Scriitorul ucrainean Serhij Żadan a câştigat Premiul Europei Centrale Angelus din Polonia 2015

Scriitorul ucrainean Serhij Żadan a primit, sâmbătă seară, în cadrul unei gale ce a avut loc la Teatrul Muzical Capitol din Wrocław, Premiul Europei Centrale Angelus - cea mai importantă distincţie în domeniul creaţiei de proză pentru un volum tradus în limba polonă -, pentru cartea "Mezopotamia".

118 afișări
Imaginea articolului Scriitorul ucrainean Serhij Żadan a câştigat Premiul Europei Centrale Angelus din Polonia 2015

Scriitorul ucrainean Serhij Żadan a câştigat Premiul Europei Centrale Angelus din Polonia 2015

Sâmbătă seară, la Teatrul Muzical Capitol din Wrocław, a avut loc gala de decernare a trofeului literar, iar scriitorul Serhij Żadan, din Ucraina, a primit Premiul Europei Centrale Angelus, pentru cartea "Mezopotamia".

Pentru acest premiu au fost selectaţi în finală alţi şase scriitori: Lucian Dan Teodorovici (România), Jacek Dehnel (Polonia), Andrzej Stasiuk (Polonia), Drago Jančar (Slovenia), Olga Tokarczuk (Polonia) şi Ziemowit Szczerek (Polonia).

În cadrul acestei gale, scriitorul român Lucian Dan Teodorovici a primit premiul special al cititorilor "Natalia Gorbaniewska", care a fost creat în 2013, în anul morţii poetei şi disidentei ruse şi preşedintă a juriului premiului Angelus. Distincţia a fost câştigată de autorul român în urma voturilor online ale cititorilor.

Lucian Dan Teodorovici a fost selectat în finala Premiului Literar al Europei Centrale Angelus, cu romanul "Matei Brunul", care a apărut la editura Polirom, în 2011 şi 2014, fiind disponibil şi în ediţie digitală. Ediţia polonă a romanului a apărut la editurile Amaltea/ATUT, în traducerea Radosławei Janowska-Lascar.

Înainte de anunţarea câştigătorilor, actori ai Teatrului Muzical Capitol din Wrocław au prezentat câte un moment artistic pentru fiecare volum nominalizat la acest premiu literar, folosindu-se de fragmente din cărţile respective.

De la prima ediţie a premiului Angelus, în 2006, câştigătorii acestei distincţii au fost Jurij Andruchowycz (Ucraina, 2006), Martin Pollack (Austria, 2007), Péter Esterházy (Ungaria, 2008), Josef Škvorecky (Cehia, 2009), György Spiró (Ungaria, 2010), Svetlana Aleksievici (Belarus, 2011), Miljenko Jergović (Croaţia, 2012), Oksana Zabuzhko (Ucraina, 2013) şi Pavol Rankov (Slovacia, 2014).

Serhij Żadan, laureatul din acest an, s-a născut pe 23 august 1974, în Starobilsk, Ucraina, şi este poet, prozator şi traducător. Cărţile sale au fost traduse în 16 limbi şi au câştigat numeroase premii. În prezent, Żadan locuieşte în Harkiv.

Lucian Dan Teodorovici, născut pe 17 iunie 1975, la Radăuţi, este scriitor, regizor de teatru şi scenarist de film şi televiziune. Este, totodată, coordonator al colecţiei "Ego. Proză" a editurii Polirom şi senior editor al săptămânalului Suplimentul de cultură. Între 2002 şi 2006, a fost redactor-şef al editurii Polirom. Cărţile sale au fost traduse şi publicate în SUA, Franţa, Germania, Spania, Italia, Ungaria, Polonia, Bulgaria, Macedonia şi Turcia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici