România, pe locul 88 în clasamentul anual al libertăţii presei

România are o presă parţial liberă, aflându-se pe locul 88 în clasamentul anual al libertăţii presei realizat de Freedom House, la egalitate cu Bolivia, Brazilia şi El Salvador, după Burkina Faso, Namibia, Bulgaria şi Uruguay, dar înaintea Republicii Moldova, Turcia sau Ucraina.

67 afișări
Imaginea articolului România, pe locul 88 în clasamentul anual al libertăţii presei

România, pe locul 88 în clasamentul anual al libertăţii presei (Imagine: Cătălina Filip/Mediafax Foto)

Potrivit raportului "Freedom of the Press 2010", realizat de Freedom House şi ale cărui rezultate au fost date publicităţii la Washington, în 2009, la nivel mondial, gradul de libertate a presei a scăzut.

Totuşi, gradul de libertate a presei în România a crescut în 2009, comparativ cu anul precedent, când ţara noastră se situa pe poziţia 92, la egalitate cu Ecuador, Panama şi Peru, după Cehia, Ungaria, Bulgaria, Serbia şi Croaţia, dar înaintea Albaniei, Macedoniei, Ucrainei şi Republicii Moldova.

Pe de altă parte, potrivit raportului "Freedom of the Press 2010", cea mai mare degradare a libertăţii presei s-a înregistrat anul trecut în Africa subsahariană, America Latină şi în Orientul Apropiat şi Mijlociu.

Zona Asia Pacific a fost, dimpotrivă, singura regiune în care libertatea presei a raportat o uşoară ameliorare.

Conform Freedom House, Iranul a raportat cea mai mare degradare în domeniul libertăţii presei din Orientul Apropiat şi Mijlociu. De asemenea, Maghreb şi Emiratele Arabe Unite au raportat degradări ale libertăţii presei. Pe de altă parte, Israelul este una din puţinele ţări la nivel mondial care au raportat îmbunătăţiri în domeniul presei, obţinând statutul de "ţară liberă", după ridicarea restricţiilor impuse după conflictul din Gaza, la sfârşitul lui 2008.

Africa de Sud şi Namibia se disting în regiunea africană ca fiind excepţiile în rândul numeroaselor situaţii de îngrădire a libertăţilor presei, raportate în Africa subsahariană. Aceste regiuni trec drept "libere" sau "parţial libere", în timp ce Madagascar este considerată "non-liberă".

În America Latină, declinul libertăţii presei este mai crescut în Mexic şi Honduras, situaţia înrăutăţindu-se şi în ţări precum Ecuador, Nicaragua şi Venezuela.

Totodată, în Asia, Bangladesh şi Boutan au trecut de la statutul de ţări "non-libere" la cel de "parţial libere". De asemenea, ameliorări în domeniul libertăţii presei s-au observat şi în India şi în Indonezia, dar nu şi în China.

Pe de altă parte, Rusia este, conform raportului Freedom House, una dintre ţările cele mai represive şi periculoase în ceea ce priveşte mass-media.

În ceea ce priveşte Europa Occidentală, doar Italia este o ţară considerată "parţial liberă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici