Rodica Culcer: Angajările şi concedierile nu intră în atribuţiile CA al TVR

Rodica Culcer a declarat pentru MEDIAFAX, referitor la protestele stârnite în rândul unor membri ai CA al TVR faţă de decizia conducerii televiziunii publice de a o păstra la şefia Ştirilor TVR, deşi a împlinit vârsta de pensionare, că "angajările şi concedierile nu intra în atribuţiile CA".

470 afișări
Imaginea articolului Rodica Culcer: Angajările şi concedierile nu intră în atribuţiile CA al TVR

Rodica Culcer: Angajările şi concedierile nu intră în atribuţiile CA al TVR (Imagine: Dragos Cristescu/Mediafax Foto)

Sindicatul pentru Unitatea Salariaţilor TV protesta, într-o scrisoare deschisă care a fost remisă miercuri MEDIAFAX, faţă de decizia conducerii Televiziunii Române de a o păstra ca angajat pe jurnalista Rodica Culcer, "deşi atât vârsta legală de pensionare, cât şi limita contractului cu TVR au fost depăşite". De cealaltă parte, contactaţi de MEDIAFAX, reprezentanţii TVR au declarat, miercuri, că Rodica Culcer a fost reangajată, cu respectarea legislaţiei în vigoare, pe un post de realizator, îndeplinind, prin delegare, atribuţiile directorului Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport, până la ocuparea prin concurs a acestui post.

Decizia conducerii TVR de a o reangaja pe Rodica Culcer este însă văzută din unghiuri diferite de membrii Consiliului de Administraţie. Unii dintre aceştia (Ada Meseşan şi Nicoleta Nicolicea, propuse în CA de către PDL) sunt favorabili păstrării Rodicăi Culcer la conducerea Ştirilor TVR, considerând că aceasta este un profesionist. Alţii (Cristian Niţulescu, Anne Jugănaru, Claudiu Brînzan - propuşi în CA de PSD - şi Sorin Burtea - în CA din partea salariaţilor TVR) consideră că menţinerea Rodicăi Culcer la conducerea Ştirilor TVR, în condiţiile în care aceasta a împlinit vârsta legală de pensionare, este un act "imoral şi ilegal". Există şi un alt punct de vedere între membrii CA, cel al Luciei Hossu Longin (propusă în CA de PNL), care consideră că Rodica Culcer ar putea să rămână colaborator în TVR, însă nu ar trebui să primească şi pensie şi salariu în acelaşi timp. Unii membri ai CA (Paul Botez - propus în CA de PDL -, Attila Karen Sebesi - propus în CA de UDMR - şi Traian Bărbulescu - în CA din partea salariaţilor TVR) nu au prezentat un punct de vedere cu privire la situaţia Rodicăi Culcer, precizând că aşteaptă să se discute acest caz în următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie, care va avea loc pe 14 iulie.

Rodica Culcer a împlinit vârsta legală de pensionare pe 30 mai 2011, iar contractul acesteia cu TVR a fost valabil până la 30 iunie. Rodica Culcer a depus, pe 29 iunie, o cerere de reangajare prin cumul cu pensia, care i-a fost aprobată de conducerea TVR, iar de la 1 iulie ea a fost reîncadrată pe un post de execuţie, îndeplinind, prin delegare, atribuţiile de director al Ştirilor TVR, până la ocuparea prin concurs a acestui post.

Reprezentanţii TVR au declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că Rodica Culcer a fost reangajată, cu respectarea legislaţiei în vigoare, pe un post de realizator, îndeplinind, prin delegare, atribuţiile directorului Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport, până la ocuparea prin concurs a acestui post. "Decizia luată a avut la bază interesul instituţiei, având în vedere faptul că la nivelul Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport există mai multe proiecte în curs, unele propuse şi începute de doamna Rodica Culcer, care vor fi finalizate în perioada următoare", au mai spus reprezentanţii TVR.

Aceştia au precizat că "reangajarea s-a făcut în temeiul articolul 83 litera g din Codul Muncii şi nu este deloc un caz singular pentru TVR". "Au existat şi alte situaţii în care, în interesul instituţiei, profesionişti de valoare au fost menţinuţi în funcţie pentru o perioadă după pensionare. Pe de altă parte, trebuie subliniat faptul că politica de angajări este un atribut al managementului, singura condiţie fiind respectarea cadrului legal", au mai afirmat reprezentanţii TVR.

Pe de altă parte, preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, în 29 iunie, pentru MEDIAFAX, invocând Legea 329/2009, că Rodica Culcer nu are dreptul să cumuleze pensia cu salariul, iar TVR a încălcat legea aprobând solicitarea ei în acest sens.

În schimb, Rodica Culcer a transmis în 1 iulie, MEDIAFAX, într-o reacţie: "Domnul Bogdan Hossu fie a dezinformat, fie nu a cunoscut legea - deşi mă îndoiesc de această din urmă ipoteză". Rodica Culcer a precizat că articolul 17 din Legea 329/2009 nu interzice reangajarea pensionarilor, ci doar cumulul salariului cu pensia în cazul unor pensii mai mari decât salariul mediu brut pe economie, "adica 2020 lei pentru 2011". În cazul în care pensia ar depăşi acest nivel, angajatul poate opta între pensie şi salariu, potrivit articolului 18.

"În ceea ce mă priveşte, nu am încă o decizie de pensionare şi deci nu ştiu ce pensie voi avea, astfel încât nu ştiu dacă va fi nevoie să optez pentru suspendarea plăţii pensiei sau nu. Este însă foarte puţin probabil să ating un asemenea nivel, pentru că am lucrat 10 ani la BBC şi nu am contribuit la sistemul românesc de pensie", a mai spus atunci Rodica Culcer.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici