Scriitorul Mircea Cărtărescu va primi premiul Festivalului Literar de la Vilenica, Slovenia

Scriitorul Mircea Cărtărescu va primi premiul Festivalului Internaţional Literar de la Vilenica, Slovenia, ajuns la cea de-a 26-a ediţie, care se va desfăşura între 7 şi 11 septembrie, informează Ambasada Sloveniei în România.

55 afișări

Festivalul Internaţional Literar de la Vilenica se ţine în peştera cu acelaşi nume, cunoscută ca fiind cea mai veche peşteră turistică din Europa, aflată în apropierea oraşului Sežana, precum şi în alte sate şi oraşe din împrejurimi.

Evenimentul, care reuneşte poeţi, prozatori, eseişti şi dramaturgi, la mese rotunde, simpozioane, lecturi, prezentări de carte şi un târg, este organizat de Asociaţia Scriitorilor din Slovenia şi Centrul Cultural Vilenica din Sežana.

Încă de la prima ediţie, din 1986, punctul culminant al festivalului l-a reprezentat acordarea Premiului Literar Vilenica unui scriitor din Europa Centrală, pentru realizări excepţionale în literatură.

La cea de-a 26-a ediţie, marele premiu al festivalului îi va fi decernat lui Mircea Cărtărescu, pe 10 septembrie, în peştera Vilenica, potrivit site-ului oficial al evenimentului.

Printre laureaţii Premiului Vilenica se numără şi Ana Blandiana, alături de Milan Kundera (Cehia) şi Peter Eszterházy (Ungaria).

Mircea Cărtărescu s-a născut pe 1 iunie 1956, la Bucureşti. A absolvit Facultatea de Limbă şi Literatură Romană a Universităţii din Bucureşti în 1980. În prezent este conferenţiar doctor la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti. Este poet, prozator, eseist, critic literar şi publicist. Cărţile sale au fost premiate de Academia Romană, Uniunea Scriitorilor din România şi din Republica Moldova, Asociaţia Scriitorilor Profesonişti din România (ASPRO), Asociaţia Scriitorilor din Bucureşti, Asociaţia Editorilor din România, precum şi de revistele Cuvântul, Ateneu, Flacără, Tomis şi Ziarul de Iaşi. Au fost nominalizate în Franţa pentru premiile Médicis - Le meilleur livre étranger, Prix Union Latine. Volumul de proză "Nostalgia" a primit, în 2005, Premiul "Giuseppe Acerbi", Castel Goffredo, Italia. Cărtărescu a fost invitat la târguri de carte prestigioase precum cele de la Frankfurt, Leipzig, Goteborg şi Torino. Scriitorul a fost decorat anul trecut cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler, prestigioasă decoraţie acordată de statul francez în domeniul culturii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici