Sarkozy îl apără pe Balzac de Google

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, nu doreşte ca patrimoniul literar al ţării sale să fie controlat de Google, referindu-se la încercarea companiei americane de a digitaliza milioane de cărţi din întreaga lume.

16 afișări
Imaginea articolului Sarkozy îl apără pe Balzac de Google

Sarkozy îl apără pe Balzac de Google (Imagine din arhivă; Thomas Dan/Mediafax Foto)

Reprezentanţii administraţiei franceze sunt hotărâţi să nu permită ca literatura franceză să fie înglobată într-un mare proiect internaţional de digitalizare, şi doresc să îşi creeze propriul plan de publicare online a operelor literare.

"Nu ne vom lasa privaţi de moştenirea noastră, în beneficiul unei companii, indiferent cât de mare, prietenoasă sau americană este aceasta", a declarat Sarkozy, fără să precizeze numele Google, dar făcând o aluzie evidentă la compania americană.

Preşedintele francez a declarat că digitalizarea operelor literare ar putea fi unul dintre proiectele finanţate dintr-un împrumut naţional de miliarde de euro, ce urmează să fie alocate investiţiilor strategice de anul viitor.

"Nu ne vom lăsa privaţi de ceea ce mai multe generaţii au creat în limba franceză, doar pentru că nu suntem capabili să ne finanţăm propriul nostru proiect de digitalizare", a mai adăugat Sarkozy.

Proiectul Google de a digitaliza milioane de opere literare a atras nemulţumiri şi în alte ţări, precum Statele Unite, China sau Germania.

În Statele Unite, Google şi sindicatul scriitorilor şi Asociaţia editorilor americani au semnat un acord în octombrie 2008, în urma unei acţiuni în instanţă înaintate, în 2005, de către autori şi editori, împotriva companiei de internet, pe tema încălcării drepturilor de autor în cazul digitalizării cărţilor.

Premierul francez Francois Fillon a ordonat, luna trecută, crearea unei comisii care să pregătească un proiect de relansare al sectorului de publishing, considerând că este important să nu se ajungă şi în acest domeniu la probleme mai grave, de tipul descărcărilor ilegale de conţinuturi, care au afectat puternic industria filmului şi cea muzicală.

Într-o scrisoare deschisă, Fillon a listat câteva posibile strategii, începând cu scanarea şi digitalizarea cărţilor din bibliotecile europene. Alte proiecte se refereau la introducerea unor legi anti-piraterie în industria de publishing şi la dezvoltarea segmentului de carte digitală.

Guvernul francez a propus unul dintre cele mai stricte proiecte de lege împotriva pirateriei online, care a fost aprobat în luna septembrie şi de Parlament. Potrivit acestei legi, utilizatorii care descarcă ilegal conţinuturi de pe web riscă să fie deconectaţi de la reţeaua de internet.

Totodată, guvernul francez a făcut presiuni asupra reprezentanţilor Comisiei Europene pentru a aproba proiectul de digitalizare masivă a operelor literare, atacând în mod evident compania Google.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici