Semnificaţii istorice pentru ziua de 20 decembrie

În 1989, la Timişoara, centrul oraşului este ocupat de coloane impresionante de muncitori. În Piaţa Operei o sută de mii de manifestanţi strigă împotriva regimului. Apare ideea formării unui Front Democratic Roman care să organizeze rezistenţa. În balconul Operei urcă şi primarul căruia i se înmânează lista cu revendicările mulţimii: eliberarea arestaţilor, redarea cadavrelor familiilor care le revendică, demisia lui Ceauşescu, circulaţia liberă a ideilor. Primul ministru, Constantin Dăscălescu, a făcut câteva promisiuni vagi în unele chestiuni minore, dar a declarat că revendicările majore, ca demisia lui Ceauşescu şi a guvernului, vor trebui să aştepte întoarcerea din Iran a preşedintelui.

430 afișări
Imaginea articolului Semnificaţii istorice pentru ziua de 20 decembrie

Semnificaţii istorice pentru ziua de 20 decembrie (Imagine: Adrian Piclisan/Mediafax Foto)


1803 - Statele Unite au cumpărat provincia Louisiana de la oficialii francezi, cu 15 milioane de dolari


1808 - S-a născut mitropolitul Andrei Şaguna, cel care prin întreaga sa activitate a întărit spiritualitatea ortodoxă a românilor din Ardeal (m.1873)


1837 - Apare, la Bucureşti, primul cotidian românesc "România"


1842 - Obşteasca Adunare Extraordinară a Ţării Româneşti a ales ca domn pe Gheorghe Bibescu care a abdicat în iunie 1848


1852 - S-a născut Ion Mincu, arhitect, întemeietorul şcolii naţionale româneşti de arhitectură (Casa Lahovary, Şcoala Centrală de Fete) (m. 6 dec. 1912)


1854 - S-a născut Ioan Nădejde, sociolog, lingvist, publicist şi om politic (m. 29 decembrie 1928)


1861 - S-a născut Constantin Mille, gazetar şi scriitor (m. 20 feb. 1927).


1890 - S-a născut Jaroslav Heyrovský, chimist ceh, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie pe anul 1959 (m. 1967)


1915 - Prima audiţie, la Ateneul Român din Bucureşti, sub bagheta lui Dimitrie Dinicu, a primului poem simfonic românesc "Acteon" de Alfred Alessandrescu.


1917 - Consiliul Comisarilor Poporului decretează înfiinţarea Comisiei Extraordinare de Combatere a Contrarevoluţiei (CEKA), prima organizaţie de poliţie secretă din epoca modernă; mai târziu, aceasta va purta o serie de denumiri, ultima fiind KGB.


1937 - Alegeri pentru Parlament. Partidul Totul pentru Ţară câstigă poziţia a treia, cu 66 de locuri în legislativ. Alarmat, regele Carol al II-lea demite guvernul liberal şi numeşte premier pe Octavian Goga. Va fi ultimul guvern dinainte de dictatura regală


1944 - A încetat din viaţă Nicolae Cartojan, academician, istoric literar, pedagog român (n. 4 decembrie 1883)


1966 - A încetat din viaţă Mihail Sorbul, dramaturg, autor al pieselor "Patima roşie", "Letopiseţi". Mihail Sorbul a fost primul laureat al Premiului naţional pentru literatură dramatică (1937) (n. 29 octombrie 1885)


1968 - A încetat din viaţă John Steinbeck, scriitor american (romanele "Fructele mâniei" şi "La răsărit de Eden" au fost ecranizări de succes); Premiul Nobel pentru Literatură pe anul 1962 (n. 27 februarie 1902)


1982 - A încetat din viaţă Arthur Rubinstein, compozitor şi pianist american de origine poloneză, recunoscut ca un desăvârşit interpret al muzicii lui Chopin (n. 28 ianuarie 1887).


1989 - Întors în ţară din Iran, Nicolae Ceauşescu emite un decret prezidenţial pentru constituirea stării de necesitate pe teritoriul judeţului Timiş, ca urmare a "gravei încălcări a ordinii publice prin acte teroriste, de vandalism şi de distrugere a unor bunuri obşteşti".


1996 - A încetat din viaţă Carl Sagan, astronom american, scriitor (n. 9 noiembrie 1934)


1998 - A încetat din viaţă Alan Lloyd Hodkin, laureat al Premiului Nobel pentru medicină pe anul 1963 (n. 5 februarie 1914)


1999 - Începând cu această dată, Macao, care a fost timp de 442 de ani colonie portugheză, revine sub suveranitatea R.P.Chineze, având statutul de Regiune Administrativă Specială


2009    - A murit actriţa americană Brittany Murphy: "Liceenele din Beverly Hills", "Tinereţe furată", "Nicio vorbă", "Sin City".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici