Scriitorul Salman Rushdie, recompensat cu premiul pentru curaj PEN/Pinter pe 2014

Salman Rushdie este laureatul premiului pentru curaj PEN/Pinter pe 2014, care va fi decernat scriitorului britanic de origine indiană în semn de recunoaştere a eforturilor depuse de acesta în lupta pentru sprjinirea libertăţii de exprimare şi pentru ajutorul generos adus altor autori.

107 afișări
Imaginea articolului Scriitorul Salman Rushdie, recompensat cu premiul pentru curaj PEN/Pinter pe 2014

Salman Rushdie (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

PEN/Pinter Prize, creat în 2009 de fundaţia caritabilă Pen, înfiinţată de mai mulţi scriitori în 2009, poartă numele dramaturgului britanic Harold Pinter, care era un avocat înflăcărat al drepturilor omului şi un susţinător ardent al cauzelor sociale, informează Reuters.

În fiecare an, un scriitor britanic primeşte acest premiu alături de un autor din altă ţară care a fost persecutat pentru credinţele sale sau modul în care se exprimă. Identitatea autorului premiat este dezvăluită în timpul ceremoniei.

În acest an, ceremonia de decernare a premiului va avea loc pe 9 octombrie, la British Library din Londra.

Scriitorul britanic Salman Ruhdie, autorul "Versetelor satanice" - carte ce conţine un pasaj în care prostituate visează să devină femeile lui Mahomed -, a fost condamnat la moarte pe 14 februarie 1989, printr-un decret religios emis de ayatolahul Rouhollah Khomeini. Fondatorul Republicii islamice Iran cere tuturor musulmanilor să-i execute rapid pe autorul şi pe editorii cărţii, indiferent unde s-ar afla, pentru ca "nimeni să nu mai îndrăznească să ofenseze valorile sacre ale musulmanilor". În septembrie 1998, autorităţile iraniene au promis că nu se va aplica decretul, dar totuşi nu l-au anulat. În 1991, traducătorul nipon al cărţii a fost asasinat, iar traducătorul italian a fost rănit.

Cu toate acestea, în 2012, recompensa oferită pentru asasinarea scriitorului britanic de origine indiană Salman Rushdie a fost mărită cu 500.000 de dolari de o organizaţie religioasă din Iran şi a ajuns în prezent la suma de 3,3 milioane de dolari, după cum a relatat recent presa internaţională.

Salman Rushdie este autorul a şaisprezece cărţi, printre care "Copiii din miez de noapte", roman câştigător al Booker Prize, în 1981, al Booker of Bookers, în 1993, şi, în 2008, al Best of Booker. "Ultimul suspin al Maurului" a câştigat Whitbread Prize în 1995 şi premiul Aristeion pentru literatură al Uniunii Europene. În 2007, Salman Rushdie a fost învestit cu titlul de cavaler al Marii Britanii pentru servicii aduse literaturii. Este membru al Societăţii Regale pentru Literatură/ Royal Society of Literature şi Comandor al Ordinului Artelor şi Literelor. Publicarea "Versetelor satanice" a determinat nu doar condamnarea sa la moarte din partea ayatolahului Ruhollah Khomeini, ci şi o lungă criză diplomatică între Londra şi Teheran.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici