Romanul lui Radu Boroianu "Despovărarea. Simţuri şi instincte", lansat în Capitală. FOTO

Romanul autobiografic al lui Radu Boroianu "Despovărarea. Simţuri şi instincte" a fost lansat marţi seară în Aula Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I" din Bucureşti, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

435 afișări
Imaginea articolului Romanul lui Radu Boroianu "Despovărarea. Simţuri şi instincte", lansat în Capitală. FOTO

Romanul lui Radu Boroianu "Despovărarea. Simţuri şi instincte", lansat în Capitală. Credit FOTO: Vali Bogdan

La eveniment au participat personalităţi ale elitei intelectuale româneşti, ale lumii artistice, cât şi politice. Foarte multe dintre numele celor prezenţi se regăsesc în paginile celor două volume scrise de Radu Boroianu - fie în cronologia evenimentelor care traversează deceniile, fie în subcapitolele dedicate familiei, prietenilor, teatrului şi muzicii, literaturii şi artelor frumoase, diplomaţiei şi, inevitabil, politicii.

Credit FOTO: Vali Bogdan

Un loc aparte în economia contextului politic îl ocupă preşedintele Emil Constantinescu, care a vorbit cu prietenie despre autor, despre aportul lui Radu Boroianu la succesul campaniei sale electorale şi, nu în ultimul rând, despre cei 30 de ani de la revoluţia (Revoluţia, a spus Emil Constantinescu) din decembrie 1989: "La 30 de ani de la revoluţia la care au participat atât de multe persoane, multe au devenit personalităţi; Radu Boroianu este o personalitate istorică", a încheiat preşedintele Emil Constantinescu.

Gazdele evenimentului au fost directorul general al BCU, conf. univ. dr. Mireille Rădoi, şi prof. univ. dr. Ioan Cristescu, directorul editurii Tracus Arte.

Credit FOTO: Vali Bogdan

Pentru mai bine de două ore, cei peste 170 de invitaţi au străbătut imaginar cei 77 de ani de viaţă ai autorului şi 77 de ani de istorie a României.

Ioan Cristescu a fost primul care a stârnit interesul celor de faţă, abordând cu rafinament critic şi vervă de scriitor dubla ipostază pe care Radu Boroianu şi-a asumat-o: de personaj central şi de autor.

Credit FOTO: Vali Bogdan

Academicianul Nicolae Breban - care poate fi regăsit într-un amplu eseu în subcapitolul intitulat "Prieteni" - a evocat acei ani ai tinereţii în care s-au cunoscut şi a depus, parcă, mărturie pentru cele scrise, pentru anvergura protagonistului şi pentru reuşita demersului pe care şi l-a propus. A vorbit despre "loialitatea" şi "consecvenţa" faţă de sine însuşi cu care Radu Boroianu a traversat "bolgiile politicii de după revoluţie", dar, în spiritul acid care îl caracterizează, a adăugat: "dar nu-l admir pentru asta". Ci pentru faptul că Radu Boroianu a hotărât, cedând şi îndemnurilor repetate ale lui Nicolae Breban, să scrie. Iată că a scris, a scris despre sine şi despre istoria trăită acut împreună cu familia, a scris despre oameni care i-au fost prieteni, despre neprieteni şi despre cei care s-au dovedit a rămâne adevăraţi prieteni.

Între aceştia din urmă, şi criticul de artă Pavel Şuşară, care a vorbit despre dimensiunea profund spirituală a autorului, ce îşi pune amprenta pe structura romanului.

Credit FOTO: Vali Bogdan

În final, Radu Boroianu a mărturisit că, în 2017, când a trebuit să lase în urmă activitatea instituţională… "am simţit cum începe să-mi crească o cocoaşă care mă apăsa din ce în ce mai tare. Ştiu că, dacă nu lăsam jos această povară, n-aş fi putut merge mai departe".

Lansarea de marţi aduce publicului nu numai un roman autobiografic "al întrebării sale despre propria viaţă" - cum a spus scriitorul Nicolae Breban –, nu numai o frescă istorică sau "o docu-drama" - cum a încercat Ioan Cristescu să definească al doilea volum al "Depovărării", ci şi o mărturisire de credinţă a lui Radu Boroianu: pentru Dumnezeu, pentru România, pentru familie şi pentru prieteni.

"Mi-am pus numele - şi a fost tipărit - pe traduceri, pe articole de tot felul, pe afişe de teatru, pe mesaje, discursuri sau programe/proiecte politice doar liberale. Un timp pe care încep amarnic a-l regreta. Trăiesc însă, cu o intensitate juvenilă şi un distrugător spirit nemulţumit, târzia experienţă a unei cărţi, la jumătate de drum între literatură şi eseu, despre viaţa mea, despre cei pe care i-am întâlnit, despre întâmplări şi sentimente, experienţe bune sau nefericite, despre soare şi întuneric, despre frig şi zăpadă, despre vânturi şi ploi, despre drumuri, drumeaguri şi poteci, despre înfrângeri – cam dese – şi victorii – cam rare –, despre îndemnuri, poveţe şi, mai ales, despre credinţă. Nu cred că am greşit alegându-mi-l, din noianul de titluri sau semnificaţii, pe acesta de pe copertă: Simţuri şi instincte, ce-mi vor însoţi «Despovărarea».", scrie Radu Boroianu.

Radu Boroianu este regizor de teatru şi absolvent al cursurilor postuniversitare de expertiză în artele frumoase. A fost director al Trustului de presă şi al Editurii "Viitorul Românesc" (1990-1993), vicepreşedinte al PNL-AT (1990 – 1994), PNL (1994 – 1997), membru al conducerii Institutului de Studii Liberale. Secretar de Stat în Ministerul Culturii (1990 – 1992 şi 2013 –2014). În 1996 a fost ales senator PNL Ilfov. A fost Ministru Delegat al Informaţiilor Publice (1996 – 1997). A fost ambasador al României în Elveţia (1997 – 2001). În 2005 a fost numit numit Secretar de Stat pentru Francofonie în cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi reprezentant personal al Preşedintelui României în Consiliul Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei. În perioada 2015 – 2017 a fost Preşedintele Institutului Cultural Român. Radu Boroianu este Cavaler al Legiunii de Onoare, Franţa (1998), Comandor al Ordinului de Merit, România (2000) şi medaliat cu aur al Senatului Republicii Franceze (2007), Mare Ofiţer în Ordinul Portughez de Merit (2015). În anul 2015, Radu Boroianu s-a retras din viaţa politică.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici