Regizorul Jacques Audiard, premiat cu Palme d'Or în 2015, invitat special la Les Films de Cannes à Bucarest

Cineastul Jacques Audiard îşi va prezenta, pe 26 octombrie, filmul "Dheepan" - distins cu Palme d'Or la Festivalul de la Cannes 2015 - la Les Films de Cannes à Bucarest şi va susţine un masterclass la UNATC Bucureşti.

175 afișări
Imaginea articolului Regizorul Jacques Audiard, premiat cu Palme d'Or în 2015, invitat special la Les Films de Cannes à Bucarest

Regizorul Jacques Audiard, premiat cu Palme d'Or în 2015, invitat special la Les Films de Cannes à Bucarest (Imagine: Hepta/Mediafax Foto)

În festivalul de la Bucureşti, lui Jacques Audiard îi va fi dedicată o secţiune specială, urmând a fi proiectate şi filmele "Şi inima mi se opri în loc/ De battre mon cœur s'est arrêté" (2005), care a câştigat opt premii César şi BAFTA pentru cel mai bun film străin, şi "Un profet/ Un prophète" (2009), ce i-a adus regizorului marele premiu la Cannes, César şi BAFTA, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

"Dheepan" urmăreşte traseul a trei imigranţi din Sri Lanka - un fost soldat, o tânără şi un copil -, care pozează ca familie şi încearcă să răzbată în noua lume în care au intrat, undeva în afara Parisului. În rolul principal, regizorul a ales un actor non-profesionist cu o istorie similară în spate, Jesuthasan Antonythasan a luptat în gruparea Liberation Tigers a lui Tamil Eelam şi a fost închis în numeroase ţări, înainte de a cere azil în Franţa în 1997, la doar 25 de ani. Audiard declara la Cannes că speră ca filmul să contribuie la îmbunătăţirea situaţiei lor.

Maestru în celebrarea marginalilor şi autor al unor filme foarte intense, Audiard, în vârstă de 63 de ani, şi-a început cariera ca asistent de regie al lui Roman Polanski, la "Chiriaşul/ Le locataire" (1976), şi a regizat primul lungmetraj 18 ani mai târziu, în 1994. "Regarde les hommes tomber", un road movie cu Mathieu Kassovitz şi Jean-Louis Trintignant, i-a adus o selecţie la Festivalul de la Cannes, în secţiunea Semaine de la Critique, şi premiul César pentru cel mai bun debut.

Cei doi actori au fost protagonişti şi în următorul său film, "Un héros très discret" (1996), distins cu premiul pentru cel mai bun scenariu la Cannes. Din anii '70, a scris peste 20 de scenarii pentru filme şi seriale TV, unele împreună cu tatăl său, scriitorul Michel Audiard. A regizat videoclipuri, printre acestea aflându-se "Comme elle vient" al formaţiei Noir Désir, şi avut câteva apariţii ca actor.

"Citind pe buze/ Sur mes lèvres" (2001) confirmă talentul său de scenarist, obţinând premiul César pentru scenariu, "Şi inima mi se opri în loc/ De battre mon cœur s'est arrêté" (2005), cronica unei relaţii distructive tată-fiu, a fost un succes de critică şi de public şi a câştigat opt premii César, inclusiv pentru cel mai bun film, dar şi BAFTA pentru cel mai bun lungmetraj străin.

Notorietatea internaţională a venit odată cu thrillerul "Un profet/ Un prophète" (2009), câştigător al marelui premiu la Cannes, nominalizat la Oscar şi Globurile de Aur şi premiat cu BAFTA şi nouă trofee César, în care actorul Tahar Rahim joacă rolul unui tânăr forţat să se adapteze regulilor vieţii în închisoare. A urmat povestea de dragoste emoţionantă din "Rugină şi oase/ De rouille et d'os" (2012), cu Marion Cotillard, la rândul ei multipremiată.

Următorul său proiect după "Dheepan" este şi primul în limba engleză - "The Sisters Brothers", un western adaptat după o carte de Patrick deWitt, cu John C. Reilly în rolul principal.

Jacques Audiard este al doilea laureat Palme d'Or care vine la Les Films de Cannes à Bucarest în anul în care câştigă cea mai importantă distincţie din lume oferită de un festival de film, după Abdellatif Kechiche, care a vizitat Bucureştiul în anul 2013, după ce a primit trofeul pentru "Adèle: Capitolele 1 şi 2/ La vie d'Adele".

Peste 30 dintre filmele din selecţia Festivalului de la Cannes, 12 dintre ele premiate, pot fi văzute pentru prima dată în România între 23 şi 29 octombrie, la CinemaPro, Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu.

Filmul "Dheepan" va fi distribuit în cinematografele din România de Independenţa Film, din 30 octombrie.

Mai multe detalii se găsesc pe filmedefestival.ro.

Ediţia a şasea a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films. Festivalul este realizat în parteneriat cu Ambasada Franţei şi Institutul Francez din Bucureşti şi este un proiect cultural finanţat cu sprijinul Ministerului Culturii, al Centrului Naţional al Cinematografiei, al ArCuB, în cadrul Programului cultural "Eşti Bucureşti" 2015 (Centrul Cultural de proiecte al Primăriei Municipiului Bucureşti), şi al Institutului Cultural Român.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici