Video Sfântul Munte Athos. Capitala ortodoxiei dă piept cu pandemia şi alunecările de teren

  • Athos sau Sfântul Munte este o regiune autonomă a Greciei de nord, guvernată după reguli speciale, inspirate de credinţa ortodoxă
  • Aici trăiesc peste 2000 de vieţuitori în 20 de mănăstiri, 12 schituri şi zeci de chilii
  • Cea mai importantă comunitate religioasă din Europa intră în Săptămâna Mare fără pelerini şi cu principalele căi de accces spre capitala Kareia distruse de alunecările de teren de săptămâna trecută
3037 afișări
Sfântul Munte supranumit şi Grădina Maicii Domnului este un loc aproape nepământean în care locuiesc monahi, muncitori, poliţişti deopotrivă. Acestora li se alătură pelerinii. Mii de credincioşi ortodocşi din toate colţurile lumii vin să vadă, să simtă, să trăiască viaţa de aici care se supune exclusiv rugăciunii şi muncii.

Mănăstirile cu istoria lor, icoanele făcătoare de minuni fiecare cu povestea lor, sfintele odoare păstrate cu grijă în tezaure, cu minunile şi originile lor (vechi de sute sau mii de ani) dar mai ales părinţii care locuiesc aici de ani buni, cu privirea senină şi zâmbetul cald, sunt magnetul care atrage sufletul obosit al omului de azi. Dar în acest Post al Paştelui, când nevoia de pelerinaj e mai prezentă decât oricând, Sfântul Munte îşi închide porţile asemeni bisericilor. 
 
Pare paradoxal, dar şi acest loc sfânt şi atemporal, similar zonei din filmul lui Tarkovski, este lovit de vreme si de vremuri. După ce 4 monahi de la mănăstirea Xenofont, care au călătorit în Anglia au fost diagnosticaţi cu coronavirus, Sfânta Chinotită (parlamentul athonit) aprobă închiderea Sfântului Munte pentru pelerini.
 
Câteva săptămâni mai târziu, din cauza ploilor abundente, apar masive alunecări de teren care rup drumurile principale betonate şi care izolează capitala Kareia de portul principal Dafni. Practic Sfântul Munte este izolat atât administrativ cât şi fizic. Totuşi închiderea accesului pentru pelerini în Athos a prevenit o potenţială tragedie.
 
În aşteptarea Învierii Domnului, Sfântul Munte se roagă în tăcere şi izolare pentru întreaga lume.
 
AUTOR: BOGDAN ALBU
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici