Regizorul Cristian Mungiu, celebrat la Festivalul de Film de la Valladolid

Regizorul român Cristian Mungiu va fi celebrat la Festivalul Internaţional de Film de la Valladolid, care se desfăşoară până pe 31 octombrie, în cadrul evenimentului urmând să fie prezentat filmul "Occident".

141 afișări
Imaginea articolului Regizorul Cristian Mungiu, celebrat la Festivalul de Film de la Valladolid

Regizorul Cristian Mungiu, celebrat la Festivalul de Film de la Valladolid (Imagine: AFP/Mediafax Foto)

Institutul Cultural Român de la Madrid colaborează cu Festivalul Internaţional de Film de la Valladolid (SEMINCI, ediţia 60), ce se desfăşoară în perioada 24-31 octombrie, pentru difuzarea filmului "Occident", realizat de Cristian Mungiu, în cadrul secţiunii "Inéditos. Talentos del siglo XXI", potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

În această secţiune au fost selectate zece pelicule de debut, care nu au fost distribuite comercial în Spania, ale unora dintre cei mai apreciaţi regizori la nivel internaţional. De origini şi cu stiluri foarte diferite, aceşti realizatori s-au convertit prin creaţiile lor în nume de referinţă ale cinematografiei actuale. Pe lângă filmul lui Cristian Mungiu, vor mai fi prezentate creaţii ale altor nouă regizori, printre care îi amintim pe Paolo Sorrentino (Italia), Thomas Vinterberg (Danemarca) şi Asghar Farhadi (Iran).

Totodată, la ediţia din acest an, organizatorii au selecţionat două pelicule româneşti în secţiuni competitive. Filmul "De ce eu?" (2015), realizat de Tudor Giurgiu, concurează în competiţia oficială pentru premiul Espiga de Oro. Regizorul a mai obţinut, în anul 2012, premiul pentru cel mai bun lungmetraj în secţiunea Punto de Encuentro, pentru pelicula "Despre oameni şi melci". În secţiunea Tiempo de Historia, regizorul Claudiu Mitcu concurează anul acesta cu mediumetrajul documentar "Reţeaua" (2015).

Festivalul Internaţional de Film de la Valladolid include, pe lângă competiţia oficială la care sunt selectate lungmetraje de ficţiune, alte 10 secţiuni şi cicluri paralele dedicate operelor de debut, documentarelor internaţionale şi spaniole, lungmetrajelor şi scurtmetrajelor realizate de regizori originari din Castilla y Léon.

Cel mai recent eveniment cinematografic românesc în Spania a fost retrospectiva dedicată lui Corneliu Pourmboiu la Festivalul Internaţional de Film de la Madrid.

În perioada 19-23 octombrie, Institutul Cultural Român de la Madrid şi Platfoma Noilor Realizatori au proiectat şase dintre filmele regizorului, de la scurtmetraje din anii studenţiei la cel mai recent lungmetraj, în cadrul secţiunii Premio Mirada Internacional, în care an de an este onorat un regizor important al cinematografiei contemporane.

Corneliu Porumboiu a fost prezent la deschiderea retrospectivei pe 19 octombrie, în sala plină a Academiei de Arte şi Ştiinţe Cinematografice, răspunzând întrebărilor publicului. Pe perioada şederii în Madrid, realizatorul a acordat o serie de interviuri presei de specialitate, dintre care se numără interviul cu jurnalişti de la Caimán. Cuadernos de cine, cea mai importantă publicaţie de cultură cinematografică din Spania, şi cu Javier Tolentino, realizatorul emisiunii de largă audienţă El séptimo vicio, ce se difuzează pe canalul public Radio 3. La proiecţiile ce s-au desfăşurat de-a lungul săptămânii au participat peste 500 de cinefili.

Seria succeselor filmului românesc în Peninsulă a fost deschisă în luna septembrie cu prezentarea filmelor "Comoara", în regia lui Corneliu Porumboiu, şi "Muntele magic", în regia Ancăi Damian, în secţiunea "Zabaltegi" a Festivalului Internaţional de Film de la San Sebastian.

În luna noiembrie, alte două festivaluri proiectează pelicule româneşti. Astfel, în cadrul Festivalului de Film European de la Sevilla, ce se derulează în perioada 6-14 noiembrie, filmul "Din dragoste cu cele mai bune intenţii", regizat de Adrian Sitaru, va fi difuzat alături de pelicule ale unor nume mari ale cinematografiei internaţionale, precum Amos Gitai, Peter Greenway, Mario Bellocchio şi Nanni Moretti.

Festivalul de Film Documentar şi de Scurtmetraj de la Bilbao, ce se desfăşoară în perioada 13-20 noiembrie, a selectat în competiţia oficală scurtmetrajul Ramona, de Andrei Creţulescu, recompensat cu premiul Canal + în competiţia oficială a secţiunii Semaine de la Critique a Festivalului de Film de la Cannes 2015.

ICR Madrid pregăteşte pentru luna decembrie Zilele Filmului Românesc, cel mai amplu festival dedicat creaţiei cinematografice româneşti şi cineaştilor români ce se organizează pentru a şasea oară în Madrid.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici