SCANDAL URIAŞ în Germania, după republicarea volumului "Mein Kampf", de Adolf Hitler

Decizia Germaniei de a publica în ianuarie, pentru prima dată după moartea lui Adolf Hitler, volumul "Mein Kampf", manifestul fostului lider nazist, a generat în această ţară un scandal uriaş, întrucât textul este considerat fie o diatribă rasistă incendiară, fie un instrument educaţional folositor.

6696 afișări
Imaginea articolului SCANDAL URIAŞ în Germania, după republicarea volumului "Mein Kampf", de Adolf Hitler

Republicarea volumului "Mein Kampf", de Adolf Hitler, generează un scandal uriaş în Germania

După 70 de ani, drepturile de autor asupra textului, scris de Hitler în perioada 1924-1926 şi interzis de Aliaţi la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, expiră la sfârşitul acestui an, deschizând calea spre publicarea unei noi ediţii a cărţii, care va include secţiuni explicative şi peste 3.500 de adnotări, informează Reuters.

În ianuarie, această carte de 2.000 de pagini, publicată în două volume, va fi pusă în vânzare, după trei ani de muncă intensă depusă de specialiştii de la Institutul de Istorie Contemporană din Munchen.

Adolf Hitler a scris cea mai mare parte din primul volum al cărţii "Mein Kampf", o lucrare profund autobiografică, în timp ce se afla în închisoarea Landsberg, după eşecul "Puciului de la berărie", o tentativă eşuată de lovitură de stat organizată de Partidul Nazist în 1923. După ce a fost eliberat din închisoare, Hitler a scris şi cel de-al doilea volum al cărţii, în timp ce se afla în cabana sa din regiunea montană Berchtesgaden.

În această carte, un amestec de experienţe personale şi de ideologie politică, fostul lider nazist şi-a prezentat strategia. Devenit bestseller după ce Hitler a fost numit în funcţia de cancelar al Germaniei în 1933, volumul "Mein Kampf" s-a vândut, până în 1945, în peste 12 milioane de copii şi a fost tradus în 18 limbi.

Republicarea cărţii reprezintă o decizie majoră pentru Germania, care este încă profund marcată de greaua moştenire lăsată de era nazistă şi de Holocaust.

Sondajele de opinie au evidenţiat o divizare extrem de profundă a societăţii germane în această privinţă. Un sondaj realizat de YouGov, luna trecută, a arătat că 51% dintre germani se opun menţinerii interdicţiei de publicare a cărţii "Mein Kampf". La rândul său, landul Bavaria s-a prelevat în repetate rânduri până acum de invocarea drepturilor de autor, care i-au fost transferate de Aliaţi, pentru a se opune republicării.

Peter Longerich, biograf al lui Hitler, consideră că germanii au ajuns într-un punct în care tabuurile sunt sfărâmate.

"Am intrat probabil într-o etapă în care poţi să faci mult mai multe lucruri cu Hitler şi textele sale decât puteai să faci în urmă cu 10-20 de ani. În era mass-media, tabuurile sunt în mod constant sfărâmate, iar textele nu mai pot fi ţinute sub lacăt", a declarat istoricul german.

Printre celelalte momente hotărâtoare care au marcat în ultimii ani opinia publică din Germania s-au aflat filmul din 2004 "Ultimele zile ale lui Hitler/ Der Untergang", o explorare fictivă a ultimelor zile din viaţa dictatorului nazist, dar şi fenomenalul succes comercial pe care l-a avut filmul din acest an "Er ist wieder da", o adaptare cinematografică a unui roman de satiră, care îşi imaginează reînvierea lui Hitler în zilele moderne din secolul al XXI-lea şi transformarea lui într-o vedetă a spectacolelor de stand-up comedy.

Demolarea minciunilor naziste - Deşi sunt perfect conştienţi de controversele care înconjoară "Mein Kampf", experţii de la Institutul de Istorie Contemporană din Munchen afirmă că obiectivul acestui proiect editorial este acela de a demola propaganda nazistă şi de a submina orice putere simbolică pe care această carte încă o mai deţine.

"Scopul nostru este de a prezenta «Mein Kampf" ca pe un sursă frapantă de documentaţie pentru istoria contemporană, pentru a descrie contextul în care s-a produs geneza părerilor lui Hitler", a precizat instituţia germană citată.

Pentru a preveni orice exploatare comercială a acestui volum controversat, Institutul de Istorie Contemporană a luat decizia de a-l publica el însuşi. Prima ediţie va avea un tiraj de aproximativ 4.000 de copii.

Consiliul Central al Evreilor din Germania are rezerve mari faţă de acest proiect, considerând că volumul în cauză, considerat de unii dintre liderii comunităţii evreieşti ca o "diatribă antisemită", ar trebui să rămână interzis.

"După expirarea drepturilor de autor, există un risc foarte mare ca această palidă tentativă de carte să devină disponibilă unui public mult mai larg", a precizat Josef Schuster, preşedintele consiliului citat.

Cu toate acestea, Josef Schuster recunoaşte că înţelegerea contextului istoric reprezintă un element important în ceea ce priveşte explicarea nazismului şi a Holocaustului: "Aşadar, nu avem nimic de obiectat, dacă o ediţie academică va fi publicată însoţită de comentarii şi va fi disponibilă pentru cercetări ştiinţifice şi în scopuri educative".

Autorităţile germane au anunţat însă, foarte clar, că orice retipărire a unei versiuni needitate a cărţii va fi supusă consecinţelor generate de legile în vigoare.

Însă Asociaţia profesorilor din Germania doreşte ca noul volum să fie utilizat în şcoli.

"O folosire profesionistă a unor pasaje din carte, în timpul orelor de curs, poate să contribuie la imunizarea împotriva extremismului politic", a declarat Josef Kraus, preşedintele acestei asociaţii, pentru publicaţia Handelsblatt.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici