Regizorul Robert Drew, un pionier al ciné-verité-ului, a murit

Regizorul de filme documentare Robert Drew, considerat un pionier al ciné-verité-ului, a decedat miercuri, la vârsta de 90 de ani.

74 afișări
Imaginea articolului Regizorul Robert Drew, un pionier al ciné-verité-ului, a murit

Regizorul Robert Drew, un pionier al ciné-verité-ului, a murit (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Veteranul regizor a murit miercuri dimineaţă, în reşedinţa sa din oraşul Sharon, statul american Connecticut, informează contactmusic.com.

Deşi nu a fost dezvăluită cauza decesului, fiul regizorului, Thatcher Drew, a declarat că tatăl său s-a simţit rău în ultima vreme şi moartea acestuia nu a fost complet neaşteptată.

Robert Drew şi-a început cariera în postul de corespondent şi editor al publicaţiei Life Magazine. Totodată, acesta a fost pilot în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Experienţa variată a acestuia l-a ajutat să îşi dezvolte propriul stil în regizarea unor pelicule din domeniul ciné-verité-ului, un gen care acordă mare importanţă improvizaţiei şi îşi propune, totodată, să surprindă realitatea.

După ce şi-a înfiinţat propria companie de film, Drew Associates, la începutul anilor 1960, a realizat peste 100 de filme pe teme sociale, politice şi artistice, Robert Drew fiind considerat "părintele" ciné-verité-ului.

Drew a dezvoltat camere de filmat mai uşoare şi cunoscutul său film "Primary", care i-a prezentat pe John F. Kennedy şi contracandidatul său Hubert Humphrey, în timpul campaniei prezidenţiale din 1960, a fost primul pentru care s-a folosit o cameră de filmat care a avut sincronizat sunetul cu imaginea.

De-a lungul carierei sale care s-a întins pe aproximativ 50 de ani, Robert Drew a regizat filme precum "The Chair", "Faces of November", "From Two Men and a War" şi "Man Who Dances", pentru care a primit premiul Emmy, în 1968.

Pe lângă numeroasele distincţii primite de la numeroase organizaţii şi festivaluri, şase dintre filmele realizate de Robert Drew se află în arhivele Academiei de film americane, iar două sunt păstrate în Registrul Naţional al Filmului de la Biblioteca Congresului.

A fost căsătorit cu Anne, cu care a colaborat la numeroase din filmele sale şi care a decedat în 2012. A avut trei copii şi trei nepoţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici