Reporters sans Frontières: Numărul jurnaliştilor ucişi în 2013, în "uşoară scădere" faţă de 2012

Numărul jurnaliştilor ucişi în timp ce îşi exercitau meseria este în "uşoară scădere" în 2013 faţă de 2012, însă s-a înregistrat o creştere "importantă" a cazurilor ziariştilor răpiţi, potrivit unui raport dat publicităţii de organizaţia Reporters sans Frontières (RSF).

57 afișări
Imaginea articolului Reporters sans Frontières: Numărul jurnaliştilor ucişi în 2013, în "uşoară scădere" faţă de 2012

Reporters sans Frontières: Numărul jurnaliştilor ucişi în 2013, în "uşoară scădere" faţă de 2012 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit raportului RSF, 71 de jurnalişti au fost ucişi în 2013, faţă de 88 în 2012, o scădere de 20%, însă cifra celor căzuţi la datorie rămâne "ridicată".

"Siria, Somalia şi Pakistan îşi întăresc poziţia în rândul celor cinci ţări cele mai periculoase pentru această profesie", se arată în raportul care are ca temă încălcarea libertăţii de expresie. "Lor li se alătură anul acesta India şi Filipine, care înlocuiesc Mexicul şi Brazilia", potrivit aceluiaşi document.

Patru din zece jurnalişti ucişi anul acesta sunt victime ale unor conflicte.

Totodată, 37% din cei 71 de jurnalişti ucişi anul acesta provin din presa scrisă, 30% - din radio, 30% - din televiziune, 3% - platforme online, iar 96% dintre victime erau bărbaţi.

RSF subliniază că anul 2013 a fost marcat de o "puternică" creştere a numărului de jurnalişti răpiţi, 87 faţă de 38 în 2012, majoritatea din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord (71) şi Africa subsahariană (11).

Potrivit RSF, 49 de jurnalişti au fost răpiţi în Siria şi 14 în Libia.

Totodată, potrivit raportului RSF, "cel puţin 178 de jurnalişti au fost închişi" după gratii, la nivel mondial. "China, Eritreea, Turcia, Iran şi Siria" sunt, ca şi în 2012, pe primul loc din acest punct de vedere.

RSF este o organizaţie nonguvernamentală, cu sediul central la Paris, care militează pentru libertatea presei şi pentru libertatea de exprimare în întreaga lume şi care activează de 28 de ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici