Semnificaţii istorice pentru ziua de 16 mai

1980 - A murit Marin Preda, nuvelist, romancier, scriitor şi director de editură, membru al Academiei Române. În 1980 a fost publicat romanul "Cel mai iubit dintre pământeni". Preda a murit la vila de creaţie a scriitorilor de la Palatul Mogoşoaia. Familia sa este convinsă că moartea sa fulgerătoare are o legătură cu publicarea romanului "Cel mai iubit dintre pământeni". Potrivit raportului medico-legal, „moartea lui Marin Preda a fost violentă şi s-a datorat asfixiei mecanice prin astuparea orificiilor respiratorii cu un corp moale, posibil lenjerie de pat, în condiţiile unei come etilice”. Printre romanele sale: "Risipitorii", "Viaţa ca o pradă", "Moromeţii", "Imposibila întoarcere".

412 afișări
Imaginea articolului Semnificaţii istorice pentru ziua de 16 mai

Marin Preda (Imagine: Wikipedia)

1703 - A murit Charles Perrault, povestitor, dramaturg, traducător francez: "Barbă albastră", "Tom Degeţel" (n. 1628)


1812 - A fost semnată Pacea de la Bucureşti, prin care se încheia războiul ruso-turc (1806-1812). Basarabia intră în componenţa Rusiei


1864 - A murit Simion Bărnuţiu, ideolog al Revoluţei de la 1848, jurist, filozof şi estetician (n. 1808)


1891 - A murit Ion C. Brătianu, om politic, a luat parte la rebeliunea română din 1848, fiind prefect al poliţiei în guvernul provizoriu al acelui an. A asistat în 1866 la demiterea lui Cuza şi la alegerea Prinţului Carol I al României, sub domnia căruia a avut mai multe mandate ministeriale în următorii patru ani. (n. 2 iunie 1821)


1905 - S-a născut actorul american Henry Fonda (d. 1982)


1920 - Ioana d'Arc a fost canonizată. Era supranumită fecioara din Orleans şi afirma că a avut viziuni de la Dumnezeu, care i-a spus să reîntoarcă pământurile Franţei care erau dominate de Anglia după Războiul de o sută de ani. A fost acuzată de erezie de către Universitatea din Paris, care a cerut să fie judecată de tribunalul Inchiziţiei. A fost arsă pe rug, la 30 mai, în piaţa Vieux-Marche din Rouen. Moare strigând numele lui Iisus Hristos, convinsă că şi-a îndeplinit misiunea.


1954 - A murit Vladimir Ghica, prinţ român, deţinut politic, preot. A fost nepotul lui Grigore Alexandru Ghika, ultimul principe al Moldovei. La Roma este în curs de desfăşurare procesul său de beatificare. (n. 25 decembrie 1873)


1975 - Alpinista niponă Junko Tabei a devenit prima femeie din lume care a urcat pe Everest

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici