"Secretul nasturelui de sidef" rulează, începând de vineri, în mai multe cinematografe româneşti

Documentarul "Secretul nasturelui de sidef/ El botón de nácar", de Patricio Guzmán, premiat cu Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu în 2015, va avea premiera pe marile ecrane româneşti vineri.

482 afișări
Imaginea articolului "Secretul nasturelui de sidef" rulează, începând de vineri, în mai multe cinematografe româneşti

"Secretul nasturelui de sidef" rulează, începând de vineri, în mai multe cinematografe româneşti

Povestea captivantă şi cutremurătoare despre relaţia milenară a omului cu apa este plasată în Chile şi în cel mai mare arhipelag existent pe Terra, poziţionat la sud de ţara sud-americană, în Oceanul Pacific. Aici, cinci triburi au reuşit să trăiască peste 10.000 de ani, petrecându-şi majoritatea vieţii pe apă, învăţându-i tainele şi reuşind să supravieţuiască unor temperaturi polare şi celor mai puternici curenţi. Aceste triburi nu au conceptul divinităţii, însă cred în puterea apei şi au învăţat chiar să-i imite fiecare sunet.

În filmul său, care abundă în cadre şi imagini impresionante, regizorul vorbeşte despre propriile trăiri legate de apă, pentru care simte admiraţie, dar şi teamă, şi primeşte şi mărturiile câtorva dintre cei 20 de descendenţi direcţi ai triburilor de indieni din arhipelagul chilian.

Armonia comuniunii acestora a fost distrusă în momentul în care primele campanii de colonizare au ajuns aici. La începutul secolului al 19-lea, a avut loc misiunea din timpul căreia datează legenda lui Jimmy Button - băştinaşul care a renunţat la libertate şi pământuri în schimbul unui nasture de sidef -, despre care Guzmán spune că este cât se poate de adevărată.

Dacă la început triburile sunt dezrădăcinate de forţele coloniale din Europa, la finalul secolului al 19-lea ameninţarea vine de pe propriul continent, când autorităţile din Chile şi Argentina vor să le "civilizeze", punând capăt relaţiei lor ancestrale cu apa.

Zeci de ani mai târziu, una din cele mai importante insule din arhipelag devine o închisoare secretă în timpul regimului lui Augusto Pinochet, dictator al tării între anii 1973 - 1990, dar oceanul refuză să păstreze secretele sângeroase, dezvăluind, după un timp, mai multe cadavre şi dovezi.

"Simt că lovitura de stat a lui Pinochet (1973, n.r.) a avut loc anul trecut, luna trecută sau săptămâna trecută. Pentru mine, timpul nu a trecut, iar amintirile au rămas intacte şi mă simt de parcă aş fi rămas prins într-o capsulă de chihlimbar", spune Patricio Guzmán, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

După lovitura de stat, Guzmán a fost ţinut în detenţie pe Stadionul Naţional din Santiago şi ameninţat cu execuţia. În 1973, a plecat din Chile, iar, mai târziu, a devenit unul dintre cei mai apreciaţi regizori sud-americani, şase dintre filmele sale având premiera la Festivalul de Film de la Cannes, printre care "The Pinochet Case" (2001), "Salvador Allende" (2004) şi "Nostalgia for the Light" (2010).

Documentarul "Secretul nasturelui de sidef/ El botón de nácar" (Chile, Franţa, Spania, 2015), a cărui durată este de 82 de minute, a primit şi trofeul juriului ecumenic la Festivalul Internaţional de la Berlin, şi premiul In Spirit for Freedom, la Festivalul de la Ierusalim.

Filmul va rula la CinemaCity Afi Cotroceni, Cinema Union, Cinema Elvira Popesco şi Cinema Studio din Bucureşti, CityPlex din Braşov, CityPlex - Cinema Victoria din Bârlad, Cityplex din Constanţa, Cinema Victoria din Cluj-Napoca şi Cinema Arta din Târgu Mureş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici