REPORTAJ: ”Nu te poţi urina, când Maica Domnului se uită la tine! ” Arta lui Murivale şi Poliţia

În mijlocul Bucureştiului, artistul plastic Murivale a desenat incintele unei zone insalubre, plină de şobolani, gunoaie, iarna de cadavre, tot anul, latrină neoficială. Reacţia autorităţilor sectorului 3: amendă pentru distrugerea spaţiului public.Un reportaj de la Kilometrul Zero al Bucureştiului.

190 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: ”Nu te poţi urina, când Maica Domnului se uită la tine! ” Arta lui Murivale şi Poliţia

REPORTAJ: ”Nu te poţi urina, când Maica Domnului se uită la tine! ” Arta lui Murivale şi Poliţia

Zidul care înconjoară parcarea. Aici pute a urină. O Maica Domnului cu pruncul. Dincoace au fost excremente. Iar o Maica Domnului. Şobolanii şi-au lăsat urmele. Uite, Muntele măslinilor. Murivale subliniază: ”aici bătea soarele şi m-am gândit ce este potrivit? Muntele şi aceste cruci.” Dincolo, lângă scară a murit un Petre, un om al străzii. Murivale i-a dus o supă. ”Nu mai pot, omule, nu mai pot!”. Murivale astăzi a făcut pe locul acela un Isus. ”Asta mi-a inspirat moartea unui om!” Apoi zidul şi natura sunt una: păsări, cer, Isus, Maica Domnului cu pruncul. Este Inefabilul. Este Atingerea Inefabilului, proiectul lui Murivale de la kilometrul zero al Bucureştiului.

Murivale explică: de douăzeci de ani aştept ca acest loc de lângă atelierul meu să fie omenesc. ”Vomită, mor oamenii străzii. Unde? În mijlocul Capitalei. Am spus: curăţ. curăţ, că eu curăţ zona de gunoaie, munţi de gunoaie abandonate aici, deci dacă tot curăţ, de ce nu aş desena pereţii?”

Primăria sectorului 3 a abandonat zona. Este o parcare în fosta Piaţă Decebal, la doi paşi de Lipscani. Murivale are aici atelierul. Se simte ameninţat mereu, plus că se simte că trăieşte ca-ntr-o hazna. A dat cu var şi a desenat cu pigmenţi ”ce durează pe veşnicie!” o operă de artă ”Atingerea inefabilului”. De ce Maici ale Domnului? Simplu! Şi-n Italia e la fel în varii străzi lăturalnice. Ţi se taie, stai şi te gândeşti un pic când vezi Maica Domnului, parcă nu te poţi urina, când Maica se uită la tine! Cine scoate scula la Maica Domnului?” Asta vrea şi Murivale ca arta să pună pe gânduri. Şi astfel, zidurile au efect psihologic asupra trecătorilor. Efectul asupra poliţiştilor sectorului trei a fost invers: i-au luat datele personale pentru a-i dresa o amendă. ”Deci, pentru urină pe ziduri, nu dau amenzi, dar pentru artă pe ziduri, gata să te pedepsească!”

Murivale şi-a expus întâmplarea nefastă pe Facebook. Autorităţile au promis remediere. Vicepremierul Dâncu s-a oferit să plătească amenda şi astăzi să-l scoată din birou pe primarul Robert Negoiţă şi să-i arate urma de urină acoperită cu un desen al Maicii Domnului sau o cădere de zidărie devenită hartă a României. ”E un of. Nu poţi lucra fără of, fără inspiraţie!” mărturiseşte Murivale. ”Cât să suporţi? Politica nu face doi bani. Arta poate pune pe gânduri.”

Detalii privind ciocnirea artei cu birocraţia aici

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici