Restituirea donaţiilor pentru "Cuminţenia pământului": Proiect de HG care stabileşte condiţiile, etapele şi termenele

Un proiect de Hotărâre privind stabilirea măsurilor necesare pentru restituirea donaţiilor pentru sculptura "Cuminţenia pământului", de Constantin Brâncuşi, până la 31 decembrie 2018 este în dezbatere publică până pe 10 martie, potrivit site-ului Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale.

251 afișări
Imaginea articolului Restituirea donaţiilor pentru "Cuminţenia pământului": Proiect de HG care stabileşte condiţiile, etapele şi termenele

Restituirea donaţiilor pentru "Cuminţenia pământului"> Proiect de HG care stabileşte condiţiile, etapele şi termenele

"În temeiul Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale supune dezbaterii publice proiectul de Hotărâre privind stabilirea măsurilor necesare pentru restituirea sumelor de bani încasate în vederea asigurării resurselor financiare pentru achiziţionarea unui bun aparţinând patrimoniului cultural naţional mobil clasat în categoria tezaurul patrimoniului cultural naţional mobil", se arată pe site-ul cultura.ro.

Proiectul de Hotărâre stabileşte condiţiile, etapele şi termenele pentru procedura de restituire a donaţiilor, precum şi modelul cererii de restituire.

Astfel, potrivit proiectului, sumele colectate în condiţiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 10/2016, respinsă prin Legea nr. 19/2017 se restituie donatorilor integral din contul de disponibilităţi deschis la Trezoreria Statului şi/sau din conturile deschise la instituţiile de credit, până la data de 31 decembrie 2018.

"Sumele colectate în lei vor fi restituite pe bază de ordin de plată din contul de disponibilităţi deschis de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale la Trezoreria Statului şi/sau din conturile în lei deschise la instituţiile de credit. Sumele colectate în valută vor fi restituite pe bază de ordin de plată din conturile în valută deschise de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale la instituţiile de credit. Ȋn mod excepţional, sumele colectate în lei sau în valută în numerar, vor fi restituite în numerar, persoanelor fizice sau juridice care şi-au exprimat această opţiune, în mod expres", se arată în acest document, în care se adaugă că "restituirea sumelor în lei sau valută prin intermediul instituţiilor de credit se va face din conturile deschise la acestea sau din alte conturi care se vor deschide de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale la acestea în scopul returnării donaţiilor. Această reglementare este necesară, întrucât există posibilitatea ca unele dintre aceste conturi să fie deja închise, deoarece în convenţiile încheiate se stipulează închiderea acestor conturi la finele campaniei de colectare".

Pentru situaţia donatorilor care nu pot fi identificaţi, se prevede posibilitatea ca aceştia să depună la MCIN, la adresa/adresele, inclusiv prin poşta electronică, comunicate public pe pagina proprie de internet, precum şi pe alte căi mediatice, o cerere de restituire a sumelor, conform modelului prevăzut în anexa la Hotărâre, până la data de 30 septembrie 2018.

De asemenea, Ministerul Culturii trebuie să comunice public, lunar, pe site-ul său, precum şi pe alte căi mediatice, informaţii privind desfăşurarea efectivă a restituirii sumelor.

Proiectul reglementează şi situaţia persoanelor fizice sau juridice care au donat sume de bani şi care nu doresc restituirea acestora, care îşi pot exprima această opţiune, în mod expres, în scris, către minister, până la data de 15 mai 2018. Totodată, solicitările persoanelor fizice sau juridice care au donat sume de bani şi care nu doresc restituirea acestora, transmise deja în scris, către minister rămân valabile.

Sumele donate conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.10/2016, cu completările ulterioare, respinsă prin Legea nr. 19/2017 pentru care persoanele fizice sau juridice şi-au exprimat opţiunea de renunţare la restituire sau pentru care donatorii nu au putut fi identificaţi indiferent de modalitatea de colectare sau pentru care donatorii nu au putut face dovada donaţiei, până la 31 decembrie 2018, se fac venituri la bugetul de stat, se mai arată în acest document.

Preţul pentru achiziţia operei "Cuminţenia Pământului", negociat de către Ministerul Culturii din vremea Guvernului Cioloş şi actualii proprietari ai statuii, moştenitorii inginerului Gheorghe Romaşcu, era de 11 milioane de euro. Suma de cinci milioane de euro ar fi trebuit să fie alocată de Guvern, iar restul de şase milioane de euro din colectă publică. În cele din urmă tranzacţia nu a mai avut loc, iar banii trebuie returnaţi celor care au făcut donaţii pentru opera de artă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici