Regizorul Pedro Almodóvar va prezida juriul celei de-a 70-a ediţii a Festivalului de la Cannes

Regizorul spaniol Pedro Almodóvar, care a câştigat trofeul pentru regie la Cannes în 1999 cu pelicula "Todo sobre mi madre / Totul despre mama mea" va prezida juriul ediţiei aniversare cu numărul 70 a Festivalului de Film de la Cannes, transmit organizatorii festivalului.

182 afișări
Imaginea articolului Regizorul Pedro Almodóvar va prezida juriul celei de-a 70-a ediţii a Festivalului de la Cannes

Regizorul Pedro Almodóvar va prezida juriul celei de-a 70-a ediţii a Festivalului de la Cannes (Imagine: Arhiva Foto Mediafax)

Cineastul Pedro Almodóvar este un icon flamboyant al cinematografiei spaniole, cu notorietate mainstream în industria filmului. La cea de-a 70 ediţie a Festivalului de la Cannes a răspuns invitaţiei lui Pierre Lescure şi Thierry Frémaux de a prezida juriul competiţiei oficiale a Festivalului de la Cannes.

"Sunt foarte fericit pentru să sărbătoresc cea de-a 70-a aniversare a Festivalului de Film de la Cannes în această funcţie foarte privilegiată. Sunt recunoscător şi onorat şi recunosc că am trac! Să fii preşedintele juriului este o mare responsabilitate şi voi încerca să fiu la înălţimea prestigiosului rol. Pot să vă spun că eu mă voi dedica trup şi suflet acestei sarcini, care este în acelaşi timp o plăcere şi un privilegiu.", a declarat Pedro Almodóvar, potrivit site-ului oficial al Festivalului de la Cannes.

De-a lungul unei filmografii orbitoare, înţesată de scenarii fantaste şi iconoclaste, acest povestitor virtuoz ţese de 35 de ani o "complicitate" cu publicul din întreaga lume. Din clipa în care Pepi, Luci, Bom şi alte fete de cartier ("Pepi, Luci, Bom y otras chicas del montón" 1982) au apărut pe marile ecrane, până la "Julieta" (2016), cele 20 de lungmetraje pe care le-a dăruit cinefililor reprezintă o operă incandescentă, extrasă din poveştile petrecute în tinereţea punk şi anti-sistem a regizorului.

Pedro este condus de o pasiune insaţiabilă pentru figurile feminine şi pentru referinţe din istoria cinematografiei. Întotdeauna surprinzător, eclectic, dar coerent, regizorul din La Mancha a încercat filme din toate genurile - vodevil, farsă, tragedie, fantezie, musical, thriller - fără a pierde din vedere temele sale preferate: pasiunea, relaţiile dintre generaţii, destinul, vina sau secretele îngropate.

Într-o operă cinematografică a corpurilor şi inimilor, o trupă de actori l-a însoţit cu fidelitate şi a dat viaţă acestei umanităţi frumoase pe care a închipuit-o Almodóvar: Penelope Cruz, Marisa Paredes, Antonio Banderas, Rossy de Palma, Javier Bardem, Javier Cámara, Carmen Maura sau Victoria Abril.

Festivalul de Film de la Cannes celebrează în 2017 opera cineastului spaniol, care simbolizează Spania modernă şi liberă. La rândul său, Pedro Almodóvar onorează de fiecare dată prin filmele sale puterea magică a cinematografiei şi oferă omagii maeştrilor Sirk, Franju, Hitchcock sau Buñuel.

Pedro Almodóvar este cunoscut pentru comediile şi dramele sale care au ca temă centrală viaţa şi relaţiile de familie şi a câştigat Oscarul pentru cel mai bun film străin în 1999, cu "Totul despre mama mea/ Todo Sobre Mi Madre", dar şi Oscarul pentru cel mai bun scenariu, în 2002, cu "Vorbeşte cu ea/ Hable con ella".

Cu peste 20 de lungmetraje la activ, Pedro Almodóvar a construit cea mai admirată filmografie din cinematografia spaniolă după Luis Buñuel şi a lansat o întreagă generaţie de actori iberici - Antonio Banderas, Carmen Maura, Victoria Abril şi Penelope Cruz.

Printre celelalte pelicule notabile ale sale se numără filme precum "Tocuri înalte" (1991), "Sânge fierbinte" (1997), "Proasta creştere" (2004), "Îmbrăţişări frânte" (2009), "Pielea în care trăiesc" (2011). Cel mai recent film regizat de Pedro Almodóvar se intitulează "Amanţii pasageri" şi a fost lansat în 2013.

Cea de-a 70-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes se va desfăşura între 17 şi 28 mai. Filmele selectate în competiţia oficială şi componenţa juriului vor fi anunţate la jumătatea lunii aprilie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici