Săftoiu: Vom elabora o strategie pe achiziţia de filme, pentru ca TVR să scape de contractele oneroase

Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al TVR, a declarat pentru MEDIAFAX că managementul Televiziunii Române va elabora o strategie în privinţa achiziţiei de filme, astfel încât instituţia să scape de contractele care s-au dovedit oneroase.

335 afișări
Imaginea articolului Săftoiu: Vom elabora o strategie pe achiziţia de filme, pentru ca TVR să scape de contractele oneroase

Săftoiu: Vom elabora o strategie pe achiziţia de filme, pentru ca TVR să scape de contractele oneroase (Imagine: Alexandru Solomon/ Mediafax Foto)

Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune (SRTv) a adoptat pe 15 mai două hotărâri prin care l-a mandatat pe Claudiu Săftoiu să negocieze cu două companii de distribuţie de filme, Universal Studios International BV şi Prorom.

Astfel, prin Hotărârea CA nr. 53 din 15 mai, Claudiu Săftoiu a fost mandatat "să semneze forma in extenso a contractului TVR 3 Year Library Deal între SRTv şi Universal Studios International BV, cu respectarea condiţiilor financiare prevăzute în Deal Memo/Letter Agreement - TVR005/2012; SRTV 1 9083/2012".

Hotărârea a fost luată având în vedere o altă decizie a CA (nr.31/28.02.2012), privind aprobarea semnării unui memo deal între SRTv şi Universal Studios International BV, "în vederea soluţionării amiabile a litigiului ce a fost negociat ca urmare a discuţiilor purtate între SRTv şi reprezentanţii Universal Studios International BV".

De asemenea, decizia a fost luată având în vedere prevederile unei alte hotărâri (nr.37/28.03.2013) a CA, privind aprobarea unui raport în legătură cu "analiza şi evaluarea contractelor de achiziţie film încheiate de SRTv, concluziile, recomandările specifice, precum şi observaţiile generate privind abordarea derulării atât a celor prezente, cât şi a celor viitoare".

Hotărârea a fost aprobată cu şapte voturi "pentru" (Claudiu Săftoiu, Claudiu Brânzan, Sorin Burtea, Raico Cornea, Lucia Hossu Longin, Gabriel Tufeanu şi Nagy Zoltan Levente), cinci "abţineri" (Radu Carp, Romina Gabriela Surugiu, Valentin Nicolau, Ada Meseşan, Cristian Niţulescu ), în timp ce Nicoteta Nicolicea nu a votat.

Pe de altă parte, prin Hotărârea CA nr. 54 din 15 mai, Claudiu Săftoiu a fost mandatat "să semneze amendamentul la contractul - cadru de tip commitment - life of series TVR 877/2001, încheiat între SRTv şi compania Prorom, pentru sezonul 11 din serialul «CSI»". Mandatul se limitează exclusiv la seriatul «CSI»", se spune în hotărâre.

Documentul a fost aprobat cu şapte voturi "pentru" (Claudiu Săftoiu, Claudiu Brânzan, Sorin Burtea, Raico Cornea, Lucia Hossu Longin, Cristian Niţulescu şi Nagy Zoltan Levente), patru "abţineri" (Radu Carp, Romina Gabriela Surugiu, Ada Meseşan, Gabriel Tufeanu), un vot "împotrivă" (Vatentin Nicolau), în timp ce Nicoteta Nicolicea nu a votat.

Contactat de MEDIAFAX, Claudiu Săftoiu a declarat că nu poate să spună valoarea acestor contracte, pentru că acestea "au un statut de confidenţialitate".

"Dacă e nevoie, într-o procedură specială le putem face publice. Problema este următoarea: în Televiziunea Română s-a constat că cele mai mari pierderi, între ghilimele, în sensul că s-a plătit foarte mult şi s-a obţinut mult prea puţin, a fost în domeniul achiziţiei de filme, de ani şi ani de zile. Proceduri comerciale între SRTv şi firmele distribuitoare de film au făcut ca, de la an la an, să se acumuleze continuu datorii, datorită condiţiilor constrângătoare şi defavorizante pentru televiziunea publică. Eu am primit în Consiliul de Administraţie acest mandat de a face ca să oprim parte dintre aceste contracte care s-au dovedit oneroase pentru televiziunea publică, unele dintre ele suscitând şi o controversă legată de capacitatea conducerii de a reuşi să salveze instituţia de astfel de contracte, care practic numai constrâng de multe ori managementul să semneze noi şi noi contracte în ideea de acoperi reeşalonările", a spus Claudiu Săftoiu.

El a precizat că, în momentul acesta, este în poziţia de a face ultimele negocieri amiabile cu cel puţin una dintre aceste firme, respectiv Prorom. "Şi mai apoi, în situaţia în care lucrurile nu evoluează spre o înţelegere amiabilă, să mergem în instanţă, pentru a încerca să deschidem aceste contracte, care sunt deosebit de complicate, inclusiv pentru justiţia română", a spus Săftoiu.

Claudiu Săftoiu a spus că, în curând, va fi elaborată o strategie în privinţa achiziţiei de filme în TVR.

"Important e un lucru, că CA-ul m-a mandatat să fac tot ce este posibil legal pentru ca aceste contracte să nu aducă prejudicii pe mai departe televiziunii publice. În momentul acesta, niciunul dintre cele pe care am încercat noi să le prelungim într-o formă sau alta nu a adus vreun prejudiciu de un leu măcar televiziunii publice. E un moment de cotitură şi, mai mult decât atât, am solicitat şi foarte curând, în viitoarele şedinţe de CA, vom elabora o strategie pe achiziţie film, pentru ca astfel de situaţii să nu se mai întâmple", a explicat Claudiu Săftoiu.

Potrivit raportului de activitate al SRTv pe 2012, Televiziunea Română avea la sfârşitul anului trecut datorii comerciale în cuantum de 124.436.825 lei, între furnizorii cărora SRTv le datora bani la acel moment numărându-se: Universal Studios International BV (7.029.000 de lei), RO Image 2000 SRL (218.000 de lei), Prorom (8.988.000 lei), Daro Film Distribution GMBH (1.918.000 lei), The Walt Disney Company (2.232.000 lei).

În acelaşi raport se mai spunea că "valorile unor contracte s-au majorat, în unele cazuri creşterea fiind progresivă": "TVR a reuşit să renegocieze unele contracte cu distribuitorii şi să reeşaloneze termene de plata. Demersurile de renegociere nu au fost întotdeuna finalizate din pricina situaţiei financiare a SRTv. Continuarea colaborării cu diverşi furnizori a fost condiţionată de contractarea unor noi angajamente financiare, aşa cum s-a întâmplat şi în cea de-a doua parte a anului trecut. Consiliul de Administraţie nu a fost de acord cu achiziţia pachetului de filme Prorom - în noiembrie 2012 şi, în urma evaluărilor şi propunerilor comisiei, a dat mandat PDG să soluţioneze deal-memorandum-ul dintre SRTv şi RO Image/Prorom".

În domeniul vânzărilor de programe, SRTv s-a concentrat anul trecut în special pe valorificarea imaginilor de arhivă. "Suma totală din vânzările realizate în anul 2012 a fost de 100.670 euro", se spunea în raport.

SRTv avea datorii totale de circa 620 de milioane de lei la 31 decembrie 2012, reprezentând datorii fiscale, dar şi obligaţii de natură comercială care au o vechime de cel puţin trei ani, potrivit raportului de activitate al TVR pe anul trecut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici