Semnificaţii istorice pentru data de 10 februarie

La 10 februarie 2005 a încetat din viaţă dramaturgul american Arthur Miller (n. 17 octombrie 1915). Printre cele mai cunoscute piese ale sale figurează "Moartea unui comis-voiajor" şi "Cruciatul", un studiu devastator despre puterea isteriei maselor, inspirat de propria experienţă în perioada vânătorii de comunişti declanşată de McCarthy. A fost laureat al Premiului Pulitzer pentru Dramaturgie şi soţul lui Marilyn Monroe.

958 afișări
Imaginea articolului Semnificaţii istorice pentru data de 10 februarie

Semnificaţii istorice pentru 10 februarie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

1755 - A murit Montesquieu (Charles-Louis de Secondat, baron de la Brede) scriitor şi filosof iluminist francez (n. 1689)


1837 - A încetat din viaţă poetul şi dramaturgul rus A. S. Puşkin: "Micile tragedii", "Boris Godunov", "Povestirile răposatului Belkin", "Istoria lui Pugaciov" (n. 1799).


1843 - S-a născut Adelina Patti, una dintre cele mai cunoscute soprane ale tuturor timpurilor. (m. 27 septembrie 1919).


1902 - S-a născut Walter Houser Brattain, fizician, supranumit "părintele tranzistorului". A fost laureat al Premiului Nobel pentru Fizică pe anul 1956 (m. 13 octombrie 1987)


1923 - A încetat din viaţă fizicianul german Wilhelm Conrad Rontgen, descoperitorul razelor X (n. 1845).


1938 - Regele Carol al II-lea a dizolvat guvernul O. Goga - A. C. Cuza şi a instituit dictatura regală.


1947 - România a semnat tratatul final al Conferinţei de Pace de la Paris. Conform Tratatului, României i s-au recunoscut drepturile legitime asupra Transilvaniei de Nord şi i s-a impus plata unor despăgubiri în contul reparaţiilor de război.


1955 - România şi Iugoslavia au semnat un acord cu privire la stabilirea regulilor de navigaţie în sectorul comun al Dunării.


1965 - Adunarea Generală a ONU a ales România ca membru al Consiliului Economic şi Social pe o perioadă de trei ani.


1997 - Supercalculatorul Deep Blue , fabricat de IBM, l-a înfrânt la şah pe campionul mondial Garry Kasparov


2008 - A încetat din viaţă actorul Roy Scheider, nominalizat la premiile Oscar pentru "Filiera Franceză" şi "All that Jazz", mai celebru pentru rolul poliţistului neînfricat din "Fălci" (n. noiembrie 1932).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici