"Restul e tăcere" de Nae Caranfil - propunerea României la Oscar (Video)

Lungmetrajul "Restul e tăcere" de Nae Caranfil reprezintă propunerea României la Oscar, în secţiunea "cel mai bun film într-o limbă străină", au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţii Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC).

336 afișări
Imaginea articolului "Restul e tăcere" de Nae Caranfil - propunerea României la Oscar (Video)

"Restul e tăcere" de Nae Caranfil - propunerea României la Oscar

Decizia a fost luată luată de şase critici de film - Magda Mihăilescu (preşedintele comisiei), Cristina Corciovescu, Dana Duma, Eugenia Vodă, Mihai Chirilov, Eugen Atanasiu - şi de un regizor/director de imagine - Dinu Tănase, filmul lui Nae Caranfil obţinând patru din voturile juraţilor.

Aceştia au luat în considerare filme care au avut sau care urmează să aibă premiera între 1 octombrie 2007 şi 30 septembrie 2008 şi care au rulat ori urmau să ruleze cel puţin şapte zile consecutiv în această perioadă.

Povestea din "Restul e tăcere", în mare parte adevărată, îl are în centru pe tânărul Grig, fiul unei vedete a Teatrului Naţional, acum aproape 100 de ani. Dar propriul său bilanţ este oarecum dezamăgitor. Prea scund pentru scenă, prea timid cu femeile, prea excesiv în stilul de viaţă, fiul e pe cale să comită greşeala capitală, păcatul de neiertat în ochii tatălui: să regizeze un film de cinema! Îl visează ca pe cel mai grandios şi mai lung film realizat vreodată. Va fi reconstitutirea fidelă a războiului cu turcii, prin care România îşi cucerise independenţa cu 35 de ani în urmă. Leon, un moşier local atins de deliruri mesianice şi auto-proclamat Patron al Artelor, devine finanţatorul întregii afaceri. Tot el devine, pe rând, protectorul lui Grig, dascălul său, părinte substituit, partener necinstit şi duşman pe viaţă. Dar va putea Gaumonde, compania franceză ce controlează piaţa cinematografică peste tot în Europa, să accepte competiţia cu o producţie independentă de o asemenea amploare? Şi dacă da, va obţine Grig, prin această victorie, respectul tatălui său?

"Restul e tăcere" este un regal de scene comice, decoruri grandioase şi costume de epocă, dar şi accente dramatice şi situaţii-limită.

Nae Caranfil a obţinut pentru "Restul e tăcere" premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de film B-EST 2008. Filmul lui Caranfil a câştigat şi premiul publicului, la Gala B-EST.

Totodată, scenariul filmului a câştigat şi Marele Premiu pentru cel mai bun scenariu la Festivalul Internaţional de Film de la Paris în 1995 şi premiul al doilea la competiţia "Hartly & Merrill International Scriptwriting Competition", Los Angeles 1999.

"Restul e tăcere" a avut premiera în România, pe 7 martie, la Cinema PRO, fiind distribuit de MediaPro Distribution.

Anul trecut, propunerea României în cursa pentru Oscar a fost filmul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" de Cristian Mungiu. Filmul câştigător al premiului Palme d'Or la Cannes 2007 nu a intrat însă pe lista scurtă a nominalizărilor Academiei Americane de Film.

Cea de-a 81-a gală a Premiilor Oscar va avea loc pe 22 februarie 2009 la Kodak Theatre.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici