonstrat, la rândul lor, că iubesc teatrul şi că-l iubesc pe Radu Beligan.

(Material realizat de Mădălina Cerban, madalina.cerban@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici