Semnificaţii istorice pentru 21 martie

În 1685 s-a născut, la Eisenach, compozitorul Johann Sebastian Bach (m. 28 iul. 1750)

Share pe Facebook 209 afişări

Johann Sebastian Bach

1804 - A intrat în vigoare codul civil francez – “Codul lui Napoleon” – care, alături de codul comercial (1808) şi de cel penal (1810), a reprezentat baza juridică a noilor relaţii social-economice.


1806 - S-a născut Benito Suarez, revoluţionar, erou naţional al Mexicului (m.1872).


1839 - S-a născut Modest Petrovici Musorgski, compozitor rus devenit cunoscut prin operele sale muzicale pentru pian. Este considerat unul dintre marii compozitori ruşi din secolul al XIX-lea (m. 28 mar. 1881).


1886 - S-a născut poetul George Topîrceanu, membru al Academiei Române. Este autorul volumelor "Balade vesele şi triste" - 1916, "Parodii originale" - 1916, "Scrisori fără adresă" - 1930 (m. 7 mai 1937).


1902 - S-a născut Virgil I. Vătăşianu, istoric de artă recunoscut în Europa pentru contribuţiile aduse la cunoaşterea artei europene, a influenţei ei asupra celei din ţările române; membru al Academiei Române, laureat al Premiului „Herder” (m. 14 noiembrie 1993).


1910 - S-a născut, la Lipovăţ, jud. Vaslui, actorul Ştefan Ciubotăraşu (m. 27 aug 1970).


1930 - S-a născut Tiberiu Utan, poet şi traducător (m. 1994).


1935 - Persia adoptă noul nume: Iran.


1939 - Ultimatum adresat Poloniei prin care Germania nazistă cerea Gdansk (Danzig) şi deschiderea unui coridor spre Prusia Orientală.


1943 - Un atentat asupra lui Hitler eşuează.


1944 - C.I.C. Brătianu şi Iuliu Maniu au adresat mareşalului Ion Antonescu o scrisoare în care i-au cerut să convină cu Germania în privinţa ieşirii României din război.


1945 - A luat fiinţă Universitatea Muncitorească a P.C.R., ulterior Academia de învăţământ social-politic “Ştefan Gheorghiu”.


1960 - S-a născut pilotul de Formula 1, Ayrton Senna, care A încetat din viaţă la 1 mai 1994, în timpul cursei Marelui Premiu de la San Marino.


1990 - România şi-a depus cererea oficială de aderare la Consiliul Europei.


1995 - Senatul României a ratificat Convenţia-cadru pentru protecţia minorităţilor. Această Convenţie a fost semnată de guvernul român la Strasbourg, pe data de 1 februarie 1995.


1996 - Generalul de brigadă Costică Voicu a fost desemnat de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării în funcţia de şef al Inspectoratului General al Poliţiei.


1996 - Profesorul doctor Ioan Mihăilescu a fost ales în funcţia de rector al Universităţii Bucureşti.


1998 - Comitetul Executiv al Partidului Liberal a hotărât comasarea prin absorbţie cu PNL.


2001 - Comisia SRI a început verificarea informaţiilor referitoare la colaborarea lui Radu Timofte cu KGB.


2002 - Guvernul a decis comasarea Regiei Autonome Locato cu Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS).


2002 - Au fost deschise, la Bruxelles, negocierile de aderare a României pentru capitolele libera circulaţie a mărfurilor, libera circulaţie a persoanelor, energie, politică regională şi protecţia mediului.


2003 - Războiul din Irak - Administraţia americană a anunţat blocarea unor surse de venituri irakiene în valoare totală de 1,74 miliarde de dolari în Statele Unite şi a făcut apel la comunitatea internaţională să întrerupă orice sursă de finanţare a guvernului irakian.


2003 - CNN citează surse din cadrul Pentagonului potrivit cărora campania de bombardamente caracterizată prin denumirea "Şoc şi groază" urmează să fie declanşată. Campania de bombardamente intense era prevăzută să dureze o zi sau două, aproximativ 3.000 de rachete urmând a fi lansate asupra unor obiective din Irak.


2004 - A încetat din viaţă dirijorul Paraschiv Oprea, cel care a condus Ansamblul Rapsodia Română şi Orchestra de muzică populară a Radiodifuziunii Române. (n.1937).


2006 - Google a lansat un serviciu financiar, în cadrul căruia sunt funizate ştiri din domeniu, informaţii despre cursul acţiunilor şi care include şi un produs chat.


2006 - Senatorul Antonie Iorgovan a demisionat din funcţia de secretar al Biroului Permanent al Senatului.


2006 - Microsoft a încheiat cu Deutsche Telekom cel mai important contract din Europa; Deutsche Telekom va utiliza software Microsoft pentru serviciile de televiziune prin Internet.


2007 - Google a câştigat un proces intentat de site-ul KinderStart pe baza unor acuzaţii de defăimare a acestuia prin retragerea lui din sistemul de căutări al Google.


2008 - A încetat din viaţă actriţa Livia Doljan Ungureanu (n. 1933).

Share pe Facebook

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
SEMNIFICATII ISTORICE ,
ARTA ,
CULTURA
Versiunea: mobil  |  completa

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.

ULTIMA ORĂ
Când toată lumea era cu ochii pe PSD, Curtea Constituţională ia o DECIZIE EXPLOZIVĂ. LOVITURA pentru Koveşi va fi TOTALĂ. Nu se mai poate face ABSOLUT NIMIC
mediafax.ro
Închide