Scandal la CNA, cu acuzaţii, jigniri şi ameninţări, între Constantin Duţu şi Dan Grigore

Doi dintre membrii CNA, Constantin Duţu şi Dan Grigore, s-au certat violent în şedinţa de marţi a Consiliului, scandalul pornind de la o greşeală gramaticală făcută de Duţu şi degenerând în acuzaţii, jigniri şi ameninţări.

166 afișări
Imaginea articolului Scandal la CNA, cu acuzaţii, jigniri şi ameninţări, între Constantin Duţu şi Dan Grigore

Scandal la CNA, cu acuzaţii, jigniri şi ameninţări, între Constantin Duţu şi Dan Grigore (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Scandalul între cei doi a izbucnit în şedinţa de marţi a Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), după ce Dan Grigore a corectat o greşeală gramaticală făcută de Constantin Duţu, când acesta încerca să-şi spună punctul de vedere în legătură cu primul subiect al ordinii de zi a şedinţei.

Acest lucru l-a nemulţumit pe Constantin Duţu, care i-a reproşat lui Dan Grigore: "Dumneavoastră mă corectaţi, aţi terminat la Vulcan, domnule". El a continuat spunându-i lui Dan Grigore: "Căutaţi scandal".

"Ne-aţi făcut de ruşine CNA-ul", a mai spus Constantin Duţu, adresându-se lui Dan Grigore şi Narcisei Iorga. "Mi-ar fi ruşine să vorbesc, în locul dumneavoastră", a mai spus Duţu.

"Vă atrag atenţia că am găsit oameni receptivi la Comisia de cultură, când am corectat greşelile de limba română", i-a spus Dan Grigore lui Constantin Duţu. Dan Grigore a făcut referire la faptul că Duţu a fost membru al Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor.

"Mă înveţi dumneata să vorbesc, dumneavoastră care cântaţi la ţambal....", i-a spus, în schimb, Duţu lui Dan Grigore, încercând să-l denigreze pe pianist.

"Vreţi să vorbiţi tot timpul, vreţi să vă daţi în stambă. Eu v-am stimat întotdeauna, v-am spus «maestre»", i-a spus Constantin Duţu lui Dan Grigore.

În acest context, în discuţie a intrat şi Narcisa Iorga, un alt membru al CNA, care i-a cerut lui Constantin Duţu să revină "la subiect".

Acest lucru l-a făcut pe Duţu să îi spună Narcisei Iorga: "Nu vreţi să vă astâmpăraţi?".

Astfel şi Narcisa Iorga a intrat în conflict: "Dar cine sunteţi dumneavoastră să-mi spuneţi să mă astâmpăr? Ce-ar trebui să fac să mă astâmpăr? Asta e o ameninţare publică", i-a spus Narcisa Iorga lui Constantin Duţu.

Şi Dan Grigore a încercat să reia dialogul cu Constantin Duţu: "Eu vă cer să vă exprimaţi corect în limba română. Neacordul cu genul şi cu alte caracteristici ale exprimării este tipic unui anumit nivel de cultură".

Pe de altă parte, Narcisa Iorga i-a cerut lui Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA - care conduce şedinţa de marţi a Consiliului, în absenţa lui Răsvan Popescu, preşedintele CNA -, să-l dea afară din şedinţă pe Constantin Duţu.

Acest lucru l-a făcut pe Constantin Duţu să spună din nou: "Nu vreţi să vă astâmpăraţi".

"Măcar eu nu-mi fac promovarea propriei afaceri, cu CD-uri, DVD-uri, în CNA. Nu mă mai ameninţaţi, vă rog eu frumos", i-a spus Iorga lui Constantin Duţu.

Astfel, conflictul a continuat, întinzându-se pe durata a circa zece minute.

Constantin Duţu a continuat să îl acuze pe Dan Grigore, adresându-i-se cu fraze precum: "Eşti un nimeni", "Du-te, mă, de aici", "Nu îţi e ruşine, măgarule ce eşti".

"Aveţi grijă cum vorbiţi. Chiar dacă vă corectez agramatismele, eu vă vorbesc respectus. E un mod incalificabil să vorbiţi aşa", a spus Dan Grigore, afirmând, la rândul său, că nivelul lui Constantin Duţu este "de genunchiul broaştei".

Foarte supărat, Constantin Duţu i s-a adresat din nou lui Dan Grigore: "Uitaţi că aţi fost trimis aici de PNŢCD". "Eşti un nimeni", a continuat Duţu.

Dan Grigore a spus că nu a fost trimis de PNŢCD în CNA şi nu a fost membru al acestui partid.

În timpul scandalului, mai mulţi membri ai CNA au ieşit din sala de şedinţe, printre cei rămaşi numărându-se şi Gelu Trandafir, care a încercat să-i despartă pe Constantin Duţu şi Dan Grigore, ce se apropiaseră foarte mult unul de celălalt.

"Eu vă vorbesc politicos şi dumneavoastră vreţi să mă luaţi la bătaie? Cine sunteţi dumneavoastră, al doilea Mircea Badea? Cum vorbiţi cu mine, cum vă permiteţi? Pentru că vă corectez agramatismele?", i-a spus Dan Grigore lui Constantin Duţu. "Este o acuzaţie că am fost PNŢ-ist. Cum vă permiteţi să îmi vorbiţi aşa?", a mai spus Grigore.

"Pentru că vorbiţi ţigăneşte?", i-a răspus Constantin Duţu.

În cele din urmă, Gelu Trandafir a reuşit să-i scoată din sala de şedinţe pe Constantin Duţu şi pe Dan Grigore, şedinţa CNA întrerupându-se pentru încă circa zece minute.

Potrivit site-ului CNA, Constantin Duţu a fost artist-balerin, coregraf, producător, om de afaceri, vicepreşedinte al Comisiei de cultură, artă şi mass-media a Camerei Deputaţilor (membru PRM). Este absolvent al Academiei de Regie şi Artă Coregrafică din Moscova (în 1963). A fost numit membru al Consiliului Naţional al Audiovizualui de Parlament, la propunerea Camerei Deputaţilor, pentru perioada 2006 - 2012.

Dan Grigore este Cavaler al Artelor şi Literelor - ordinul fiindu-i acordat de Guvernul francez în 1999 -, a făcut studii la Conservatorul Rimski-Korsakov din Sankt Petersburg (1962 - 1964) şi la cel de muzică din Bucureşti (1964 - 1966), a obţinut bursa Herder la Academia de muzică din Viena. Statul român i-a acordat, în 2000, Ordinul "Serviciul Credincios în grad de Mare Cruce", potrivit site-ului CNA. Dan Grigore a fost numit membru al CNA de Parlament, la propunerea Guvernului României, pentru perioada 2006 - 2012.

Consiliul Naţional al Audiovizualului este garantul interesului public şi unică autoritate de reglementare în domeniul comunicării audiovizuale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici