Ruxandra Ghiţescu, Cristina Groşan şi Ioana Drăghici, printre profesioniştii români de la Berlinale Talents

Regizoarele Ruxandra Ghiţescu, Natalia Saufert şi Cristina Groşan, monteurul Laszlo Istvan Dunai şi producătoarea Ioana Drăghici vor participa la secţiunea Berlinale Talents a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin 2015, informează Institutul Cultural Român (ICR) din capitala germană.

308 afișări
Imaginea articolului Ruxandra Ghiţescu, Cristina Groşan şi Ioana Drăghici, printre profesioniştii români de la Berlinale Talents

Ruxandra Ghiţescu, Cristina Groşan şi Ioana Drăghici, printre profesioniştii români de la Berlinale Talents

Potrivit ICR Berlin, în secţiunea Berlinale Talents, care este dedicată tinerelor talente din domeniul cinematografic, au fost selectate regizoarele Ruxandra Ghiţescu, Natalia Saufert şi Cristina Groşan, dar şi monteurul Laszlo Istvan Dunai şi producătoarea Ioana Drăghici.

La acest program există anual în jur de 4.000 de aplicaţii, dintre care sunt invitaţi 300 de participanţi.

Dintre experţii Berlinale Talents invitaţi din 2003 până în prezent să participe la sesiuni de training cu tinerele talente se numără nume ca Gael García Bernal, Juliette Binoche, Willem Dafoe, Julie Delpy, Charlotte Rampling, Keanu Reeves, Wim Wenders, Michael Werner şi Wong Kar-wai.

Tot în cadrul Berlinalei 2015, Centrul Naţional al Cinematografiei va organiza Standul românesc la Berlinale Film Market, cu scopul de a introduce producţiile româneşti pe piaţa internaţională, de a crea legături pentru coproducţii internaţionale, precum şi de a prezenta România ca platou de filmare pentru investiţii ale marilor case de producţie internaţionale.

Festivalului Internaţional de Film de la Berlin 2015 se va desfăşura în perioada 5 - 15 februarie.

În competiţia oficială a Berlinalei 2015 a fost selectat lungmetrajul "Aferim!", în regia lui Radu Jude. "Aferim!" este un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoţit de fiul său (Mihai Comănoiu), caută un rob fugar (Cuzin Toma).

Din distribuţia peliculei fac parte actorii Teodor Corban, Mihai Comănoiu, Cuzin Toma, Alexandru Dabija, Luminiţa Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache, Alexandru Bindea, Mihaela Sîrbu, Adina Cristescu, Şerban Pavlu, Gabriel Spahiu şi Dan Nicolaescu.

"Aferim!" este singurul film românesc selectat în competiţia oficială a Berlinalei, alături de producţii precum "Queen of Desert" (regia Werner Herzog), "Taxi" (regia Jafar Panahi), "Knight of Cups" (regia Terrence Malick), "Eisenstein in Guanajuato" (regia Peter Greenaway), informează un comunicat remis MEDIAFAX.

Pe de altă parte, pelicula "De ce eu?", de Tudor Giurgiu, va avea premiera mondială în secţiunea Panorama a ediţiei din acest an a Berlinalei.

Thrillerul politic este inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002, la doar 29 de ani, în contextul anchetei asupra unui alt procuror, Alexandru Lele. Cristian (Emilian Oprea) este un tânăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupţie în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. El investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are însă implicaţii la nivel extrem de înalt şi îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercînd să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă şi se expune unor revelaţii dureroase şi neaşteptate.

Distribuţia filmului "De ce eu? este întregită de actorii Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Alin Florea, Lucreţia Mandric, Sore Mihalache, Ionuţ Caras, Virgil Ogăşanu.

Institutul Cultural Român din Berlin a anunţat că se implică atât financiar, cât şi logistic în susţinerea prezenţei la festival a reprezentanţilor români din industria cinematografică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici